Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medgyessy: Elszántabb vagyok, mint valaha!

2002.06.20. 19:39
Nincs titkolnivalóm és nincs szégyellnivalóm, 30 éven keresztül dolgoztam tisztességgel - jelentette ki Medgyessy Péter azon az összejövetelen, amelyet a két koalíciós párt szervezett. Ezzel a együtt a kormányfő elismeri, hogy beszélhetett volna korábban is múltjáról. Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke pártja nevében úgy fogalmazott: örülnek az ügynöktörvény módosításának és annak is, hogy így túljuthatunk ezen az ügyön, a kormány pedig végrehajthatja programját.
Nekem nincs titkolnivalóm és nincs szégyellnivalóm, 30 éven keresztül dolgoztam tisztességgel. 1978 és 1982 között kémelhárító voltam, a magyar érdekeket védtem - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök azon az összejövetelen, amelyet a két koalíciós párt szervezett. A kormány tagjai és az MSZP és az SZDSZ frakciójának képviselői előtt elmondott felszólalásában a miniszterelnök kémelhárító múltjáról szólva úgy vélte: talán segített abban, hogy Magyarország nyisson a világra, "kelet ellenére nyugat felé." Mint mondta: a feladatot azért vállalta, mert tudta, hogy ezzel is segít megvalósítani a közös céljainkat. - Tettem amit tehettem, tettem amit tennem lehetett- fogalmazott Medgyessy, és azt is hozzátette, hogy ezt ma is büszkén vállalja.

Azokra a felvetésekre, amelyek szerint már korábban beszélnie kellett volna erről, úgy reagált, hogy az igény igazságát nem tagadja. Elmondta amit elmondhatott, és elmondta, amikor elmondhatta - tette hozzá. Szerinte a személye elleni politikai támadással politikai ellenfelei azt akarják megakadályozni, hogy feltárhassák az előző kormány örökségét.

Csak azért is feltárják a múltat

- A választók tudni akarják, hogy hová tűntek a Happy End, a Vegyépszer és a Magyar Posta milliárdjai - mondta Medgyessy. Hangsúlyozta, hogy "milliónyi hamis vád, rágalom és hamisított irat" sem akadályozhatja meg, hogy feltárják hol vannak az állam hazavitt milliárdjai. A kormány egységes és erős, ő maga pedig elszántabb, mint bármikor és végrehajtja a száz nap programját, a következő 1460 nap programját, befejezi a jóléti fordulatot. "És befejezzük a rendszerváltást. Mi fejezzük be a rendszerváltást " - fogalmazott a kormányfő.

A rendszerváltás lezárását közös felelősségünkként említette. Szerinte most eljött az idő, hogy tiszta vizet lehessen önteni a pohárba. A kormány megakadályozza, hogy a múltat politikai manipulációkra használják. A tisztességtelen politika legjobb ellenszere pedig a titkos iratok ellenőrzött nyilvánossága. A dokumentumok kutathatóak lesznek így mindenki, aki közéleti szerepet vállal, elszámolhat a múltjával. - Mi készen állunk. Fel kell nyitnunk a múltat, hogy elkezdődhessen a jövő - jelentette ki Medgyessy.

Kovács szerint műbotrány volt

Kovács László, az MSZP elnöke műbotránynak nevezte az elmúlt napok eseményeit. Szerinte akik ezt kirobbantották, azok a legkevésbé sem tőrödnek Magyarország nemzetközi megítélésével. Mint fogalmazott: ők ugyanazok, akik az Európai Unión kívüli életről beszélnek, akik a Kárpát- medencében regionális hatalmi ábrándokat kergetnek, és ugyanazok, akik a határon túli magyarság ügyét szavazatszerzésre használják.

Kuncze: most mindenki szembenézhet múltjával

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint Medgyessy Péter tiszteletet érdemel azért, mert feltárta múltját. Mint mondta: a politikusok a közvélemény bizalmából lehetnek politikusok, a választók pedig megérdemlik, hogy minden tudhassanak róluk. Az elmúlt 12 évben azonban nem adatott meg, az, hogy a közelmúltat megismerhessük. Erre most lehetőség nyílik, így mindenki szembenézhet, és szembe is kell néznie a múltjával. Az SZDSZ, amely immár 12 éve szorgalmazza ezt, örül ennek, és örül annak is, hogy így túljuthatunk ezen az ügyön, a kormány pedig végrehajthatja programját.