Valér
4 °C
8 °C

Dávid Ibolya az MDF egyedüli elnök-jelöltje

2003.01.25. 12:47
Dávid Ibolya lesz az egyedüli elnök-jelöltje az MDF következő tisztújító országos gyűlésének, mert Gémesi György és Lezsák Sándor nem vállalta a jelöltséget.
Dávid Ibolya lesz az egyedüli jelölt az MDF pártelnöki posztjára, vált világossá a párt országos választmányának szombati ülésén. A jelenlegi pártelnököt 17 megyében és Budapesten javasolták a helyi választmányok, és az országos választmánytól is megkapta a jelöltséghez szükséges támogatást.

Gémesi György és Lezsák Sándor nem vállalta a jelöltséget a pártelnöki posztra, Bégány Attila, az V. kerületi szervezet elnöke pedig nem kapta meg a szükséges ajánlást.

Csáky András, az országos választmány elnöke az MDF országos választmányának szombati ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a választmány megszavazta a hét elnökségi helyre a 11 elnökségi tagjelöltet, akiket szintén az országos gyűlés választ majd meg. A választmány Almássy Kornélt, Csapody Miklóst, Gémesi Györgyöt, Karsai Pétert, Katona Kálmánt, Koszó Pétert, Lezsák Sándort, Medgyasszay Lászlót, Pongrácz Tibort, Szőke Lászlót és Viniczai Tibort javasolja az elnökség tagjának.

Dávid Ibolya újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Lezsák Sándor és Gémesi György mai döntésükkel, mely szerint visszaléptek az elnökjelöltségtől, "engedtek utat annak, hogy egyetlen elnökjelöltet terjesszenek az országos gyűlés elé".

Hangsúlyozta: a legkardinálisabb kérdésekben egyetértés uralkodott az elnökjelöltek között, és visszalépésükkel "kifelé is azt a magabiztosságot tudja az MDF sugározni, amely természetesen belül megvan".

A pártelnök szerint az MDF vezetőinek megválasztása a legdemokratikusabban történt, hiszen az elnökjelöltek és az elnökségi tagok személyére is a párt helyi szervezetei tettek javaslatot. Egyetértés van abban, hogy mi az MDF hitvallása, mit jelent a demokrata fórum önállósága, és abban is, hogy az MDF politikai palettán betöltött helye és szerepe 12 éve változatlan.

Az országos választmány egy politikai dokumentumtervezet elkészítését javasolta, amelyet az országos gyűlés elé kell terjeszteni. A tervezetnek tartalmaznia kell az MDF küldetését: segítse Magyarországot, a magyar nemzetet az őt méltán megillető hely elfoglalásában az Európai Unióban. A tervezetnek tartalmaznia kell, hogy az MDF hitvallása az: növelje a szolidaritás és az egymás iránt érzett felelősség erejét a közéletben, mondta Dávid Ibolya.

Herényi Károly, a parlamenti képviselőcsoport vezetője elmondta: a választmány állást foglalt a tervezett iraki háborúval kapcsolatban is. Hangsúlyozta, hogy az MDF békés megoldást javasol Irakban, irányadónak tekinti II. János Pál pápa állásfoglalását, és megerősíti: a háború, az erőszak, csak a legvégső eszköz lehet a nemzetközi konfliktus megoldásában. A magyar kormánytól azt kérik, hogy járjon el körültekintőbben, és minden számára elérhető fórumon szorgalmazza a háborút elkerülő politikai, diplomáciai megoldást Irakban.