Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Szocialista és polgári majálisok Budapesten

2003.04.30. 16:38
A szocialista párt és a kormány együtt ünnepel a szakszervezetekkel a Városligetben. A Munkáspárt - ahogy Thürmer Gyula szokta mondani - ott lesz az MSZP sarkában. A Fidesz az óbudai Hajógyári szigeten nagyszabású polgári majálist rendez. Az SZDSZ nem szervez külön pártbulit, de a III. kerületi csoport a polgári majális mellett tart liberális majális, melyre a párt elnöke is ellátogat.
Az MSZP közleményeiben sejtetni engedi, hogy az idei majálison két dolgot lehet velük ünnepelni. Lehet azt, hogy hazánk az Európai Unió tagja lesz, meg lehet azt is, hogy száz éve született meg a magyar szociáldemokraták első programja.

A városligeti nagyszínpadnál kezdődik a program 9 órakor. A fúvos után in medias res: Korda György és Balázs Klári énekel európai slágereket magyarul. Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács László pártelnök 11 órakor vegyül a lakosságal, közvetlenül a Pa-dö-dö koncert előtt. Ökörevés közben Szűcs Judit Eurodisco történelmi bemutatóján mélázhatunk, majd a Bombastic tánccsoport, majd Zoltán Erika és Fenyő Miklós következik.

Az ünnepet komolyan vevő csoportokat a fórum sátorokban várják a miniszterek és az államtitkárok. Lesz egészségügyi, külpolitikai, sport és ifjúsági, illetve az önkormányzatisággal foglalkozó sátor. Egész napos bemutatót tartanak a Magyar Szocialista Párt platfromjai és tagozatai.

Lesz gyermek színpad is Miki Manóval, 100 Folk Celsiusszal, Ricsi bohóccal, gyermekvetélkedőkkel és bábjátékokkal.

Polgári Majális a Hajógyári szigeten

A Fidesz "hagyományteremtő szándékkal" május 1-3 között az óbudai Hajógyári szigeten nagyszabású polgári majálist rendez. Lesz kirakodó-vásár, könyvbemutató, játszóház, kézműves-foglalkozás, ökörsütés. Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke az uniós csatlakozásra utalva azt mondta a rendezvénnyel kapcsolatos tájékoztatón, hogy "a magyaroknak nyerniük kell" szellemiségében kívánnak ünnepelni polgári majálison.

A polgári majálison május 1-jén 13 órakor Pokorni Zoltán mond beszédet, ezt követően Varga Mihály és Fónagy János tart fórumot, majd élő sajtóklubot rendeznek. A rendezvényen családjával együtt Orbán Viktor is jelen lesz május 2-án. Május 3-án Schmidt Pál mond anyák napi köszöntőt.

Az SZDSZ nem rendez nagyszabású majálist, de a III. kerületi csoport a Fidesz szomszédságában, a szigeten tart liberális majális, melyre Kuncze Gábor, a párt elnöke is ellátogat.

Ugyancsak a Hajógyári szigeten ünnepel a Magyar Nemzeti Front nevű, a "szakadár miépeseket" tömörítő, a napokban nyilvántartásba vett párt. Programjaik 10 órakor kezdődnek, és minden érdeklődőt várnak információs sátrukhoz, melyben elmondják, mire is jó egy új párt.

Szakszervezeti majális

A Városligetben ismét együtt ünnepel öt országos szakszervezeti konföderáció, a központi rendezvényen az ünnepi beszédet egyetértésükkel Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke mondja el. Az elnök szerint különleges az idei május 1-je, mert egy év múlva ezen a napon csatlakozik Magyarország az Európai Unióhoz, a szociális Európához, a munkavállalók helyzetének további javításával viszont nem kell egy évig várni.

A Munkáspárt május elsejére szervezett budapesti programján politikai gyűlésen vehetnek részt az érdeklődők. A 10 órai aerobic bemutató után tart májusi köszöntőt Thürmer Gyula pártelnök. Ezt követően cigányzenére gulyásozhat a nép a politikai fórum előtt.