Emőke
-4 °C
9 °C

Medgyessy 10 millió magyar miniszterelnöke lenne

2001.07.06. 15:41
Medgyessy Péter azt szeretné, ha az országgyűlési képviselők visszahívhatók lennének, politikusokat visszahívhatósággal lehetne számon kérni két választás között, viszont nem állítana szobrot Kádár Jánosnak. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje péntek délelőtt válaszolt az Index látogatóinak kérdéseire. A volt pénzügyminiszter esélyteremtő államot ígér, és szándékai szerint tízmillió magyar miniszterelnöke lesz, nem pedig kétszer ötmillióé. Az alábbiakban a beszélgetés teljes átiratát közöljük, a kérdéseket és a válaszokat csak sorba rendeztük, nem változtattunk rajtuk.
kabala: A választási kampány során tervez-e nyilvános vitát Orbán Viktorral (mint annak idején Horn Gyula tette)? Véleményem szerint másra ön sem számíthatna Orbántól mint Horn :nagyképű ,fölényeskedő lekezelő hozzáállásra egy kis demagóg igérgetéssel megspékelve.

Szívesen vállalom. Remélem Orbán is. Különben nem Orbánt akarom meggyőzni, hanem az embereket.

igehirdető: 1. Mi a véleménye arról, hogy az utóbbi időben nemzeti szocialista lett a szocialista párt? A retorikában nemzeti kiegyezés, nemzeti, agrárpogram... a kongresszusukon meg harsogva énekelik, hogy " a múltat végképp eltörölni... nemzetközivé lesz holnapra a világ". Tudja, van akiknek a szájából ez nem hiteles! Nemzeti vagy nemzetközi, választani kell?!!! 2. Mi a véleménye arról, hogy az MSZP néhány eltévelyedettől eltekintve nagy többséggel - nagyon helyesen - megszavaszta a státusztörvényt. Ezt követően Kovács László a nemzetközi fórumokon nem áll ki a nemzeti egység mellett! Ez gusztustalan volt. 3. Engedjen meg még egy nemzeti szempontból rendkivül fontos kérdést? Járt e Ön a közelmúltban Erdélyben, esetleg Moldvában? Vannak e ott barátai, ismeri e az erdélyi magyarság, a csángómagyarság napi gondjait? 4. Szerepet szán e a jövőben a párt olyan elemeinek, akik ellen jogerős bírósági ítélet van, mint pl. a párt korábbi pénztárnoka, akit jelenleg is megtűrnek a parlamenti frakcióban? Mikor lesz végre vége az elvtársi zsiványbecsületnek?

Téved. Nemzeti és nemzetközi nincs egymással ellentmondásban. Szerintem nekünk európainak kell lenni és magyarnak Európában. Nekem az egész családom erdélyi, apám Kolozsvárott járt egyetemre és a vármegyeháznál ismerkedett meg anyámmal. Én abban nőttem fel, hogy megtanultam, hogy mi az, hogy kisebbségben élni. A családom pedig eleget szenvedett attól, hogy Ceausescu időkben rendre zártak be magyar iskolákat és nem lehetett magyarul beszélni. És Ön mit tud az erdélyi magyarságról? A törvény szerint az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ameddig jogerős ítélet nincs. Én ezen az alapon állok.

La Koma: Tudna olyan esetet mondani, amikor beigazolódott az Mszp baljóslata a kormány valamely lépésével kapcsolatban? Tapasztalatom szerint ilyen egyetlen egyszer sem következett be! Örül-e a státus törvény egyre kedvezőbb fogadtatásának?

Elég sok esetet tudok mondani, ahol az MSZP jóslata bevállt. Az inflációt tavaly 6,3-ra ígérték, 9,8 lett. Idén 5-6 közöttre ígérték, most 10,8-nál tartunk. Én olyan jóslatot nem tudok mondani, ami a Fidesznek bejött. Vagy emlékszik-e arra, hogy Keller László MSZP-s képviselő '99-ben megmondta, baj lesz az FVM-ben, mert lopják a pénzt. Miniszterelnök úr érdemi válaszra sem méltatta. Most pedig csodálkozik és nem vállalja ami ebből ráhárul.

csakivadek 1: Milyen szerepet játszott Ön a FÉG privatizációban ? (A FIDESz is meg fogja kérdezni a választások alatt). 2. Ön ismeri az MFB-t belülről. Ha Önök nyernek, mit tesz az MFB-vel: meghagyja ktg.vetési kiskapunak, vagy szabályozzák végre a működését. 3. Mikor távolítja el végre a régi MSzP-s garnitúrát a zsírosbödön mellől? 4. Járai bebetonozta magát és csapatát az MNB-ben és onnan rongálják a monetáris helyzetet és az MNB-t (Postabankot, stb.). Mit lehet tenni velük?

