Szabina
2 °C
15 °C

Az MSZP szerint Orbánnak vissza kellene vonulnia

2004.12.07. 15:23
Hirdetésben és sajtótájékoztatón üzen Orbán Viktornak, és a Fidesz más vezetőinek az MSZP. A szocialisták elvárják a jobboldali politikusoktól, tegyenek hitet amellett, hogy a vasárnapi népszavazás "6,64 millió elutasító" szavazója is "a magyar nemzet része". Orbán Viktort pedig külön arra kérik a szocialisták, hogy vonuljon vissza. A Fidesz arcátlanságról beszél.

Az MSZP szerint a vasárnapi népszavazáson hat és fél millió állampolgár elutasította, hogy becsületes és becstelen magyarokra osszák őket, mondta kedden Mesterházy Attila, a párt országos elnökségének tagja. A szocialisták újsághirdetésben azt kérdezik, hogy "ezek után folytatható ez a megosztó politika?"

Ők is magyarok

Az MSZP szerint a nemmel "a felelős döntés megszületet", ezért azt várják el "Orbán Viktortól, Pokorni Zoltántól és a Fidesz más politikusaitól, mondják ki, hogy az hat és fél millió ember, aki vagy távol maradt a szavazástól, és ezzel fejezte ki nemtetszését, vagy pedig nemmel szavazott (...) ezen a népszavazáson, ők is a magyar nemzet részei, ők is magyarok, ők is jót akarnak Magyarországnak, a magyar nemzetnek" - tudósított az MTI a szocialista politikus sajtótájékoztatójáról.

Visszavonulhatna a politikától

Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára szerint ,"ha Orbán Viktornak valamit jelent a szavahihetőség vagy a politikusi hitelesség - ígéretéhez híven - "tehetne a magyar nemzet számára egy szívességet, visszavonulhatna a politikától", mivel nem úgy alakult ez a népszavazás, mint ahogy ő szerette volna.

Határtalan arcátlanság

Révész Máriusz a Fidesz szóvivője szerint az MSZP arcátlanságának nincs határa. "Mindennek a teteje, hogy a Fidesz vádolják megosztó politikával, miután a szocialisták a kampányban Le Penhez és Haiderhez hasonló retorikát használtak". Hétszázezer új munkaerő jön az országba, Haider nyolcszázezerrel riogatott az EU-bővítés idején, ők és az MSZP is kisebb nyugdíjat helyeztek kilátásba", sorolta. A Fidesz szóvivője szerint a kormánypártokat terheli a felelősség azért, hogy egymásnak ugratták a magyarokat a határon belül.

Szerinte nem Orbánnak kell elgondolkodnia a lemondáson, hanem Gyurcsány Ferencnek és Hiller Istvánnak, hogy milyen új MSZP-t akarnak.