Kaposvárra mehetne Gyurcsány a bíróságra

2006.06.06. 18:24
Tizenegy éve cserélt gazdát egy belvárosi ingatlan, amelyet Gyurcsány Ferenc egyik cége szerzett meg a Miniszterelnöki Hivataltól, amely nem sokkal később egyik cégén keresztül kibérelte. Az ügyészség a szerződés semmisségének kimondását kéri.

Szerdán kezdődik Kaposváron annak a polgári pernek a tárgyalása, amelyet a Legfőbb Ügyészség kezdeményezett a Szalay utcai képviselői klub ügyében. A miniszterelnök tulajdonában lévő Altus Rt., illetve a Humán-Jövő 2000 Kht. közötti szerződés érvénytelenségének megállapítását kérik.

Hányatott sors

A belvárosi Szalay utcai ingatlan évekkel ezelőtt állami tulajdonban volt. A Miniszterelnöki Hivatal kezelésében lévő ingatlanban található "bemutatótermet" a most perbe fogott Altus Rt. - az ALDO Kft. közreműködésével - 1995. január 12-én megvásárolta.

Néhány hónappal később bérleti szerződést kötöttek a másodrendű alperessel, a Humán-Jövő 2000 Kht. jogelődjével az Országgyűlési Képviselők Klubjának működtetésére. A szerződéskötés ugyanazon a napon történt, amikor Humán-Jövő elődje, a MeH egyik gazdasági társasága, a Közlöny- és Lapkiadó Kft. az Országgyűlési Képviselők Klubja Egyesülettel megállapodást kötött a kialakítandó klub működtetéséről.

Feltünően előnytelen

A Legfőbb Ügyészség szerint "az alperesek által megkötött bérleti szerződés semmis, tekintettel arra, hogy színlelt, jó erkölcsbe ütköző és az állami tulajdonú cég számára feltűnően előnytelen szerződésről van szó". A keresetlevélben nem szerepel Gyurcsány Ferenc barátja, üzlettársa és minisztere, Szilvásy György neve.

A Fidesz szerint "nagyon komoly titkolnivalók vannak ebben az ügyben". Szijjártó Péter tavaly a kormányfő üzleti ügyeivel kapcsolatban felállított vizsgálóbizottság elnökeként nyilatkozott, miután a bizottság kormánypárti tagjai úgy döntöttek, nem kérik be a Miniszterelnöki Hivataltól a Szalay utca 4. szám alatti ingatlan felújítására vonatkozó költségek pontos összegét.

Csiha Judit, a testület szocialista alelnöke akkor azzal érvelt, hogy a Legfőbb Ügyészség 2004-ben már folytatott az említett ingatlanügyekkel kapcsolatosan vizsgálatot, akkor arra a megállapításra jutott, hogy "az ügyletek sem a jogszabályba, sem a jó erkölcsbe nem ütköznek".

A történések a vizsgálóbizottság sikertelen működése után akkor vettek fordulatot, amikor a legfőbb ügyész március 27-én a közérdek sérelmét állapította meg, és polgári pert indított. A kormányszóvivő, Batiz András viszont Gyurcsányék nem okoztak kárt.  • Bérelnék
  • Bankszámla