Géza
1 °C
16 °C

Kéthavi fizetéssel búcsúznak a távozó kormánytagok

2003.05.06. 16:59
Kéthavi átlagkeresetüknek megfelelő összeget kapnak végkielégítés gyanánt a távozó kormánytagok. Végkielégítés ugyanis csak akkor járna, ha hivatalukban eltöltöttek egy évet, márpedig a menesztett három miniszter tavaly május 27-én tette le az esküjét.
A kormánytagok jogait és kötelezettségeit rögzítő jogszabály szerint a miniszterek hathavi fizetésüknek megfelelő végkielégítésre jogosultak, ha legalább három évig betöltötték posztjukat. Ennek az összegnek a fele jár, ha a kormánytag legalább egy évig hivatalban volt. A Medgyessy-kormány most távozó három minisztere (Jánosi György, Kóródi Mária és Görgey Gábor) azonban nem tölti ki jövő hétfőig az egy esztendőt, mert a kabinet 2002. május 27-én jött létre. Az előzetes tervek szerint az új miniszterek jövő hétfőn, tehát május 12-én teszik le esküjüket és már másnap hivatalba is léphetnek.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Index megkeresésére közölte: miután a törvényben meghatározott minimális egy évet nem töltik ki a távozók, ezért végkielégítés nem jár nekik, a kormányfő azonban úgy döntött, hogy kéthavi átlagkeresetüknek megfelelő javadalmazásra jogosultak. Az idei költségvetés szerint a miniszteri fizetés 707 ezer 850 forint, vagyis valamivel több mint bruttó 1,4 millió forint lesz a menesztett kormánytagok bánatpénze.