Judit
2 °C
7 °C

Medgyessy ma is vállalná a kémelhárítást

2002.06.30. 14:28
Ugyanúgy szolgálna most is kémelhárítótisztként, mint tette azt húsz éve - jelentette ki a Naptévé műsorában Medgyessy Péter. A miniszterelnök szerint nem veszélyezteti az ország uniós csatlakozását kémügye. Az uniós csatlakozást a botrány kirobbantói veszélyeztetik - mondta el a kormányfő.
Az embereket nem az érdekli, mi volt húsz évvel ezelőtt, hanem az, hogy a miniszterelnök demokratikus, hozzáértő, akarja és képes a javukat szolgálni, vagy sem - nyilatkozta Medgyessy Péter vasárnap a Naptévének. Medgyessy úgy vélte, amit kémelhárítóként tett, az vállalható, ma is úgy tenne, mint akkor.

Hazájának tartotta

Medgyessy Péter megismételte, hogy amit ő kémelhárító tisztként tett, az az ország érdekét szolgálta, és ezt kizárólag szakmai feladatnak tekintette. Én akkor is hazámnak tartottam ezt az országot - tette hozzá a miniszterelnök. Ez a történet arról szól, hogyan lehet elterelni a figyelmét a magyar lakosságnak arról, ami szerintem mindannyiunk számára fontos - jelentette ki a miniszterelnök.

Az ellenzék ideges

A kormányfő nem hiszi, hogy a dokumentum kiszivárogtatása bárkinek is érdeke lehetett a kormányoldalon, szerinte az ügy hátterében az állhat, hogy az ellenzék ideges az elmúlt négy évben történtekkel kapcsolatban megindított vizsgálatok miatt. Kémelhárító múltja Medgyessy szerint nem veszélyezteti az ország Európai Uniós csatlakozását.

Mondjon le, aki eltitkolja

A csatlakozást azok veszélyeztetik, akik a kémügyet kirobbantották - vélte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az őt ért támadások nem ingatták meg sőt, inkább megerősítették elszántságában. A kormányfő szerint a botrány azért nem a választási kampány idején robbant ki, mert az ellenzék rendkívül elbizakodott volt, nem gondolta, hogy elveszítheti a választásokat.

A miniszterelnök az ügynöktörvény módosításával kapcsolatban elmondta: ellenzi, hogy egy politikusnak automatikusan le kelljen mondania csupán azért, mert hírszerző, vagy kémelhárító volt. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ha egy közéleti szereplő a jövőben eltitkolja ezt, akkor távoznia kelljen posztjáról. A miniszterelnök ebben az értelemben közszereplőknek nevezte azokat, akik a parlament, illetve az államfő előtt tesznek esküt, valamint a polgármestereket.

Medgyessy Péter nem azért lett a 70-es években szigorúan titkos tiszt a Pénzügyminisztériumban, hogy segítse Magyarország csatlakozását a Nemzetközi Valutaalaphoz - nyilatkozta Medgyessy egykori összekötő tisztje az RTL Klubnak. Tóth Lajos a csatorna Akták című műsoréban elmondta, hogy a valutaalappal folytatott tárgyalásokról tájékoztatták a szovjeteket, a miniszterelnök feladata a nyugati kémek elleni küzdelem volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?