Ervin
14 °C
22 °C

Irakról tárgyalt Bushsal Medgyessy

2004.06.22. 20:37
December 31-ig Irakban maradnak a magyar csapatok, cserébe Bush elnök gazdasági támogatást nyújt a magyarországi infrastruktúra fejlesztéséhez. Medgyessy az Európai Unió álláspontjáról is tájékoztatta Busht, és Colin Powellel is ebédelt.
A magyar csapatok kivonását az iraki helyzet alakulásához kötötte Medgyessy Péter. A magyar kormányfő Bushsal folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kontingens mindenképpen kitölti idén december 31-ig szóló mandátumát.

Hazajöhetnek, ha akarnak

Amennyiben azonban valamelyik Irakban szolgáló önkéntes mégis hazatérne, "nem gördítenek elé akadályt" - jelentette ki Medgyessy.

Bushsal folytatott megbeszélésén Medgyessy tájékoztatta az elnököt az Európai Unió álláspontjáról is. Az ENSZ iraki határozatát és az iraki hatalomátadás forgatókönyvét dícsérő lláspontról amerikai látogatását megelőzően a magyar kormányfő a háborút eredetileg ellenző Chirac francia elnökkel és Schröder német kancellárral is egyeztetett az EU brüsszeli csúcstalálkozóján.

A találkozón Bush gazdasági támogatást ígért a Magyarországon szükséges infrastrukturális beruházásokhoz.

Erős vezérnek tartja Medgyessyt

"Értékelem azt az embert, aki tartja magát a szavaihoz" - méltatta Medgyessy kitartását az iraki magyar szerepvállalás mellett George Bush. Az elnök "erős vezetőnek, erős szövetségesnek" nevezte a magyar kormányfőt, akinek "határozott elképzelései vannak a szabadságról és a demokráciáról".

Bush részvétét fejezte ki a múlt héten hősi halált halt Nagy Richárd családjának is.

A két vezető közös sajtótájékoztatóján Bush a vízumkérdést is szóba hozta. Mint mondta, szakértőik munkálkodnak a helyzet megoldásán, mivle az Egyesült Államok "szívesen látja más országok állampolgárait".

Munkaebédeltek

Medgyessy kedden munkaebéden találkozott Colin Powell amerikai külügyminiszterrel is. A megbeszélésen jelen volt Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, továbbá a külügyi tárcától Alan Larson gazdasági ügyekért, Elisabeth Jones eurázsiai ügyekért és Lincoln Bloomfield politikai-katonai ügyekért felelős államtitkár, valamint Maura Harty konzuli ügyekért felelős főcsoportfőnök és Richard Boucher szóvivő.

A munkaebéden magyar részről jelen volt Kovács László külügyminiszter és Draskovics Tibor pénzügyminiszter, akik hétfőn este Washingtonban csatlakoztak a magyar delegációhoz, Csepeli György, az informatikai és hírközlési minisztérium politikai államtitkára, Simonyi András nagykövet, Vadai Ágnes országgyűlési képviselő és Akóts Klára kül- és biztonságpolitikai főtanácsadó.

Találkozó az egészségügyi miniszterrel

Az irányított betegellátás és az egészségügyi megelőzési programok amerikai tapasztalatairól érdeklődött egyebek között Medgyessy Péter kormányfő kedden Washingtonban Tommy Thompson amerikai egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélésen.

A találkozón többek között részt vettek az amerikai egészségügyi kutatás, az egészségbiztosítási szolgáltató rendszerek, valamint a közegészség- és járványügyek illetékesei. A miniszterelnök az amerikai tapasztalatokat a magyar egészségügyi reformhoz szeretné igénybe venni. A találkozón röviden szó esett bioterrorizmusról is.

Medgyessy Péter találkozó után az amerikai miniszterrel együtt megtekintette azt az ügyeleti-irányító központot, ahonnan természeti katasztrófák, súlyos járványok, biológia fegyverrel elkövetett terrorcselekmények esetén, és más hasonló rendkívüli helyzetekben az egészségügyi mentési műveleteket irányítják. A központot egy konferenciateremből a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után alakították ki. A kialakítás 3,5 millió dollárba került, és 59 nap alatt építették ki az objektumot.

A terem falain lévő képernyőkön különféle események követhetők reális időben. A központból kísérik figyelemmel a mozgó stratégiai gyógyszertartalékokat, hogy azokat szükség esetén a megfelelő helyre irányítsák. Medgyessy Péter az újságíróknak elmondta: Kökény Mihály magyar egészségügyi miniszter a közeljövőben Washingtonba látogat.