Hatvanéves melegrekord dőlt meg hétfőn

2000.08.22. 11:15
Hétfőn hatvanéves melegrekordot döntöttünk: Békéscsabán csaknem 40 fokos meleg volt, a csúcsot azonban Mezőpeterden mérték, 41 fokot mutattak a hőmérők. Általában a városokban a betonrengeteg miatt átlagban 3-4 fokkal magasabb a hőmérséklet. A hőség kedden már érezhetően enyhült, hétvégére 25-26 fokot jósolnak. A Föld átlaghőmérséklete száz év alatt 0,6-0,8 fokkal nőtt, a mostani kánikula feltételezhetően az intenzív légszennyezés következtében jelentkező üvegházhatás miatt alakul ki. A jelenlegi trópusi hőség közvetlen oka ugyancsak az üvegházhatásból vezethető le: az éghajlati övek eltolódnak.
A tartósan magas hőmérséklet Európa középső és déli részére is jellemző. A román meteorológiai intézet előrejelzése szerint a 42 fokot is elérő, kifejezetten trópusi jellegű hőség a hét közepéig tart majd.

Hétfőn hatvanéves melegrekordot döntöttünk
Párologjunk csak nyugodtan!

A Népszava információi szerint a városi hőszigethatás legkritikusabb időszaka este 8-10 óra között van. Az ember még ennél is nagyobb forróságot érez. Hőérzékelő képességünk ugyanis nemcsak a tényleges meleggel függ össze. Befolyásolja saját belső hőmérsékletünk, pontosabban az, menynyire tudjuk leadni a bennünk termelt hőt. Az ember egyébként néhány, akár közel 10 kilowattnyi (azaz másodpercenként 10 kilojoul) hőt termel. Ezt muszáj leadnia, különben megüti a guta.

Szervezetünk több módon is próbálkozik fenntartani a számára megfelelő 37 fokos testhőmérsékletet. Meleg eseten sugárzással, hővezetéssel, hőátadással és párologtatással szabadul meg a fölös ,,Celsiusoktól". A nagy hőségben már csak a párologtatással tud hűsölni szervezetünk, így muszáj izzadnunk egy kicsit.

Optimális hőleadásra 28 fok alatt van lehetőség, a 33-34 fokos forróság már 30 százalékkal csökkenti az emberi teljesítőképességet. Romlik a megfigyelőképesség, a számolási képeség, a reakcióidő.

Harminc százalékkal több riasztást kapnak a mentők

Hétfőn a napi átlagos 220 helyett 285 esethez riasztották a fővárosi mentőket, tudta meg az Index dr. Gontopencza Pál szolgálatvezető főorvostól - ez harminc százalékkal több, mint az átlag. A balesetek száma nem, inkább az utcai rosszullétek, összeesések szaporodtak. A főorvos - bár a hőmérséklet enyhül a következő napokban - fokozott óvatosságra int, pótolni kell igény szerint a folyadékot és az izzadással távozó sókat is.

A magyar utak bírták a meleget, az országban megolvadt aszfalt miatt nem kellett utat lezárni - tájékoztat az ÚTINFORM ügyeletes munkatársa, Herbst Rita. A balesetek száma sem növekedett, mivel az emberek nagy része szabadságon van, nem tülekedtek az utakon.

A BKV járművei gyakrabban meghibásodnak a meleg miatt, de például a tavalyi hasonló időszakhoz képest a balesetek, koccanások száma csökkenő tendenciát mutat. Átlagban naponta 3-5 kisebb koccanást regisztráltak, egy nap 2300 BKV jármű van forgalomban. Antal Mihály, forgalmi igazgató szerint ez a melegben ritkuló forgalom, no meg a BKV vezetők profizmusa miatt van. Vágánykivetődést nem tapasztaltak a hét végén, és hétfőn sem. A kritikusabb szakaszokat - így a 14-es villamos vonalát - rendszeresen öntözik, így előzik meg az esetleges baleseteket.

A jelenlegi hőmérsékletek mellett a vonatsín 55-60 C-fokra is felmelegedhet. Kánikulában fokozott az ellenőrzés, a felügyelet szigorúbb. A MÁV munkatársának tájékoztatása szerint a meleg miatt több szakaszon 10-80 km/h-ás sebességkorlátozást vezettek be több szakaszon. A Budapest - Miskolc - Szerencs főútvonalon 25-30 helyen van korlátozás. A mellékvonalak rosszabb műszaki állapotban vannak, helyenként 10 km/h sebességcsökkentés is érvényben lehet. A vonatok többet késnek, hétfőn a szokásos 97 százalék helyett 93 százalékos volt a menetrendpontosság. Az IC-vonatok esetében ez az átlag jóval kisebb, 91 százalék, hétfőn minden Intercity átlagban 11 percet késett.