Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Medián: erősödik a Fidesz

2005.05.23. 06:51
Pesszimizmus, politikai közöny és bizonytalanság jellemzi a májust a Medián legutóbbi felmérése szerint. A negatív tendenciák főként a kormánypártok szavazóira jellemzőek, így a Fidesz ismét növelni tudta előnyét.
Májusban növekvő pesszimizmus és politikai közöny vette hatalmába a közvéleményt – áll a Medián friss, a Népszabadságban közölt jelentésében. Ennek jelei elsősorban a kormánypárti szavazók körében mutatkoztak, a Fidesz-MPSZ ismét növelte előnyét a pártok versenyében - derül ki a május elején végzett kutatásból.

Majdnem negatív rekord

A pesszimizmus erősödése politikai érdektelenséggel jár együtt, aminek jele, hogy az aktív szavazók aránya is közel van a negatív rekordhoz: csupán az emberek 46 százaléka mondta azt, hogy biztosan részt venne egy „most vasárnapi választáson”. Ennél kevesebben csak a tavalyi EP-választás után nyilatkoztak így, akkor feltehetőleg elsősorban azért, mert az alacsony részvételű voksolást követően többen merték vállalni a kérdezőbiztosok előtt, hogy nem érdekli őket a politika.

A politikusok népszerűségi rangsorát - a Medián-felmérések történetében először - Szili Katalin vezeti, s a megkérdezettek őt tartják legalkalmasabbnak az államfő jelöltek közül.

A politikai elbizonytalanodás főként a kormánypárti szavazókra jellemző, ezért főleg a párt támogatóinak száma csökkent, s visszaesett körükben a biztos szavazók aránya is. Igaz, a volt hívek abban is elbizonytalanodtak, hogy egyáltalán elmennek-e majd szavazni. A Medián úgy véli, szerepe lehet ebben a köztársaságielnök-választást övező politikai feszültségnek is.