Szilárda
0 °C
6 °C

Hibahatáron belül csökkent a Fidesz támogatottsága

2005.04.11. 14:19
A Fidesz támogatottsága a teljes lakosság körében (36 százalék) és a részvételi valószínűséggel súlyozott táborban (42 százalék) is két százalékkal csökkent, míg a szocialisták támogatottsága változatlan maradt, azaz 28, illetve 32 százalék volt a felmérés készítésekor. A szabad demokraták immár biztos parlamentbe jutó párt, derül ki a Marketing Centrum legújabb felmérésből.

A Marketing Centrum április elején készült felmérése nem jelzett érdemi elmozdulást egyik párt támogatói táborának nagyságában sem, hiszen a Fidesz-hívek arányának 2 százalékos csökkenése bőven belül van a becslések bizonytalanságán. A nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága a teljes lakosság körében most 36 százalék volt, szemben az egy hónappal korábbi 38 százalékkal. A részvételi valószínűséggel súlyozott szavazók táborában pedig 44 százalékról 42 százalékra csökkent a Fidesz támogatóinak aránya.

A Marketing Centrum elemzésében megemlíti, hosszabb időszakot nézve az látható, hogy az MSZP támogatottsága ebben a választási ciklusban képlékenyebbnek bizonyult, mint a Fideszé. Az ellenzéki párt lakossági támogatottsága 34 és 38 százalék között váltakozott, míg az MSZP tábora 25 és 34 százalék között alakult.

Ez, a felmérés szerint elsősorban abból adódik, hogy a Fidesz többnyire stabilan, és érzelmileg is meglehetősen telítetten köti magához szinte mindazokat, akiknek rokonszenves Orbán Viktor pártja, ugyanakkor a vezető ellenzéki párt táborának alig van pereme, és így tartaléka.

A kormánypártok felé orientálódók jelentős hányada viszont csak lazán kötődik, és így könnyen elbizonytalanodik. Ez a réteg azonban az MSZP számára tartalékot jelent, a Fidesz számára pedig gyakorlatilag elérhetetlen.

A pártok átlagos támogatottságának stabilitása mögött március és április eleje között meglehetősen nagy átrendeződéseket észleltünk. Az előző felmérésben csaknem elhanyagolható volt a település nagyság szerinti eltérés a pártok támogatottságában, most viszont (ismét) nagyon jelentőssé váltak a különbségek. Budapesten és vidéki nagyvárosokban az MSZP megelőzte legnagyobb riválisát, míg az 5000 főnél kisebb településeken jelenleg 26 százalékpont az ellenzéki párt előnye, pedig egy hónapja ez még "csak" 13 százalékpont volt. Február folyamán tehát elsősorban az MSZP nagyvárosi hívei bizonytalanodtak el, míg március folyamán a kistelepülésen élők, miközben a nagyvárosokban elbizonytalanodottak visszatértek a nagyobbik kormánypárt támogatói közé.

A felmérésből kitűnik, hogy az MSZP támogatottsága az előző hónaphoz képest semmit sem változott: a teljes lakosság körében 28, a részvételi valószínűséggel súlyozottak táborában pedig a megkérdezettek ugyancsak 28 százaléka jelölte meg pártjaként az MSZP-t. A szabad demokraták ugyanakkor mindkét táborban növelni tudták támogatóik számát, míg márciusban négy százalékon állt a teljes népesség körében az SZDSZ, addig most már öt százalékon áll, míg a részvételi valószínűséggel súlyozottak közt négyről hat százalékra nőtt a támogatóik köre. Az MDF mindkét kategóriában kettőről három százalékra növelte támogatottságát.

Módszertan
A kutatások keretében minden hónapban 1200-1200 országszerte véletlenszerűen kiválasztott felnőtt válaszolt a kérdésekre. A legutóbbi felmérés 2005. április 1. és 5. között készült. A véletlen mintavételi eljárás miatt a társadalmi-demográfiai jellemzők eloszlása kismértékben eltér a valós arányoktól. Ezt az adatfeldolgozás során - a KSH 2001-es népszámlálása alapján - több szempontos súlyozással korrigáljuk.