Klaudia
-4 °C
2 °C

Három miniszternek mennie kell

2003.05.05. 14:21
Medgyessy Péter hétfőn bejelentette a parlamentben napirend előtt kormányának átalakítását. Eszerint mennie kell Görgey Gábor kultusz-, Jánosi György sport- és Kóródi Mária környezetvédelmi miniszternek. Jánosi utóda Gyurcsány Ferenc lesz, aki Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója volt eddig, Persányi Miklós pedig a környezetvédelmi tárcát irányíthatja majd. Az új kultuszminiszter Hiller István. Lévai Katalin az esélyegyenlőségért felelős tárcanélküli miniszter lesz.
Medgyessy Péter miniszterelnök a parlament hétfői ülésén, napirend előtt jelentette be a kormány átalakításával kapcsolatos elképzeléseit. Az Új lendület a kormányban címmel elhangzott felszólalásában bejelentette: Lévai Katalint, a Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóját egy új, tárca nélküli minisztérium élére nevezte ki. Feladata a nők, a romák, a fogyatékkal élők, a negyven éven felüliek és a gyermekek esélyegyenlőségének megteremtése.

Persányi Miklós

Hiller István Görgey Gábort váltja a kulturális tárca élén. A politikus még ezen a héten beszámol terveiről az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottsága előtt. Konkrét elképzeléseiről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert mint mondta: kedden a miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatót tartanak, ahol ismertetik a jövőbeni teendőket. Medgyessy Péter elismerően nyilatkozott Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter munkájáról, ugyanakkor úgy vélte: a közelgő EU-csatlakozás miatt sokkal hangsúlyosabb szerep jut a környezetvédelemnek, ezért váltást tartott szükségesnek a minisztérium élén. Medgyessy Péter az SZDSZ javaslatára Persányi Miklóst, a Fővárosi Állatkert eddigi főigazgatóját kérte fel a tisztségre.

Gyurcsány sportminiszter lesz

Medgyessy Péter bejelentette, hogy az ifjúsági tárca vezetésére Gyurcsány Ferencet kérte fel, aki eddig a tanácsadó testületét vezette. Jelezte, hogy a tanácsadói poszt bizalmi kérdést, de úgy tartotta, hogy bizalmasa az új poszton politikusi felkészültségét is kamatoztathatja. A kulturális tárcánál történt váltásról azt mondta: Görgey Gábor egy évre vállalta a tisztséget, amit ki is töltött, a jövőben pedig miniszterelnöki főtanácsadó lesz és kulturális ügyekben segíti majd a kormányfőt.

Kuncze vitatja a fiatalítás szükségességét
Medgyessy Péter a parlamentben közölte: a tartós stabilizáció változásokat is igényel a kormány szerkezetében, emellett fiatalításra, új dinamikára van szükség. Kuncze Gábor reagálásában megköszönte a távozó miniszterek - köztük kiemelten Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter - munkáját, majd hozzátette: "ezen a ponton kell a miniszterelnökkel vitatkoznom, aki a szempontjai között felsorolta a fiatalítást is. Én itt nem értek egyet".
Az MSZP-frakció hétfői ülését követően elhangzott: Hiller István utódja Szabados Tamás, az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője lesz, míg Jánosi György Szabados megüresedett helyét veszi át az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottságának élén. A miniszterek kinevezése május 19-től érvényes.

MeH-államtitkárok mozgásban

Medgyessy Péter napirend előtti felszólalását követően tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Hivatal átalakításával kapcsolatban a kancellária tehermentesítését jelölte meg céljaként, ezért belátta például, hogy a turisztikai ügyeknek mégis a gazdasági minisztériumban a helye. Jelezte, az már korábban ismert volt, hogy a Területfejlesztési Hivatal, illetve a Nemzeti Fejlesztési tervvel foglalkozó államtitkárság az EU-integrációért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozik majd.

A romaügyek az esélyegyenlőségért felelős Lévai Katalinhoz kerülnek és Baja Ferenc is ehhez a tárcához tartozik majd, mint a civil ügyekért és a szolgáltató állam megteremtéséért felelős kormánymegbízott. Baja eddig a kormányzati informatikát is felügyelte, és vétójoga volt minden informatikai beruházásra, ez a vétójog átkerül az informatikai tárcához, de a kormányportált működtető Kopint Datorg Rt. felügyelete továbbra is hozzá tartozik. Medgyessy Péter köszönetet mondott három menesztett miniszterének, ugyanakkor több kérdésre is úgy válaszolt, hogy nem azért távoznak a tárcavezetők, mert rosszul végezték volna munkájukat, hanem azért, mert a kormány előtt álló új kihívások, új személyekkel képzelhetőek csak el.

