Gusztáv
3 °C
6 °C

Schmitt Pál három metróvonalat építene

2002.06.03. 16:37
Nem bízná Budapest fejlődését a tőkére Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki hétfőn bejelentette: 14 közéleti személy kérésére ringbeszáll a főpolgármesteri posztért. Schmitt állítja: a Fidesz éppúgy megkereste felkérésével, mint az MSZP, de ő csak a civilek kérésére vállalta a jelöltséget. Mostantól azonban bárkinek a támogatását szívesen fogadja. A sportdiplomata ambiciózus tervei közt szerepel a 4-es metró megépítése mellett az 5-ös és a 6-os számú vonalak mielőbbi elkészítése is.
Szakmai kihívásnak tekinti a főpolgármester-jelöltséget Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki szerint a budapestieknek elegük van abból, hogy minden döntés politikai alapon születik meg a fővárosban - közölte sajtótájékoztatóján a sportdiplomata, aki bejelentette, hogy vállalja a jelöltséget a főpolgármesteri posztra. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke jelezte, soha nem volt tagja semmilyen pártnak és ezen a jövőben sem kíván változtatni.

Főpolgármesterként is MOB-elnök maradna Schmitt

Kérdésre elmondta, hogy korábban a Fidesz és az MSZP is megkereste már. Az első hivatalos felkérés a főpolgármester-jelöltségre azonban civilektől jött, erre pedig igent mondott a MOB-vezető. Arra a felvetésre, hogy a későbbiekben akár a Fidesz, akár az MSZP jelölését elfogadná-e, úgy válaszolt: örülne annak, ha mostantól bárki csatlakozna az ő igenjéhez. Schmitt nem mondana le MOB elnöki posztjáról megválasztása esetén sem, mert állítása szerint hozzászokott a sok munkához, ezt a tisztséget pedig amúgy is társadalmi munkában látja el. Az olimpia rendezés kapcsán úgy vélte meg kell várni a megvalósíthatósági tanulmányt. Ugyanakkor megjegyezte, nincs arról meggyőződve, hogy 2012-ben Budapesten lehetnek a játékok, de az ügy mellett sportemberként elkötelezett.

"Három metróvonalat is építenék"

Bírálva a mostani városvezetést úgy foglalt állást: farkasvakságban szenvednek azok, akik 12 éve csak tervezgetik a metrókat és vitatkoznak róla, miközben egyetlen centiméter sem építettek. Luxusnak nevezte, hogy több tízmilliárd forint fekszik kötvényekben, miközben abból már elkezdődhetett volna a beruházás. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy hozzá kell kezdeni a 4-es mellett az 5-ös és 6-os metró építésének is.

Négy csapásirány

A négy legfontosabb terület, ahol változást sürgetett a közlekedés, az egészségügy, a környezetvédelem, valamint a közbiztonság. Optimista városnak képzeli a jövő Budapestjét, amelynek fejlődését azonban nem akarja a tőkére bízni, mert a tőkének se hazaszeretete, sem pedig lokálpatrionizmusa nincsen.

Nem értékelte elődjét

Kérdésre válaszolva nem kívánta értékelni Demszky Gábor főpolgármester eddigi munkáját, csak annyit mondott, hogy történtek tisztes erőfeszítések, és vannak tisztes eredmények, de nem elegendőek. Riválisáról szólva megjegyezte: sportolóként megtanulta, hogy senkitől se féljen, a végeredmény úgyis mindent eldönt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!