Valér
-2 °C
0 °C

Dávid Ibolya az autópálya-kartell politikai felelőseit keresné

2004.07.28. 17:17
Az MDF vizsgálatot sürget annak megállapítására, hogy kiket terhel politikai felelősség az autópályatenderen induló cégek kartellezése miatt. Dávid Ibolya szerint beigazolódott a gyanúja, hogy törvénytelenségek, nemtelen alkuk, korrupció-gyanús ügyek" folynak a közpénzek felhasználásban.
"Az MDF felszólítja a kormányt, vizsgálja meg, kinek vagy kiknek a személyes, illetve politikai felelőssége érhető tetten az autópálya tendereken tapasztalt visszaélésekben", olvasható az MDF elnökének közleményében. Dávid Ibolya szerint a vizsgálatnak "különösen nagy figyelmet" kell fordítania a kiíró felelősségére. A közlemény szerint az MDF felszólítja a kormányt, lépjen fel az államot ért károk megtérítésének igényével. Dávid attól tart, hogy a most kartellező cégek a bírságot "beépítik a következő kartellbe".

Bizonyítottnak látja a kampányban hangoztatott véleményét

Dávid Ibolya a Gazdasági Versenyhivatal illetve a Versenytanács döntése alapján bizonyítottnak látja az EP-kampányban is hangoztatott véleményét, amely szerint "a törvénytelenségek, a nemtelen alkuk, a korrupció-gyanús ügyek" folytatódnak a közpénzek felhasználásban, ez esetben az autópálya építésben. A kampányban az MDF azt állította, hogy a közpénzek törvénytelen felhasználásakor 70-30 arányban osztozik a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz.

A Versenytanács 7 milliárd forint büntetést szabott ki az autópálya építésben részt vett cégekre kartellezés miatt, azaz amiatt, hogy a szóban forgó cégek "levajazták egymás között az autópálya építésre kiírt tendert". A kartellező vállalatok miatt 18,5 milliárd forint kár érte a magyar költségvetést, írja a közleményében az MDF-es politikus. A közlemény szerint a magyar közvélemény joggal feltételezheti azt, hogy a felelősség nem csak az útépítő vállalatokat, hanem a politikusokat is terheli.

Visszafodíthatatlan folyamatok

Az MDF szerint a tisztességtelen piaci magatartás súlyos, ha nem visszafordíthatatlan károkat okoz a magyar nemzetgazdaságnak, a költségvetésnek és a magyar politikai közéletnek. "Ennek megálljt kell parancsolni!" - olvasható a közleményben, ami szerint Magyarországon épülhet Európa legdrágább autópályája, és hogy az ország korrupciós indexe meredeken kúszik felfelé.

Az MDF javasolja lobbitörvény megalkotását, továbbá a politikai pártok finanszírozásának átlátható, és számon kérhető szabályozását. "Nincs erős gazdaság - és nem is lesz - ott, ahol korrupció van, ahol monopolhelyzettel és erőfölénnyel lépnek fel egyes, kedvezményezett cégek az egészséges verseny megbénítására, zárja sorait a politikus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!