Judit
2 °C
7 °C

Majtényi: a kampánypénzek 90 százaléka illegális

2007.02.18. 12:18
Majtényi László jogász, volt adatvédelmi biztos szerint a politikai kampányok finanszírozása 90 százalékban illegális, és a jelenlegi szabályozással nem lehet még egy országgyűlési választást lebonyolítani.

"Szolid számítások szerint, ha csak az internetes, elektronikus és írott sajtóban, illetve a közterületeken elhelyezett reklámokat számoljuk, és figyelmen kívül hagyjuk például a nagygyűlések, kis házilagos készítésű falragaszok, ajándéktárgyak, külföldi kampányszakértők és reklámfilmek költségét, akkor hozzávetőleg 10 elköltött kampányforintból 9 illegális, azaz a törvényben engedélyezett 386 millió forint helyett 3, de inkább 4 milliárdot költenek erre a célra a pártok" – nyilatkozta az MTI-nek Majtényi.

Áttekinthetetlen kampánypénzek

A jelenlegi szabályok szerint az Állami Számvevőszék ellenőrzi a pártok beszámolóit, de a nagy parlamenti pártokét eddig minden alkalommal elfogadta. A számvevőszék azzal védekezik, hogy nincs joga vizsgálódni, csak a pártok által rendelkezésre bocsátott számlákból, kimutatásokból dolgozhatnak. "Ha ebben van is némi igazság, azért összességében egy meglehetősen passzív jogalkalmazói hozzáállás" – mondta az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője.

Ugyanakkor a törvény a pártok számára is betarthatatlan. A választási kampányra a pártoknak engedélyezett 386 millió forint Majtényi szerint rossz vicc, ennyiből valóban nem lehet kampányolni. Nem azt kifogásolta, hogy többet költenek a pártok, hanem azt, hogy nem tartják be a törvényt, de nem is vállalkoznak a módosítására, így az állampolgárok számára nem áttekinthető és ellenőrizhető a párt- és kampányfinanszírozás.

A szakember szerint a jelenlegi finanszírozás "szürke". Ha nem könyvelik a pénzmozgást, akkor kisebb-nagyobb összegek eltűnhetnek. Jellemző az is, hogy mindenki, aki pártot támogat, elvárja, hogy megtérüljön a befektetése. A volt adatvédelmi biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártfinanszírozás kihat a pártrendszer stabilitására, ami alkotmányos érdek, ugyanakkor nem helyes, ha a parlamenti pártok úgy "be vannak betonozva", mint most, más pártoknak pedig esélyük sincs a parlamentbe kerülése.

A visszaélések visszaszorítása

Majtényi elmondta, hogy van egy sok ponton vitatható, de alapvetően mégis tisztességes törvényjavaslat a parlament előtt, amelyet a kormány terjesztett be, továbbá a közpolitikai intézetnek is van egy javaslata. Fontos lenne, hogy a pártok és a szakemberek érdemi párbeszédet kezdjenek annak érdekében, hogy a következő, 2010-es parlamenti választásokat már az új szabályozással lehessen lebonyolítani. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet javaslatai között szerepel többek között a kampányszámla intézménye, amely azt jelentené, hogy lenne egy hiteles helyen, például a számvevőszéknél vezetett számla a pártok kampánnyal összefüggő pénzmozgásaira, és itt előre meg lenne határozva, hogy oda milyen forrásokból lehet egyáltalán befizetni, és onnan milyen címen lehet lehívni összegeket.

A szakember szerint fontos a pártok és a választók közötti viszony élővé tétele, például úgy, hogy törvényi garanciákkal körülbástyázva kis összegű adományokkal is támogathassák a számukra kedves pártot a szimpatizánsok, oly módon, hogy ezzel ne lehessen politikai befolyást vásárolni. Továbbá szükség lenne arra is, hogy a kampányhirdetéseknél nyilvános és egységes tarifával dolgozzanak a hirdetők. "Persze trükközni mindig lehet, de így már jelentősen csökkenne a visszaélések esélye. Ahogy az adózásra, úgy a párt- és kampányfinanszírozásra is igaz, hogy nincs teljesen igazságos, méltányos és hatékony szisztéma, de azért nagyon jelentős különbségek lehetnek az egyes rendszerek között" – vélekedett Majtényi László.

Jelenleg a mintegy 30 paragrafusból álló párttörvény és a választási törvény vonatkozik a párt- és kampányfinanszírozásra, az önkormányzati választási kampány pedig teljesen szabályozatlan. A párt- és kampányfinanszírozás reformjához kétharmados parlamenti támogatásra van szükség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?