A kormányfő értékelése szerint a kabinet az elmúlt egy évben hozzákezdett a jóléti rendszerváltás megvalósításához. Kiemelte az adócsökkentést, illetve a gyermekek után járó támogatások szélesítését. Medgyessy Péter úgy vélte a továbbiakban is fontos feladat az esélyteremtés, így fontos javítani a gyermekek, a nők és a cigányság helyzetét. A kormányfő szerint méltatlanul sok hátrány éri a nőket, holott ők nem tudnak kevesebbet a férfiaknál, sőt néha-néha még felkészültebbek is. Medgyessy szerint ahhoz, hogy ezen a területen áttörés következzék új tárcára van szükség, mely az esélyegyenlőségért felel, ezt a posztot Lévai Katalin tölti be a jövőben, aki a kormányfő szerint az első olyan tárcavezető lesz, aki a két koalíciós párt közös jelöltje a posztra.

Egy hét múlva miniszteri eskűk

Az új miniszterek bizottsági meghallgatása szerdán kezdődik és a kormányfő tervei szerint jövő hétfőn le is tehetik hivatali esküjűket a parlamentben. Medgyessy fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a változásokról elsőként a parlamentben adott számot, mert az ő demokrácia felfogása szerint a törvényhozást kellett elsőként tájékoztatni és csak ezután tartott sajtókonferenciát.

A kormányfő az Index kérdésre úgy válaszolt: még nem tudja ki lesz Gyurcsány Ferenc utóda a tanácsadó testülete élén, de leszögezte, hogy Gyurcsány nem töltheti be tovább ezt a tisztséget, mert az miniszterségével összeférhetetlen volna.

Új miniszterek a kormányban
Lévai Katalin 1954. május 22-én született Budapesten. 1976-ban a Külkereskedelmi Főiskola angol-német szakán, majd 1987-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karának szociológia és szociálpolitika szakán szerzett diplomát. 1993-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán megszerezte a doktori fokozatot, majd a szociológiai tudomány kandidátusi fokozatát. 1996-98-ban a Munkaügyi Minisztériumban az Egyenlő Esélyek Titkárságát vezette, 1998-tól 2002-ig az Egyenlő Esély Alapítvány elnöke volt. 2002 óta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőség Főigazgatóságának vezetője, egyben miniszteri biztos.

Persányi Miklós 1950. november 10-én született Budapesten. 1975-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, biológia-népművelés szakon, majd 1981-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen környezetvédelmi szakmérnöki diplomát szerzett. 1983-1986 között MTA-ösztöndíjjal folytatott környezetvédelmi kutatásokat, és megírta kandidátusi disszertációját. 1990-91 között az Egyesült Államokban, a Cornell Egyetemen folytatott tanulmányokat. Első munkahelye a budapesti Árpád Gimnázium volt, ahol 1975-76-ban biológiát tanított. 1976-tól 1983-ig a KISZ központi iskoláján dolgozott, ahol művelődésügyet, pedagógiát és vezetéselméletet tanított és az ifjúságivezető-képzéssel foglalkozott. Ezt követte a hároméves MTA-ösztöndíj. 1986-ban az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatalba került, ahol főosztályvezetőként környezeti neveléssel foglalkozott. 1988-ban az újonnan megalakult Környezetvédelmi Minisztérium főosztályvezetőjévé nevezték ki, majd az általa vezetett főosztály megszüntetése után főtanácsos lett. 1994. március 1-jén a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója lett. 1997-2000 között ő volt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének alelnöke, 2000 óta pedig a szervezet elnökeként tevékenykedik.

Gyurcsány Ferenc 1961. június 4-én született Pápán. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán 1984-ben tanári, az egyetem Közgazdaságtudományi Karán 1990-ben közgazdász diplomát szerzett. 1983 és 1988 között a KISZ Pécsi Városi Bizottságának titkára, 1988-1989-ben a KISZ KB Egyetemi-Főiskolai Tanácsának elnöke, 1989-ben a KISZ KB titkára és a DEMISZ alelnöke volt. 1990-1992 között a Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársaként dolgozott, majd 1992-ben az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt. igazgatója lett. 1992-ben megalapította és 2002-ig vezérigazgatóként vezette az Altus Befektetési Rt-t. 2002 óta az Altus felügyelő bizottságának elnöke és Medgyessy Péter kormányfő stratégiai főtanácsadója.

Hiller István 1964 május 7-én született Sopronban. 1983-88 között az ELTE BTK történelem-latin szakán szerzett diplomát. 1990-ben egyetemi doktori fokozatot, 1996-ban Ph.D. tudományos fokozatot szerzett. Tizenöt éve tanít az egyetemen. 2001 óta egyetemi docens. 2002. áprilisától országgyűlési képviselő, májustól az oktatási minisztérium politikai államtitkára. Az MSZP-nek alapító tagja. 1992 óta az V. kerületi MSZP szervezet elnökségi tagja. 1996 óta tagja volt az Országos Választmánynak a Budapesti Területi Szövetség delegáltjaként. 1998 őszén az Országos Választmány elnökhelyettesének választotta, 2000 májusától az Országos Elnökség tagja. 1999 decemberétől tagja volt a párt Országos Képzési és Oktatási Bizottságának. A 2003-as kongresszus a párt alelnökévé választotta.