Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

MDF-re száll a 666-os terem átka?

2002.11.13. 15:19
Az MDF-ben sokan a "kisgazdásodástól" tartanak. Kétségtelen, hogy az elmúlt hónapokban a legtöbb személyi változás a kisebbik ellenzéki párt képviselőcsoportjában történt. A frakció néhány tagja Balsai István frakcióvezetői posztról való lemondása kapcsán éppen azt emeli ki, hogy önkéntes visszavonulásával az ellentétek további elmérgesedését előzte meg.
A frakcióvezető lemondása után az MDF parlamenti képviselőcsoportjában többen a "kisgazdásodás" veszélyre hívták fel a figyelmet.

Az első bizalmi kérdés

Hende Csaba
A képviselők közül néhányan már az új ciklus kezdetén a 666-os terem átkáról viccelődtek. A kisebbik ellenzéki párt ugyanis az FKGP-nek azt a tanácstermet örökölte a képviselői irodaházban, amelyben Torgyán József és pártbeli ellenfelei egymást váltó sajtótájékoztatói zajlottak. A választások után huszonnégy fősként induló frakció belső egységét alig egy hónappal a választások után érte az első csapás, amikor kiderült, hogy a párt alelnöke, a foglakoztatási bizottsági elnöki tisztére is jelölt Hende Csaba előzetes egyeztetés nélkül - lemondva megbízatásairól - Orbán Viktor felkérésére a polgári körök koordinációs központjához szegődik. Az átszervezett frakció munkájában az őszi ülésszak kezdete óta Hende Csaba alig vett részt. Egykori államtitkára lépéséről nyilatkozva Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: a képviselőcsoport tagjainak többsége kifogásolta, hogy Hende Csaba minden előkészítés nélkül vállalta el a kabinetvezetői feladatot.

Pedig nyilatkozni kellett

Szintén Dávid Ibolya éles hangú nyilatkozatai vezettek az ügynökügybe keveredett Boros Imre való gyors kiválásához a frakcióból. A D-008-as múlttal vádolt egykori kisgazda miniszter érintettségéről nem tájékoztatta képviselőtársait, ezzel az ügynökbotrány idején nehéz helyzetbe hozta az MDF-et. A frakciónak a Pokorni-ügy kirobbanása után nyilatkozni kellett arról, hogy saját maguk, vagy tudomásuk szerint családjuk együttműködött-e a Kádár-korszak titkosszolgálatával. Dávid a sajtóban jelentette be, hogy megvonta bizalmát a politikustól, és véleménye irányadóvá vált a párt különböző fórumain is. Az MDF képviselőcsoportja Boros Imre kilépésével 23 főre csökkent.

Változó egyensúly

Balsai István
Bár a pártelnök nyíltan követelte Boros távozását, Balsai István a kenyértörésig nem zárta ki, hogy a volt Phare-miniszter tagja maradhat a csoportnak. A frakcióvezető ez elmúlt hónapokban többször foglalt el Dávid Ibolyáétól eltérő álláspontot különböző politikai kérdésekben. Különösen az EU-csatlakozás támogatásáról Orbán Viktor által tett kijelentések kritikája miatt alakult ki vita a frakcióban. Az is polarizálta a frakciót, hogy Dávid a Parlament 1956-os emlékülésén - a Fidesz távolmaradása ellenére - részt vett. Ebben az ügyben is meglehetősen elkülönültek a Fidesz-közeli, illetve a független irányvonalat támogatók. Ezek a csoportok már az előző koalíció idején kialakultak, és a választások még inkább nyilvánvalóvá tették, ki melyik elképzelés mellett áll. Elemzők szerint az önkormányzati választás az elnök mögött felsorakozó önállóság-pártiak megerősödését hozta. Ebbe a trendbe illik Balsai István visszalépése is. A frakcióvezető azt követően jelentette be lemondását, hogy Dávid Ibolya véleménye megjelent a sajtóban. Dávid szerint Balsai nem elég markánsan jelenítette meg az EU-csatlakozás előkészítése során az MDF álláspontját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?