Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A honvédelmi bizottság előtt számoltatnák be Medgyessyt

2004.06.26. 14:47
A Fidesz igényli, hogy Medgyessy Péter személyesen is tájékoztasson a George W. Bushsal folytatott megbeszélésén tett felajánlásokról, az iraki háborúban való magyar részvételrõl és a rakétavédelmi programban való szerepvállalásról. A kormányszóvivő szerint csupán hangulatkeltés a Fidesz javaslata, a tárgyalásokról bárki értesülhetett a sajtóból.
Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezi csütörtökre a Fidesz, ahol elvárják, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök személyesen is adjon tájékoztatást a George W. Bush amerikai elnökkel folytatott megbeszélésén tett felajánlásokról, az iraki háborúban való magyar részvételrõl és a rakétavédelmi programban való szerepvállalásról. Ezt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke közölte sajtótájékoztatón szombaton Budapesten.

"Nem Medgyessy Péter magánügye"

"Meggyõzõdésünk, hogy egy háborúban való részvétel, egy világot átölelõ rakétavédelmi programban való részvétel nem Medgyessy Péter magánügye, nem a kormány magánügye, valamennyi magyar ember biztonságát érintõ kérdésrõl van szó" - jelentette ki az ellenzéki politikus. A Fidesz alelnöke közölte: a hírek szerint Medgyessy Péter azt mondta, hogy az iraki megszálló hadtestben szerepet vállaló magyar katonák továbbra is Irakban maradnak. A Fidesz álláspontja a miniszterelnök amerikai útja elõtt az volt, hogy egyeztetett, közös, nemzeti álláspontot képviseljen, "ezt Medgyessy Péter megtagadta" a létezõ parlamenti felhatalmazásra való hivatkozással - fűzte hozzá Pokorni. A fideszes politikus egyértelmû választ vár arra a kérdésre, 2004. december 30-át követõen is kötelezettséget vállalt-e a miniszterelnök a Magyar Köztársaság nevében az iraki háborúban való részvételre.

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnöknek be kell számolnia az amerikai rakétavédelmi programban való részvételrõl. "Valamennyiünk biztonsága érdekében a parlamenti pártoknak tudniuk kell, hogy történt-e ez ügyben Bush elnökkel folytatott tárgyalások során további lépés" - fogalmazott Pokorni Zoltán. Simicskó István, a honvédelmi bizottság Fideszes alelnöke elmondta, tudomásuk van arról is, hogy a miniszterelnök felajánlotta a segítségét az iraki biztonsági erõk képzésében való részvételt illetõen is. Arra is választ várnak, hogy ez azt jelenti-e, ismételten felmerült a gondolat, Magyarországon képezzék ki õket, vagy pedig újabb magyar katonákat küldenek ki Irakba, akik ott foglalkoznának kiképzéssel.

"Hangulatkeltés és sejtetés"

"A miniszterelnök amerikai tárgyalásainak tartalmáról a magyar és a nemzetközi sajtóból megfelelő érdemi információkat szerezhetnek még a fideszes képviselők is, de ha kell, akkor én megerősítem, a miniszterelnök az ovális irodában a nyilvánosság előtt is elmondta, hogy az iraki szerepvállalás ügyében - egyébként a Fidesz által is megszavazott országgyűlési határozat - ad mandátumot a magyar szállító alakulatnak ennek az évnek a végéig" - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek szombaton azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki párt a honvédelmi bizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi. Ez egy politikai konszenzuson alapuló országgyűlési határozat, sem szükség, sem ok nincs arra, hogy ezen változtatni kelljen - tette hozzá a kormányszóvivő.

Gál J. Zoltán közölte, hogy "egyéb más téma ebben az ügyben nem került szóba, miként egyetlen tárgyaláson sem került szóba semmiféle rakétaprogram, tehát ilyen ügyben sem igény, sem ígéret el nem hangzott". A Honvédelmi Bizottság összehívásával kapcsolatosan Gál J. Zoltán elmondta: "ennek a javaslatnak értelme, tartalma nincs, van viszont egy szándéka, ez a szándék a hangulatkeltés és a sejtetés szándéka, ehhez viszont nem illendő dolog parlamenti bizottságot felhasználni" - mondta.