Medián: csökken a szocialisták előnye

2003.06.26. 16:37
A biztos szavazók körében még mindig tizenegy százalékponttal vezet az MSZP a Fidesz előtt - derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet csütörtöki gyorsjelentéséből. A parlamentnek, ha most lennének a választások, még az SZDSZ is tagja lenne. A politikusok népszerűségi listáját Dávid Ibolya vezeti Medgyessy Péter és Mádl Ferenc előtt.
Június közepére tovább szűkült az MSZP előnye a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséggel szemben - legalábbis ami a választani tudó "biztos" szavazókat illeti - áll a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet csütörtöki gyorsjelentésében. A változás szerintük abból adódik, hogy a nagyjából változatlan számú Fidesz-szimpatizáns körében a korábbinál jóval nagyobb (májusról júniusra 65-ről 78 százalékpontra nőtt) a magukat biztos szavazóknak mondók aránya.

A biztos szavazók körében az MSZP-t 51, a Fideszt 40 százalék választaná. Az úgynevezett kis pártok közül, ha most lennének a választások, egyedül a Szabad Demokraták Szövetsége lenne tagja a parlamentnek - legalábbis a Medián felmérése szerint.

Dávid, Medgyessy, Mádl

A legnépszerűbb politikusok toplistáját továbbra is magasan vezeti az MDF-elnök Dávid Ibolya tizenegy ponttal megelőzve Medgyessy Péter miniszterelnököt, tizenkettővel pedig Mádl Ferenc köztársasági elnököt. A rangsor alig változott az előző havihoz képest, egyedül Magyar Bálint oktatási miniszter népszerűségi indexe esett vissza 5 százalékponttal; ezzel az ellenzék által hevesen támadott szabad demokrata politikus tizenegyedik helyen áll.

A kormány eddigi teljesítményét június közepén is pozitív megítélés övezi: abszolút többségben van az a vélemény, hogy a kormány "jó" vagy "nagyon jó" munkát végez, és lényegében változatlan többségben vannak azok, akik szerint a kormány teljesítménye jobb az Orbán-kormányénál. A politikai közhangulatban mégis megváltozott valami: a júniusi felmérés során hosszú idő óta először megint majdnem ugyanannyian mondták, hogy "rossz irányba mennek a dolgok", mint ahányan elégedettek az ország "irányvételével".

A Gallup mai felmérésében a Fidesz és az MSZP azonos támogatottsággal rendelkezik.

A módszer
A felmérést 2003. június 13-a és 17-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ą2-5 százalék.


  • Hírek
  • Bankszámla