Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Dávid Ibolya is tudott a veszprémi
MDF-MSZP paktumról

2002.11.22. 15:07
Bár Horváth Balázs, az MDF országgyűlési képviselője "a pimaszság határán túlmenőnek" nevezte a Veszprém megyei MDF-elnök és az MSZP között létrejött paktumot, az egyezség az Index információi szerint Dávid Ibolya pártelnök jóváhagyásával köttetett. Kuti Csaba, a megyei közgyűlés kormánypárti segédlettel ismét megválasztott MDF-es elnöke szerint érthetetlen, hogy Horváth Balázs miért tartja elfogadhatatlannak, hogy a Fidesz helyett pártja szerezte meg a tisztséget.
Horváth Balázs, az Antall-kormány egykori belügyminisztere pénteken közleményben határolta el magát pártja veszprémi frakciójától, amely az MSZP-vel összefogva ismét Kuti Csabát, az MDF megyei elnökét választotta meg a megyei közgyűlés elnökévé. Az MDF-es országgyűlési képviselő szerint a párt "szilárd elvi alapokon nyugvó, következetes politikája nem engedheti meg, hogy bármelyik felelős tisztségviselője a kormányzó pártok bármelyikével - bármilyen okból - megállapodjon".

Nem cirkuszra kaptak mandátumot

Kuti Csaba, a megyei közgyűlés csütörtökön újraválasztott elnöke szerint viszont a választók nem olyan cirkuszra adtak mandátumot, amit Horváth Balázs és a megyei Fidesz-frakció művelt a testület tisztségviselőinek választásakor. Mint emlékezetes, a csoport kivonult az ülésről, majd bejelentette, hogy nem vesz részt egyetlen bizottság munkájában sem. A jobboldal "lázadása" azután tört ki, hogy kiderült, a patthelyzetbe került 40 fős közgyűlésben a MDF-frakció megállapodott a 20 fős szocialista képviselőcsoporttal, és a paktum alapján Kuti megőrizhette posztját. Horváth Balázs, aki a parlamentben az éppen lemondani kényszerült Balsai Istvánt támogatta, bejelentette, hogy a továbbiakban függetlenként politizál a veszprémi közgyűlésben.

A Fidesz is magának akarta

A régi-új elnök az Index kérdésére elmondta, hogy elkötelezett jobboldaliként sem tehet úgy, "mintha az ország másik fele, amelyik a szocialistákra szavazott, nem létezne". Érthetetlen számára, hogy Horváth Balázs miért nevezte a "pimaszság határán túlmenőnek" azt, hogy saját pártja az országgyűlési alelnöki tiszt mellett egy megyei közgyűlési elnökséget is magáénak tudhat, még ha azt a Fidesz magának akarta is. Kuti elmondta, hogy a kormányoldallal kötött megállapodásról - bár erre nem volt kötelezettsége - egyeztetett Dávid Ibolya pártelnökkel és Csáky András országos választmányi elnökkel is.

Kizárhatják Kutit az MDF-ből
Horváth Balázs, az MDF Veszprém megyei választmányi tagja pénteki tájékoztatóján ismét elhatárolta magát az MSZP-vel kötött paktumtól és úgy vélte: különalkú nélkül is Kuti lett volna a közgyűlési elnök. Varga Zoltán, az MDF Veszprém megyei választmányának alelnöke a sajtótájékoztatón közölte: november 28-ára összehívja a választmány rendkívüli ülését, s ott indítványozni fogják, hogy hívják vissza Kuti Csabát a megyei választmányi tagságából, ezzel megszűnne az országos választmányi tagsága, illetve az ottani alelnöki tisztsége is.

Horváth Balázs nyilvánvalónak tartotta, hogy a választmányi ülésen szó esik majd arról is, hogy kezdeményezzék-e az MDF országos etikai bizottságánál Kuti Csabának a pártból való kizárását is. Egyébként Kuti Csaba elméletileg már kizárta magát a demokrata fórumból, ugyanis az országos választmány - még a parlamenti választások előtt - hozott egy olyan állásfoglalást, miszerint az MSZP-vel, az SZDSZ-el és a Munkáspárttal nem lépünk koalícióra. Ezt sokszor hangoztatta Dávid Ibolya, az MDF elnöke is - emlékeztetett Horváth Balázs.

"Fegyelmit lehet adni valakinek, s annak lehet olyan következménye is, hogy kizárják a testületből, vagy végső soron a párt tagjai közül is" - reagált Horváth balázs szavaira Kuti Csaba. "Mindenesetre fura, hogy így szeretnének eltávolítani a választmányból, hiszen decemberben már tisztújítás lesz, s választással is eldőlhetnek ezek a kérdések. Fegyelmire semmiképpen nem szolgáltattam okot" - nyilatkozta Kuti. Végül rámutatott: nem szegte meg az MDF Országos Választmányának tavaszi állásfoglalását sem, miszerint az MDF nem köt koalíciót az MSZP-vel, az SZDSZ-szel és a Munkáspárttal. Mint mondta: "ugyanis koalíciót most sem kötöttünk, csupán egyfajta alapelvekben állapodtunk meg a baloldali frakciókkal. A megyegyűlés működéséről volt és van szó."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!