1., Semmi közöm nem volt a FÉG privatizációjához. Hacsak ennyit tudnak kérdezni, bajban lesznek.
2., Az MFB-t így nem lehet hagyni, az biztos. És minden kiskaput be fogok zárni.
3., A zsíros bödön máshol van.
4., Én törvénytisztelő miniszterelnök leszek. Úgyhogy jó lesz, ha ezzel számol a jegybank mai vezetése is.

Apafej: Milyen a személyes kapcsolata Orbán Viktorral? Mikor várható az első nyilvános vita kettejük között?

Korábban még beszélgettünk Orbánnal. Most távolról tiszteljük egymást. Vitára pedig mindig készen állok.

Peter 007: Engedje meg, hogy bevalljam világ életemben jobboldali konzervatív beállítottságú voltam. De vallom azt, hogy egy jól működő parlamentáris demokráciában egy jó ellenzékre éppen úgy szükség van mint egy jó kormányra. A kérdésem a következő: Számomra a példa igazából Németország, ézért kérdezném azt, hogy mikor lesz olyan párt az MSZP mint az SPD?

Az SPD jó szocdem párt. Az MSZP is arra tart. Én viszont szívesen látnék egy jó konzervatív pártot, legalább olyat, mint a CDU, hiszen ők is milyen jók ellenzékben.

mikisoft: Önnek mint közgazdának, pénzügyérnek, mi a véleménye az egyre erősebb forint, és az egyre drágább megélhetés párhuzamáról

Az erős forint rossz a magyar kis- és középvállalkozóknak, akik exportálnak, mert 10 százalékkal kevesebb árbevételt kapnak a munkájukért. Általában ennyi a nyereségtartalma egy terméknek. Tehát azt jelenti, hogy semmiért dolgoztak. Egy polgárbarát kormány nem kéne, hogy hagyja. Az erős forintot szerintem a nyugdíjasok nem nagyon érzik, mert ezzel a piszok erős forinttal jóval kevesebbet tudnak vásárolni. Az pedig, hogy mindannyiunk vagyona ennyivel többet ér, senkit nem érdekel, mert ha azt a vagyont itthon eladja, nem kap érte többet, azt pedig remélem nem akarja a kormány, hogy külföldön adjuk el a vagyonunkat. Szóval ez egy nagyon felelőtlen magatartás, ami a forint ilyen megerősödését engedi.

Mr. Pink: Volt már egyszerre több nővel?

Nekem egy feleségem van, de ő kardosságban néha kettővel is felér.

Boldogveg: Nyugtasson meg Medgyessy Úr, hogy ha Önök kormányra kerülnek (amiben erősen bízom), akkor nem lesz tűzijáték 1 milliárdért.

Biztos lehet benne.

peter 007: Ön Olimpia párti, vagy legalább is hisz abban, hogy itt 2012-ben olimpia lehetséges?

Én olimpiapárti vagyok, de most azzal is megelégednék, ha az olimpiai sportágak hiányzó 400 millió forintját a kormány megszavazná, mert akkor nemcsak olimpia lenne, hanem magyar résztvevők is.

nisa: A jelenlegi politikai helyzetet ismerve, a gyakorlatban hogyan szeretné elérni az Ön által többször említett (és szerintem is nagyon fontos és szükséges) nemzeti kiegyezést. Hogyan lehet Ön szerint a mostanra kialakult ellenséges és bizalmatlan viszonyokat megjavítani?

Most már három éve csak árok ásás folyik, ezért nemzeti egységről nekem ne beszéljen az, aki ebben jeleskedett. A nemzeti kiegyezés az emberek igénye, mert szeretnének normálisan élni, saját dolgaikkal foglalkozni. Sikereket akarnak és biztonságot, úgyhogy az én kormányom a nemzeti közép és a kiegyezés kormánya lesz.
Tisztelt fórumtársak!

Jól éreztem magam, de sajnos lejárt az idő, igaz az enyém csak most kezdődik. Minden kérdést megválaszolok a jövő héten, tudják, nem ígéret, vállalás. Üdvözlettel:

Medgyessy Péter

az online interjú <<< harmdik része