Judit
2 °C
7 °C

MDF: nem lehet érdemi vizsgálat Medgyessy-ügyben

2002.07.03. 18:22
Az MDF szerint a szocialisták meg akarják akadályozni a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság érdemi munkáját, mert egy, legfeljebb két hetet adtak egy módosítással az érdemi vizsgálatra, illetve a jelentés elfogadására.
A Magyar Demokrata Fórum szerint az MSZP "egy piszkos trükkel" meg akarja akadályozni az általa javasolt vizsgálóbizottság érdemi munkáját. Erről Balsai István frakcióvezető és Balogh László frakcióvezető-helyettes beszélt a képviselőcsoport szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A bizottság hozzá sem kezdhet munkájához?

Balsai István, utalva arra, hogy az ügyrendi bizottság elfogadott egy olyan MSZP-s módosító indítványt, amely szerint a miniszterelnök titkosszolgálatokkal összefüggő tevékenységének vizsgálatát végző bizottságnak július 31-ig, illetve augusztus 6-ig be kell fejeznie a munkáját, kijelentette: a testület így - minden szóbeli ígéret ellenére - meg sem tudja kezdeni tevékenységét.

A frakcióvezető szerint, amennyiben a parlament július 9-én megszavazza ezt a módosító indítványt, akkor a bizottsági tagok C típusú átvilágítása után egy, illetve két hét marad a testület ügyrendjének meghatározására, a dokumentumok bekérésére, azok hitelesítésére, a meghallgatásokra, a jelentés elfogadtatására. Balsai István megfogalmazása szerint "ez több, mint vicces, ez szomorú".

"Nulla nap az érdemi munkára"

Az MDF-es politikusok szerint az érdemi munkára nulla nap marad, ami számukra azt jelenti, hogy "az MSZP nem meri Medgyessy Pétert egy független parlamenti vizsgálóbizottság elé engedni." Balogh László úgy véli, ha az MSZP és az SZDSZ ezt a módosító javaslatot megszavazza, az azt jelenti, hogy "Medgyessy Péter múltjában takargatni való van."

Az SZDSZ-es bizottság addig működik, amíg akar

Hozzátette: az MDF minden parlamenti eszközt igénybe vesz, hogy a miniszterelnök ne bújhasson ki a bizottsági vizsgálat alól. Balsai István jelezte: az MDF képviselőcsoportja a módosító indítványokról névszerinti szavazást kér, és ettől teszi függővé az SZDSZ által javasolt vizsgálóbizottsággal kapcsolatos döntését. A frakcióvezető szóvá tette azt is, hogy az SZDSZ által kezdeményezett vizsgálóbizottság szeptember végéig dolgozhat, és működése bármeddig meghosszabbítható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?