Sára, Márió
2 °C
6 °C

MDF-Fidesz: a nagy testvérnél lassan betelik a pohár?

2003.03.06. 20:21
Minden eddiginél jobban kiélezheti a Fidesz és az MDF viszonyát, ha a Fórum a nagyobbik ellenzéki párt helyett is tagokat delegál az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe. Az Index információi szerint az MDF egységességét deklaráló pártelnöki megnyilatkozások ellenére mély szakadás alakulhat ki a képviselőcsoportban is. Sokan attól tartanak, hogy a kormányoldalnak tett gesztusok sora miatt a "nagy testvérnél lassan betelik a pohár". Dávid Ibolya csütörtök esti nyilatkozata szerint a Fidesz hibát hibára halmoz.
Miközben az MDF frakciója leghamarabb hétfőn tárgyal arról, hogy milyen következményekkel jár majd a jobboldali szervezetek viszonyában az MTV-kuratórium ügyében folytatott politika, a Demokrata Fórum képviselőcsoportjának vezetése csütörtökön bejelentette: az ellenzéki párt saját két delegáltja után a Fidesz helyett is jelöl két tagot az elnöki testületbe.

Dávid: A Fidesz hibát hibára halmoz
Dávid Ibolya sajnálatát fejezi annak kapcsán, hogy a Fidesz nem élt a jelölés jogával az MTV kuratóriumi elnökségébe; az MDF elnöke szerint a Fidesz "gyerekes magatartása" kényszerítette ki, hogy a demokrata fórum további két személyt jelöljön a kuratóriumba. A pártelnök azon fideszes nyilatkozatira reagált csütörtökön az MTI-nek, amelyekben a nagyobbik ellenéki párt politikusai leszögezik: a Fidesz részt vett és részt vesz a jelölési folyamatban, jelöltjei megvannak, csak még az MDF-fel nem tudtak megállapodni.
"Azért jelöl további két tagot az MDF, ha a Fidesz nem hajlandó, hogy a lényeges, kétharmados döntésekben alakítólag vegyen részt, és ne csak a kormánypártok akarata érvényesüljön" - jelentette ki Dávid Ibolya. Az MDF elnöke hangsúlyozta: a közszolgálati televízió fontos feladata, hogy segítsen - politikai és kereskedelmi érdek nélkül - a tájékoztatásban és az informálásban. Hozzátette: "a Fidesz a választások óta hibát hibára halmoz, és ennek okát mindig másokban keresi, ha az MDF nem úgy dönt, ahogy ezt a Fidesz megrendeli, azonnal összeesküvést sejtet, ellenséget lát". "Nem érvelnek, hanem vádakat gyártanak, mint ahogy ezt a MIÉP tette" - fogalmazott Dávid Ibolya.

A többség kedden sem támogatta

Dávid Ibolya, az MDF elnöke egy szerdai interjújában azt állította, hogy az MDF "teljesen egységes volt a jelölések során". Az Index információi szerint azonban a képviselőcsoportot minden korábbinál jobban megoszthatja a kormányoldallal való látványos együttműködés. Az MDF-es honatyák többsége, 13 képviselő ugyanis már a párt saját jelöltjeinek megszavazásakor is távolmaradásával jelezte egyet nem értését a pártelnök és Herényi Károly frakcióvezető elgondolásaival.

Nyílt összejátszás?

A kuratórium-ügy következménye az is, hogy az egyedül hagyott Fideszben az eddigieknél is élesebben vetették fel az MDF-MSZP együttműködés vádját. Dávid Ibolya ugyan a nagyobbik ellenzéki párt kompromisszumképtelenségét okolta a helyzetért, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azonban nyíltan pártja elleni összejátszással vádolta a Fórumot. A két ellenzéki párt közötti bizalom már hosszabb ideje megrendült, és a Fideszben tényként kezelik, hogy Dávid Ibolya a nyilvánosság kizárásával külön egyeztető tárgyalásokat folytat Medgyessy Péter miniszterelnökkel.

Parlamenti egybeesések

Dávid első nagy port kavart különutas lépése az '56-os parlamenti megemlékezésen való részvétel volt. A Fidesz nélkül lefolyt képviselőházi ünnepség jelképes üzenete a szövetségesnek olyannyira megosztotta magát a frakciót is, hogy Balsai István hamarosan lemondott frakcióvezetői posztjáról. A pártelnök bizalmát élvező új vezetésnek viszont már hivatalba lépése után néhány nappal, november 27-én magyarázkodnia kellett, miért támogatta az MDF nyolc esetben a kormánypártok javaslatait a parlamenti döntéshozataloknál. Herényi Károly akkor kijelentette, nem a Fidesz ellen, csak az MDF saját útmutatója szerint szavaztak. Az MDF decemberben azonban további esetekben, egyszer a SZDSZ hiányzó szavazatait helyettesítve, kész volt támogatni a kormányzati parlamenti javaslatokat. Az ügynöktörvény esetében Fodor Gábor szabad demokrata politikus is úgy vélekedett egy interjúban, hogy az MDF távolmaradása segítette hozzá a szocialistákat a módosítás megszavazastatásához.

Előzetes egyeztetés után

A Fidesszel szemben foglalt állást Herényi Károly a tavaly év végi alkotmánymódosítási egyeztetés során is, mert szerinte a másik ellenzéki párt felvetései "nem javítanak az előterjesztés szakmai színvonalán" . Látványos Fidesz-MDF összecsapáshoz vezetett a Veszprém megyei közgyűlés elnökének megválasztása is, ahol Kuti Csaba Dávid Ibolyával történt előzetes egyeztetés után az MSZP támogatásával került ismét a testület élére. Az elmúlt hónapok kisebb Fidesz-MDF súrlódásai között említhető az is, amikor az MTV régi kuratóriumi elnökségének fideszes kezdeményezése ellenére az MDF-es Bakó Lajos nem vette napirendre annak kivizsgálását, miért közvetítette a Nap-kelte Medgyessy Péter interjúját úgy, mintha a miniszterelnök éppen nem Kubában üdült volna.