Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A háttérben eldőlt Medgyessy sorsa

2004.08.19. 13:38
Az Index információi szerint az SZDSZ-ben már Medgyessy Péter távozásával számolnak, és az MSZP-ben is hajlanak arra, hogy a kialakult helyzetben szükséges a gyors vezetőváltás. Az utód megtalálására a legkézenfekvőbb megoldás a konstruktív bizalmatlansági indítvány, de ha közös jelölt híján Medgyessy Mádl Ferenchez nyújtja be lemondását, a köztársasági elnöknek kell megbíznia az új kormányfőt.
Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtöki, ultimátumszerű bejelentése ellenére a kisebbik kormánypárt nem kíván visszakozni, és kitart álláspontja mellett, Medgyessyt nem tartja alkalmasnak a kormányfői posztra.

Elhatározták

Az eredetileg a gazdasági miniszter leváltása miatt kialakult patthelyzetben az SZDSZ hajthatatlansága azt jelenti, hogy a szabad demokrata vezetők már a kormányfő távozásával számolnak. Ha szombaton sem változik a Kuncze Gábor vezetésével tárgyaló koalíciós partner álláspontja, akkor Medgyessy Péternek nem marad más választása, minthogy lemond. Információink szerint a miniszterelnök cseréjét már az MSZP vezetésében sem zárják ki. Az elhúzódó kormányátalakítás és a sikertelen egyezkedés miatt az Indexnek nyilatkozó szocialisták többsége is úgy vélekedett, hogy a mostani helyzetben nem halogatható tovább egy új miniszterelnök kinevezése.

Negyven nap

A kormányfő leváltását a parlamenten belül a konstruktív bizalmatlansági szavazással megteheti a parlamenti többség. Amennyiben a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben - megjelölve az utódjának javasolt személyt - benyújt egy bizalmatlansági indítványt, és azt a képviselők többsége elfogadja, akkor az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.

Amennyiben nem találnak jelöltet, és Medgyessy Péter Mádl Ferenchez adja be lemondását, a köztársasági elnök joga, hogy új miniszterelnök-jelöltet bízzon meg kormányalakítással. Halmai Gábor alkotmányjogász az Index kérdésére elmondta, hogy Mádl Ferencnek először a pártokkal kell tárgyalnia az új miniszterelnök személyéről. Az államfőt nem kötik jogszabályok a leendő miniszterelnök kiválasztásánál, ám a szokásjogot és az ország kormányozhatóságát figyelembe kell vennie, vagyis azt, hogy kinek van matematikai esélye a kormányalakításra.

Mádlnak azt a jelöltet "illendő" elfogadni, akiről jelenleg az MSZP, vélhetően az SZDSZ támogatásával azt állítja, hogy megszavazzák. Ha nincs közös jelölt, akkor a következő megoldást a kisebbségi kormányzás jelenthet. Ebben az esetben az egyik koalíciós partner azt ígéri, hogy legalább kívülről támogatja az új kormányfő által létrehozott kabinet tevékenységét. Halmai elmondta azt is, hogy a kormányalakítási megbízást követően az Országgyűlésnek negyven napja van az új kabinet és vezetője megválasztására, ha ez nem sikerül, az államfő új választást ír ki.

Egy darabig maradt

A Medgyessy Péter idő előtti leváltása már az év elején felmerült az MSZP-ben. A miniszterelnök-csere ötletgazdái akkor nem álltak ki nyíltan elgondolásukkal, ám a megindult sajtótalálgatásokra maga a miniszterelnök is reagált. "Akinek a halálhírét keltik, az nagyon sokáig él" - mondta február végén Medgyessy, aki akkor még abban bízott, hogy "egy darabig" még marad a poszton. Tavasszal a miniszterelnök környezete látványos akciókba kezdett Medgyessy megerősítése érdekében. Az EP-választási vereség után megindult felelőskeresésben gyorsan "áldozatul esett" az MSZP elnöke, Kovács László, ezt követően a kormányfő tevékenységére irányult a figyelem.

20%
7990 Ft
6392 Ft