Ki bukott a vasárnapi választáson?

2004.12.06. 15:13
A kormányfő szerint a népszavazási kezdeményezés elbukott, a Fidesz szerint viszont a kormánypárti álláspont bukott meg a vasárnapi referendumon. Hétfőn a parlamentben a napirend előtti felszólalások során Dávid Ibolya azt ajánlotta, hogy az Országgyűlés vagy március 15-ig rendezze a határon túliak jogviszonyát, vagy ha erre nem képes, oszlassa fel magát.
SZDSZ: a köztévé megbukott
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a Magyar Televízió közszolgálatiságból megbukott a vasárnapi népszavazáson. A kisebbik kormánypárt vezetője hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában kifogásolta, hogy a közszolgálati televízió nem számolt be időben a választási eredményekről. Kuncze Gábor elmondta, az urnák lezárása után, este hét órától fél tízig a közszolgálati Magyar Televízió nem foglalkozott a népszavazás eredményének alakulásával, pedig mindenki ez érdekelt.

"A népszavazási kezdeményezés elbukott, a kezdeményezők és támogatók kudarca világos" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában, hétfőn a parlamentben. A kormányfő utalt arra, hogy a referendumot két, sokak által megkérdőjelezett alacsony támogatottságú, szélsőségesnek és radikálisnak tartott csoport kezdeményezte, amit ennek megfelelően lehetett volna kezelni.

Gyurcsány: a szélsőségesekkel kokettál a Fidesz

"Azért nem így történt, mert egy önmagát polgárinak és konzervatívnak tartó párt úgy gondolta, hogy egyességet köt a szélsőjobboldallal és a szélsőbaloldallal. Gyurcsány a Fideszre utalva közölte, "sutba veti az értékeket és az erkölcsöt, ha hatalmi érdeke úgy kívánja."

"A politikai haszon érdekében velük is összeállnak, szélsőjobbtól a szélsőbalig az erkölcs pártjának képviseletében" - mondta Gyurcsány, kitérve arra, hogy a kórházprivatizáció leállítása kapcsán százból huszonnégy, a kettős állampolgárság ügyében pedig százból tizennyolc szavazó támogatta a Fidesz álláspontját.

Nincs nyertese a népszavazásnak

"Nehéz lesz ezt úgy megszámolni, hogy az jöjjön ki: Magyarország többsége támogatja a Thürmer Gyulától Patrubányon keresztül Orbán Viktorig terjedő szövetséget." Gyurcsány szerint a népszavazásnak nincs nyertese, felelőse van: nem a két szervezet, hanem a magyar jobboldal jobb sorsra érdemes pártja.

Gyurcsány kifejtette, Magyarországon még mindig itt van az a jobboldal által megtestesített veszély, ami egy "nacionalizmusba hajló, enyhén klerikális, szociálisan demagóg, államközpontú jellegzetesen közép-kelet európai képződményt jelent.". Közölte, ez az egyik irány, de létezik egy nyugatias, nyitott, nemzeti tradícióira büszke nem nacionalista, hanem hazafi, demokrata Magyarország is.

Pokorni: ez az önök kudarca

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke válaszában azt kérte, hogy higgadtan közelítsék meg ezt a kérdést. Bírálta Gyurcsány "látható vonzódását", ahhoz, hogy politikai riválisait ostorozza, pocskondiázza. "Ragaszkodjunk a tényekhez" - javasolta a fideszes politikus, megjegyezve, hogy a kormányoldal két nemet javasolt és ez az álláspont kisebbségben maradt. "Ez nem a mi érdemünk, hanem az önök kudarca" - mondta a kormánypártok felé fordulva.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a parlament elégtelent kapott a tegnapi szavazáson. Felszólította az Országgyűlést, hogy március 15-ig alkosson a határon túliak jogviszonyát rendező törvényt, vagy ha ez nem sikerül, oszlassa fel magát. Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerint a népszavazás kezdeményezői "megbuktak mint az ólajtó", a Fidesz pedig hátraszaltót akart ugrani, de hanyatt esett.

Lendvai Ildikó a józan ész győzelmének nevezte a vasárnapi eredményeket, amelyektől azonban nem érzik magukat győztesnek a szocialisták. Viszontválaszában a kormányfő felidézte Orbán Viktor a szavazáskor elhangzott gondolatait, miszerint reméli, hogy nem kapufa, hanem gól lesz a referendum eredménye. "Sem gól, sem kapufa nem lett, a labda méterekkel elkerülte a kaput" - értékelte a kormányfő, hozzátéve a Fidesz most a kaput próbálja jobbra balra huzigálni. A miniszterelnök számon kérte a Fideszen, hogy nem terjesztettek be a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvényt, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Orbán Viktor "ellátogatott a parlamentbe".

Kiss Péter az MVSZ-t bírálta
Kiss Péter kancelláriaminiszter felszólalásában két Indexes cikkre hivatkozva bírálta a Fideszt, amiért az ellenzéki párt kiáll a határon túli magyarok által is bírált Magyarok Világszövetsége mellett. Kiss felidézte Kovács Miklósnak a Kárpátaljai magyar Kulturális Szövetség vezetőjének nyilatkozatát, amelyben úgy vélekedett, hogy Patrubányék teszik gajra a népszavazást, illetve idézte Kasza József vajdasági politikust, aki azt ajánlotta Patrubány Miklósnak, hogy húzzon el újabb népszavazási kezdeményezés helyett.