Jusztin
14 °C
31 °C

Tóth Gábor betiltotta a melegfelvonulást

2008.06.12. 08:03
Felháborodással értesültek a hazai meleg szervezetek és a szervezők, hogy idén nem engedélyezte a budapesti rendőrség a bő három hét múlva esedékes meleg büszkeség napi felvonulásukat.

A hazai leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) szervezetek szerdán közös sajtóközleményben tiltakoztak az ellen, hogy a rendőrség nem engedélyezte a július ötödikére, szombatra tervezett Meleg Méltóság Menetet.

A pride.hu-n közzétették Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőr-főkapitány szerdai dátumozású ötoldalas betiltó határozatát is. A gyülekezési törvényre hivatkozó főkapitány a "tömegközlekedési és közúti járműforgalom ellehetetlenítése" miatt utasította el a szervezők bejelentését.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese lát esélyt arra, hogy a melegfelvonulást mégis megrendezhetik, a rendőrség tovább tárgyal a megrendezés lehetőségeiről. Bodnár Zsolt ezredes csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az alapítvánnyal egy hónapja egyeztetnek a felvonulás megrendezéséről, és a tárgyalások csütörtökön is folytatódnak, írja az MTI.

A szombati menet tervezett útvonala a Deák Ferenc tér, Andrássy út, Oktogon, Kodály körönd, Hősök tere, Dózsa György út, 56-osok tere lenne. Az LMBT szervezetek szerint a rendőrség érvelése csupán ürügynek tűnik, hogy lengyel és orosz mintára ellehetetlenítse a felvonulást. "A menet a tervek szerint szombat délután fog végigvonulni az Andrássy úton, számos korábbi LMBT felvonulás és más felvonulások megszokott helyszínén. Álláspontunk és több éves tapasztalatunk szerint az út felét elfoglaló menet a szombati enyhe forgalomban nem okoz olyan mértékű fennakadást, ami betiltását indokolná."

Képek a tavalyi menetről

A döntés ellen tiltakozó tizenöt szervezet felszólította Budapest rendőrfőkapitányát, hogy "tartózkodjon a gyülekezési törvény önkényes értelmezésétől", "vegye tudomásul a tüntetés ismételt bejelentését", a rendőrség pedig "ne a menet betiltásával próbálja megakadályozni a tüntetés ellen várható szélsőjobboldali támadásokat, hanem végezze a munkáját, és védje meg a felvonulókat a várható támadásoktól".

Jogvédő szervezetek is tiltakoznak

Elképesztőnek tartjuk a rendőrség döntését, mondta kérdésünkre Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet elnöke. Közölte, hogyha a szervezők bíróságra viszik az ügyet - a határozat szerint 3 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek -, akkor a TASZ támogatni fogja őket.

Dénes Balázs kitért arra, hogy ugyan a rendőrség eseti szakvéleményre hivatkozik indoklásában, ezt azonban meg kéne tölteni tartalommal, azaz olyan jogalkalmazói hátteret biztosítani, ami nem diszkriminatív és kiszámítható. Furcsának tartják, hogy az Andrássy utat átlagban havonta kétszer zárják le, legutóbb a Nemzeti Vágta rendezvényei miatt zárták le két napra teljes szélességben, ezzel szemben a melegfelvonulás másfél órás rendezvényét, ami félpályán zajlana, betiltják.

Elmondta azt is, hogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság már hasonló eset miatt elmarasztalta Lengyelországot, akkor a bíróság azzal indokolta döntését, hogy a közlekedés akadályozása miatti betiltás nem arányos az alkotmányban és a nemzetközi szerződésekben foglalt békés gyülekezési jog biztosításával. Ha Magyarország ügye is Strasbourgba kerül, Magyarország jó eséllyel elveszíti a pert, mondta Dénes Balázs.

A Magyar Helsinki Bizottság hasonló véleményt fogalmazott meg, álláspontjuk szerint nem jogszerű és egyúttal súlyos alkotmányos aggályokat vet fel a budapesti rendőr-főkapitány határozata, amely közlekedési okokra hivatkozva tiltja meg a meleg büszkeség napjára tervezett felvonulást, olvasható csütörtöki közleményükben.

"Az Alkotmánybíróságnak a gyülekezési jog tárgyában született legutóbbi határozata világosan kimondja, hogy a mozgás- és helyváltoztatási szabadság sérelmét különösen az olyan rendezvények idézhetik elő, amelyeket ésszerű keretek, gyakorlatilag időhatárok nélkül kívánnak megtartani. A tervezett rendezvény esetében a kifogásolt feltétel nem áll fenn" - indokolja állásfoglalását a Magyar Helsinki Bizottság. A szervezet egyben felajánlotta segítségét a szervezőknek a jogorvoslati eljárásban.

Tavaly súlyos atrocitások érték a felvonulókat

Idén tizenharmadjára szervezik meg a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivált, ennek részeként tartanák meg a szervezők a Meleg Méltóság Menetét. A már hagyományosnak mondható felvonulást tavaly július 7-én még Meleg Büszkeség néven tartották és mint ismeretes, az előző évekhez hasonlóan ellentüntetők zavarták meg, antiszemita és homofób bekiabálásokkal. Tavaly azonban súlyosabb atrocitások is történtek, tojással, üvegekkel, Molotov-koktéllal dobálták meg a felvonulókat, többen meg is sérültek.