Vilhelmina
11 °C
28 °C

MDF-re száll a 666-os terem átka?

2002.11.13. 15:19
Az MDF-ben sokan a "kisgazdásodástól" tartanak. Kétségtelen, hogy az elmúlt hónapokban a legtöbb személyi változás a kisebbik ellenzéki párt képviselőcsoportjában történt. A frakció néhány tagja Balsai István frakcióvezetői posztról való lemondása kapcsán éppen azt emeli ki, hogy önkéntes visszavonulásával az ellentétek további elmérgesedését előzte meg.
A frakcióvezető lemondása után az MDF parlamenti képviselőcsoportjában többen a "kisgazdásodás" veszélyre hívták fel a figyelmet.

Az első bizalmi kérdés

Hende Csaba
A képviselők közül néhányan már az új ciklus kezdetén a 666-os terem átkáról viccelődtek. A kisebbik ellenzéki párt ugyanis az FKGP-nek azt a tanácstermet örökölte a képviselői irodaházban, amelyben Torgyán József és pártbeli ellenfelei egymást váltó sajtótájékoztatói zajlottak. A választások után huszonnégy fősként induló frakció belső egységét alig egy hónappal a választások után érte az első csapás, amikor kiderült, hogy a párt alelnöke, a foglakoztatási bizottsági elnöki tisztére is jelölt Hende Csaba előzetes egyeztetés nélkül - lemondva megbízatásairól - Orbán Viktor felkérésére a polgári körök koordinációs központjához szegődik. Az átszervezett frakció munkájában az őszi ülésszak kezdete óta Hende Csaba alig vett részt. Egykori államtitkára lépéséről nyilatkozva Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: a képviselőcsoport tagjainak többsége kifogásolta, hogy Hende Csaba minden előkészítés nélkül vállalta el a kabinetvezetői feladatot.

Pedig nyilatkozni kellett

Szintén Dávid Ibolya éles hangú nyilatkozatai vezettek az ügynökügybe keveredett Boros Imre való gyors kiválásához a frakcióból. A D-008-as múlttal vádolt egykori kisgazda miniszter érintettségéről nem tájékoztatta képviselőtársait, ezzel az ügynökbotrány idején nehéz helyzetbe hozta az MDF-et. A frakciónak a Pokorni-ügy kirobbanása után nyilatkozni kellett arról, hogy saját maguk, vagy tudomásuk szerint családjuk együttműködött-e a Kádár-korszak titkosszolgálatával. Dávid a sajtóban jelentette be, hogy megvonta bizalmát a politikustól, és véleménye irányadóvá vált a párt különböző fórumain is. Az MDF képviselőcsoportja Boros Imre kilépésével 23 főre csökkent.

Változó egyensúly

Balsai István
Bár a pártelnök nyíltan követelte Boros távozását, Balsai István a kenyértörésig nem zárta ki, hogy a volt Phare-miniszter tagja maradhat a csoportnak. A frakcióvezető ez elmúlt hónapokban többször foglalt el Dávid Ibolyáétól eltérő álláspontot különböző politikai kérdésekben. Különösen az EU-csatlakozás támogatásáról Orbán Viktor által tett kijelentések kritikája miatt alakult ki vita a frakcióban. Az is polarizálta a frakciót, hogy Dávid a Parlament 1956-os emlékülésén - a Fidesz távolmaradása ellenére - részt vett. Ebben az ügyben is meglehetősen elkülönültek a Fidesz-közeli, illetve a független irányvonalat támogatók. Ezek a csoportok már az előző koalíció idején kialakultak, és a választások még inkább nyilvánvalóvá tették, ki melyik elképzelés mellett áll. Elemzők szerint az önkormányzati választás az elnök mögött felsorakozó önállóság-pártiak megerősödését hozta. Ebbe a trendbe illik Balsai István visszalépése is. A frakcióvezető azt követően jelentette be lemondását, hogy Dávid Ibolya véleménye megjelent a sajtóban. Dávid szerint Balsai nem elég markánsan jelenítette meg az EU-csatlakozás előkészítése során az MDF álláspontját.