Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Molnár beszolgáltatta ajándékait, a süteményt pedig megette

2004.01.19. 19:38
A szír férfitól kapott ajándékokról Molnár Csaba alezredes jelentést írt feletteseinek és beszolgáltatta a fa ceruzatartót és a bizsu karláncot, a süteményt megette a névjegykártyatartót pedig kidobta - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatali visszaéléssel, hivatali vesztegetéssel és államtitok-sértéssel gyanúsított osztályvezetőjének ügyvédje hétfőn az MTI-vel.
"A hivatali vesztegetés gyanúja szerint 2003 augusztusában az alezredes a K and H bank egyik ügynök cége vezetőjétől, illetve annak magyar munkatársától ajándékokat - egy fa ceruzatartót, egy tálca szíriai süteményt, egy fa névjegykártyatartót és egy szakértők által 200 forintos értékűnek becsült bizsu karláncot - fogadott el azért, hogy ennek a cégnek az ügyében a Volksbanknál eljárjon" - közölte Zamecsnik Péter múlt pénteken, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és az ORFK feloldotta a Molnár Csaba ügyében folyó nyomozás adatainak titkosságát. Akkor rámutatott: a hivatali vesztegetésről szóló iratban azonban az is szerepel, hogy Molnár Csaba nem járt el ilyen ügyben.

A védő az MTI érdeklődésére hétfőn kifejtette: Molnár Csaba a fa ceruzatartót beszolgáltatta a jelentéssel az elöljárójának, mint ahogyan a bizsu karkötőt is. "A fa lapocskát - mint teljesen jellegtelent - kidobta az alezredes úr, és ezt a kis doboz süteményt (...) elfogyasztották" - tette hozzá.

Az alezredest államtitok-sértéssel, hivatali visszaéléssel és hivatali vesztegetéssel gyanúsítják. A védő tájékoztatása szerint a hivatali vesztegetés 2-8 évig, az államtitok-sértés 1-5 évig, a hivatali visszaélés 0-3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Zamecsnik Péter "legjobb tudása" szerint az alezredes hétfőn munkába állt az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán, ahol az ügy lezártáig referensként dolgozik tovább. Molnár Csaba korábban osztályvezetőként aktívan részt vett a K and H-ügy nyomozásában. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal hivatali visszaélés gyanúja miatt december 9-én rendelt el nyomozást az ügyében.