Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Medgyessy: A kormány jól működik és sikeres

2003.03.27. 17:28
A kormányfő elégedett kormánya tevékenységével, ugyanakkor közölte: "az is lehet, hogy nem változtatok a kabinet összetételén, de az is, hogy igen". Medgyessy Péter elismerte: a 2003-as esztendő az önkormányzatok nehéz éve lesz.
"A kormány sikeres, jól működik, egyértelmű irányt szabott tevékenységének, irányváltásra nincs szükség" - összegezte Medgyessy Péter kabinetje munkáját Debrecenben csütörtökön. A kormányfő sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva mondta ezt, amely azt firtatta, hogy milyen befolyással lesz az MSZP hét végi kongresszusa a kormányzati munkára. A kormányfő ugyanakkor hozzátette, hogy minden jó tanácsot, amely a pártfórumon hangzik el, szívesen fogad.

Májusban lehet kormányátalakítás

Megerősítette: májusban értékeli kormánya tagjainak és a minisztériumoknak az egyéves munkáját. "Az is lehet, hogy nem változtatok a kabinet összetételén, de az is, hogy igen" - fűzte hozzá. Medgyessy Péter ugyanakkor nem tartja szükségesnek, hogy az MSZP-s és SZDSZ-es tárcák arányán változtasson. Emlékeztetett rá, hogy a koalíciós megállapodást kiegészítették egy újabb, európai integrációs miniszteri poszttal, de erre nem párthoz kötődő személyt neveznek ki, hanem olyan szaktekintélyt, aki bármilyen kormánynak a tagja lehetne.

Nem kell külön közlekedési tárca

A kormányfő közölte, azt sem tartja szükségesnek, hogy külön közlekedési minisztériumot hozzon létre; ezzel együtt nyitott minden fajta eszmecserére az érintett szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel. Annak kapcsán, hogy Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerint a támogatásokat illetően a kormányzat "bűnös városnak" tekinti Debrecent, a miniszterelnök kijelentette, a kabinet a magyar nemzet kormányaként tevékenykedik, nem tesz különbséget aszerint, hogy melyik várost milyen színű polgármester irányítja.

Az önkormányzatok nehéz éve

Medgyessy Péter elismerte, hogy 2003 az önkormányzatok nehéz éve, de hozzátette, az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérének 50 százalékos emelésével megszüntettek egy igazságtalanságot. Megítélése szerint ez óriási tett volt, amit a magyar társadalom jól fogadott. "Megkülönböztetés nincs, és nem lesz a jövőben sem, így nyugodt lehet Kósa Lajos, Debrecent azonos módon ítélik meg, mint Pécset, Szegedet, vagy Budapestet" - mondta. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövőben több forrás jut az önkormányzati igények kielégítésére, függetlenül attól hogy ki vezeti az adott települést.

Jól együttműködő koalíciós frakciók

A sajtótájékoztatón Medgyessy Péter kérdésre válaszolva cáfolta, hogy bármiféle feszültség volna közte és Kovács László pártelnök között. "Kovács László jó külügyminiszter és korrekt pártelnök" - szögezte le Medgyessy Péter. Emlékeztetett rá, hogy annak idején szövetséget kötöttek, tandemben vezetnek, és ez ma is fennáll. Annyi változott, hogy a választásokat megnyertük, az országnak van miniszterelnöke, kormánya, és a politikai tevékenység középpontjába a kormányzat került, támaszkodva a koalíciós pártokra és a két parlamenti frakcióra, amelyek jól működnekk együtt.