Melinda, Vivien
-4 °C
3 °C

Cáfolják Magyar 'kedvezményes' hitelfelvételét

2003.06.11. 16:20
Kétszer kapott harmincmillió forintos jelzáloghitelt Magyar Bálint oktatási miniszter - írja a szerdai Magyar Nemzet. A miniszter által felvett áthidaló kölcsön bárki számára igénybe vehető és nem kedvezményes - emlékeztet az oktatási tárca.
Magyar Bálint oktatási miniszter harmincmillió forintos, az OTP Jelzálogbank Rt.-től március 12-én felvett hitele mellett ugyanazon a napon az akkor eladás előtt álló II. kerületi, Garas utcai lakásásra is bejegyzett egy harmincmilliós jelzálogot az OTP és Kereskedelmi Bank Rt. - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A lap korábban megírta: Magyar Bálint 2003. február 20-án tulajdonlapi bejegyzéssel vásárolt 93,5 millió forintért egy villát a II. kerületi Zsolt fejedelem utcában. A jelzálogot április 15-én törölték, miután a vevők 37 milliót kifizettek a végső vételárból a miniszternek.

"Felháborító a Magyar Nemzetnek az a hecckampánya, amely olyan színben tünteti fel Magyar Bálint lakásvásárlását, mintha a miniszter kétszer vett volna fel kedvező kamatozású hitelt" - áll az Oktatási Minisztérium Indexhez eljuttatott közleményében, amelyből kiderül: Magyar Bálint egy kedvezményes kamatozású hitelt vett fel, a köztisztviselőknek járó kedvezményt nem vette igénybe. Emellett egy hónapra igénybe vett egy áthidaló jelzálog-kölcsönt, ami piaci kamatozású, bárki által igényelhető, és nem kedvezményes.

Magyar Bálint és családja összeköltözött a miniszter édesanyjával. Az új ingatlanra (ára 93.5 millió forint) a lakásvásárlási szerződést 2003. február 14-én kötötte meg. A szerződés teljesítését a saját (ára 58 millió forint), és részben az édesanyja által lakott régi lakás eladásából, valamint hitel felvételéből vállalta, mely hitelhez a kérelmet 2003. február 21-én nyújtotta be. Az eladásra szánt régi ingatlanra (annak értékesítéséig) a miniszter 30 millió forintos, bárki által igénybe vehető, piaci kamatozású, áthidaló jelzálogkölcsönt vett fel, melyet a régi lakás eladása után, 1 hónap múlva, visszafizetett.

A Fidesz szerint nem erkölcsös
Nyitrai Zsolt fideszes képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: szerinte nem erkölcsös, hogy a tárcavezető közvetlenül a lakáshitel-rendelet megváltoztatása előtt vett fel ilyen nagy összegű kölcsönt.

Mint mondta, a Fidesz tudni szeretné, hogy Magyar Bálinton kívül más kormánytag élt-e mostanában a hitelfelvétel jogával.