A Magyar Nemzet folytatta is, meg nem is

2006.01.21. 10:02
A kormányfő környezetében nem tartják érdeminek a lap írásait, amelyek Gyurcsány korábbi cégeivel foglalkoznak.

Jóllehet a Magyar Nemzet eredetileg négy részes tényfeltáró cikksorozatot ígért, a szombati számban megjelent befejező rész az eddigi kettő helyett mindössze egyoldalas lett. Ez az oldal sem közöl újdonságokat, inkább a korábban leírtak összefoglalása.

Az ügy lényege az, hogy a Nomentana nevű cég bt.-ből kft.-vé alakulása, illetve át nem alakulása, még pontosabban végül mégiscsak átalakulása miként zajlott, és ebben milyen szerepet játszott Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság aktuális miniszterelnöke.

Sárközy nem független szakértő?
Sárközy Tamás professzor, az egyik legnevesebb hazai cégjogi szakértő, a társasági törvény megalkotója korábban nyilatkozatot is tett a Magyar Nemzet cikksorozata kapcsán. Sárközy szerint a Nomentana nem volt fantomcég, és jogosan használhatták a cég nevét, hiszen ha ilyen kft. nem is, de bt. létezett. A Magyar Nemzet szombati számában viszont azt írja, hogy Sárközy professzor segítette a Szenzor Állami Vállalat vezérigazgatóját, Szilas Ádámot ahhoz, hogy a vállalat egyik főosztályából létrehozza a Szenzor Információrendszer Szervezési Kft.-t. Ebből alakult ki később az Aldo Kft. - ezt a cégnevet már Gyurcsány Ferenc adta a lap szerint, minthogy az Aldo később Gyurcsány cégbirodalmának része lett.

A lap részletesen felsorolja az eseményeket, aztán összegezve a Nomentana körüli adatokat, így fogalmaz: Gyurcsánytól mindennek alapján nem állt távol "az egyszerű dolgozó emberek kisemmizése sem". A lap így ír: "Tényfeltáró cikksorozatunk elérte célját, megmozgatta a gondolkodó embereket, különösen a jogásztársadalmat. Már ebből is látszik, hogy - ugyan a politikai elit meglehetősen közömbös maradt - nem dolgoztunk hiába."

Gyurcsányék nem tartják érdeminek a vádakat

Az Index a miniszterelnök környezetéből úgy értesült, hogy Gyurcsányék nem tartják érdeminek a Magyar Nemzet újabb, szombati állításait, viszont egyértelműen politikai irányultságúnak vélik a cikkben foglaltakat. Tudomásunk szerint egyébként a kormányfő környezetében az ügy jogi vonatkozásaival nem foglalkoznak - ezzel az Altus Rt. törődik, amely sorozatban cáfolta a Magyar Nemzet állításait. Korábban egyébként nyilvánosságra került, hogy Gyurcsány Ferenc beperli a Magyar Nemzetet a cikksorozat miatt.

Ugyanakkor Gyurcsányék tudják, hogy a Nomentana-ügy a Fittelina esetéhez hasonlóan bármikor felhozható a választási kampányban, és ahogyan a Fittelina cégügyei összekapcsolódtak a Gyurcsány-villa úszómedencéjével, úgy a Nomentanát is elő lehet hozni alkalomadtán.  • Tippek
  • Hírek