Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A népnek bejött a tisztasági csomag

2007.10.19. 11:32
A Medián felmérése szerint az emberek többsége szerint fontosak Gyurcsány Ferenc legújabb pontjai. Abban viszont kevesen hisznek, hogy a pontokból valóság lesz.

A Medián közvélemény-kutatása szerint kommunikációs szempontból mindenképpen jó ötlet volt Gyurcsány Ferenc tisztasági csomagja. A hét pontból álló korrupció-ellenes javaslatok közül ötöt a lakosság több mint 80 százaléka tartja fontos ügynek. A legnépszerűbb a képviselői költségtérítések elszámoltathatósága, 88 százalék szerint fontos lenne rendezni ezt a kérdést. (Jelenleg a parlamenti képviselők jelentős összegeket kapnak lakhatási és utazási támogatásra, anélkül, hogy költségeiket számlákkal kellene igazolniuk.) Ugyanakkor ennek megvalósulásában bíznak a legkevesebben, csupán 39 százalék hiszi el, hogy az Országgyűlés tagjai átláthatóbban vesznek majd fel pénzt.

A legkevésbé a pártok ifjúsági szervezeteinek szabályozása mozgatta meg az embereket, ez csak 73 százalék szerint fontos kérdés. Azonban éppen ennek, illetve a civil szervezetek és a pártok közti viszony tisztázásának van a legnagyobb realitása az emberek szerint, 46 százalék gondolja, hogy ezekből lehet valami.

A miniszterelnök pontjait egyaránt fontosnak tartották a kormánypártiak és az ellenzékiek is. A Medián elemzői szerint ez arra utal, hogy a teljes politikai elit népszerűtlen, és a politikusok minden fajta szorongatása általában népszerű ötlet. A pártpolitikai különbségek akkor jöttek elő, amikor azt kérdezték, hogy mennyi esélyt adnak a pontok megvalósulásának. A kormánypártiak sokkal inkább hisznek abban, hogy Gyurcsány felvetéseiből törvény lehet, mint az ellenzékiek vagy a semlegesek.

Gyurcsány pontjai

1. Átlátható kampány- és pártfinanszírozást. 2. A pártok ifjúsági szervezetei legyenek részei a pártfinanszírozásnak. 3. Pártközeli civilek ne kapjanak közpénzt. 4. Megalkotják Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi szabályát. 5. Vagyonosodási vizsgálat elrendelése fontos köztisztviselőknél, minisztériumi vezetőknél, képviselőknél. 6. Főállású képviselőség megteremtése 2010-től. 7. Képviselői tiszteletdíjak rendezése.

Gyurcsány azt ígérte, hogy ha a pontokról a parlamenti pártok nem tudnak megegyezni, akkor népszavazásra bocsátja őket. A szocialisták be is nyújtottak 20 népszavazási kérdést, amit - ha a parlament elfogadja a vonatkozó törvényeket - visszavonnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!