Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A Bosnyák térig érhet a 4-es metró

2002.06.26. 19:10
A főváros kezdeményezésére a Bosnyák térig meghosszabbítják a 4-es metró nyomvonalát, a beruházás finanszírozásáról új tárgyalásokat kezdenek az Európai Beruházási Bankkal (az EIB-bel), s megépítik az M0-ás északi Duna-hídját is - jelentette be Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Demszky Gábor főpolgármester.
"Budapest kormányzati blokádja" véget ért és ennek megfelelő kormányzati magatartást tartunkk indokoltnak - jelentette ki Csillag István. Véleménye szerint a kormányzat teljes mértékig tisztában van Budapest pénzügyi helyzetével, és elszánt abban, hogy az ország lehetőségeivel összhangban, megtegye azokat a szükséges lépéseket, amelyeket egy négyéves országos finanszírozási program a kormány számára lehetővé tesz.

Kétszázhúszezer embert érint

Demszky Gábor a 4-es metrót kiemelt kérdésként kezelve beszámolt arról, hogy a Bosnyák térig való meghosszabbítással 200 ezer ember utazását könnyíthetik meg. Szerinte a budaörsi virágpiacig való meghosszabbítás nem érintene ennyi embert. Demszky közölte: ha jövőre kiírják az új metrótendert, akkor négy-öt év múlva készülhet el a beruházás.

Elmondta, hogy a finanszírozásról tárgyalnak a PM-mel és a miniszterelnökkel. Ezen a főváros felveti majd azt is, hogy a beruházás teljes körűen kormányzati forrásból valósuljon meg. Ezzel ellentételezhetnék azt a több mint 100 milliárd forintos veszteséget, amit - a főpolgármester szerint - a fővárosiak által leváltott előző kormány elvont Budapesttől.

"Fővároscentrikus közlekedési helyzet"

Csillag István rámutatva arra, hogy a jövőben minden beruházást közbeszerzéssel valósítanak meg, megjegyezte, hogy a metró építése kapcsán számolnak azzal a kedvezményes hitellel, amit az EIB alakít ki. A miniszter elmondta, hogy forgalomszervezési okokból egyetértenek a Bosnyák térig vezető metróvonallal. Közölte azt is, hogy a kormány négyéves programot dolgoz ki a fővároscentrikus közlekedési helyzet oldására, s ennek során építenek az előző két kabinet ez ügyben készült programjára.

A miniszter leszögezte, a négyéves fejlesztési program első elemeiről, arról, hogy a jövő évi költségvetés mit tartalmazzon ezek közül, október végéig dönteni kell. Demszky Gábor kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a Bosnyák térig vezető három megállós metróvonal-meghosszabbítás becsült költsége 60 milliárd forint. Emlékeztetett rá, hogy a Keleti pályaudvar és a Kelenföldi pályaudvar közti metrószakasz megépítésének költségét négy éve 517 millió euróra taksálták.

Demszky két új hidat szeretne

A főpolgármester kifejezte reményét, hogy 2006-ig megépülhet az északi M0-ás híd, ez ugyanis előfeltétele annak, hogy négy év múlva megkezdjék a Margit híd teljes felújítását. A főváros emellett szorgalmazza egy másik északi Duna-híd megépítését is Aquincumnál. A miniszter és a főpolgármester tárgyalásán szó volt a tömegközlekedés finanszírozásának megváltoztatásáról, valamint a BKV helyzetének rendezéséről is.

Demszky Gábor elfogadhatatlannak tartja azt a mai gyakorlatot, melynek részeként például a BKV nem, a MÁV viszont visszakapja a gázolaj fogyasztási adóját.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy a kulturális, az egészségügyi és a gazdasági miniszter után rövidesen tárgyal az igazságügyi és a belügyminiszterrel, valamint a miniszterelnökkel is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!