Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Ezúttal balról támadták meg a Matulát

2004.10.22. 11:37
Egy a Matula Magazinban megjelent, MSZP-s politikusokat csoportszexben szerepeltető fikciós cikk miatt vizsgálódik a Nemzeti Nyomozó Iroda. A Népszava cikke pénteken úgy fogalmazott, nem kizárt, hogy polgári- vagy büntetőeljárást indítanak az internetes fanzin készítői ellen.
A Népszava pénteki számában megjelent cikk szerint "gyomorforgató írás jelent meg a belügyminiszterről" a Matula Magazinban, ami miatt a "rendőrség és a belügyi tárca illetékesei" már foglalkoznak az üggyel. A Népszava úgy tudja, hogy "nem kizárt, hogy polgári- vagy büntetőeljárást indítanak a Matula Magazin készítői ellen". A Matulások közleményben reagáltak a Népszava cikkére.

Az Index megkérdezte a belügyi tárca illetékesét, hogy kíván-e a miniszter jogi lépeseket tenni a Homoki-Szabó Attila név alatt megjelent írás miatt. "Maga a cikk, ami a Matula Magazinban megjelent, annyira színvonaltalan és méltánytalan, hogy a belügyi tárca semmilyen formában nem kíván vele foglalkozni" - mondta az Index kérdésére Orodán Sándor, a Belügyminisztérium szóvivője. "Az interneten olvasható trágár és obszcén írás teljességgel primitív és minősíthetetlen, nem a mi színvonalunk, egyetlen kultúrember sem foglalkozik vele érdemben, leginkább azokat minősíti akik írták." Ami a magazin többi írásában esetleg fellelhető rasszista, kisebbségeket sértő részleteket illeti, majd az illetékes hatóság foglalkozik vele - tette hozzá a szóvivő kérdésünkre.

Még nincs eljárás

A Nemzeti Nyomozó Iroda több osztálya is vizsgálódik az ügyben, de eljárás még nem indult a Matula ellen, tudtuk meg Horváczy Emesétől az NNI szóvivőjétől. Az MSZP-s politikusokat csoportszexben szerepeltető fikciós cikk miatt az érintettek kezdeményezhetnek magánindítványra polgári peres eljárást - például becsületsértés miatt -, az NNI csupán azt vizsgálhatja, hogy van-e ezen kívül a honlapon olyan írás, amivel bűncselekményt valósít meg a lap, és ami miatt hivatalból eljárást kellene indítani, mondta Horváczy Emese.

Arról, hogy pontosan mit keresnek az NNI nyomozói, a szóvivő nem tudott érdemben szólni. "Tudomásunkra jutott, hogy a honlapon lehetnek jogsértő írások", mondta Horváczy Emese, arra a felvetésre, hogy esetleg rasszista, vagy antiszemita, netalán kisebbségeket sértő kijelentések lennének olvashatók a mostani, vagy korábbi matulás írásokban. De konkrét eljárás indításáról csak a magazin tüzetes áttanulányozása után dönt az NNI, tette hozzá a szóvivő.

A kérdésre, hogy korábban került-e már a rendőrség látókörébe a Matula munkássága, a szóvivő nem tudott válaszolni. Mint ismeretes 2003 végén, a Tilos Rádió körüli hullámverés közepette a Jobbik Magyarországért Mozgalom felháborodásában a Matula betiltását is követelte a karácsonyi számot nyitó Jézus-animáció hatására.

(A Matula Magazin egyik szerzője az Index munkatársa.)  • Vennék
  • Hírek