Piroska
3 °C
3 °C

Demszky újratárgyalná a 4-es metró finanszírozását

2002.04.24. 13:34
A négyes metró finanszírozási szerződésének újratárgyalását kezdeményezi Demszky Gábor. A főpolgármester véleménye szerint az új megállapodástól számítva öt év múlva már átadhatják a metróvonalat. A főváros nyolcvanmilliárd forintos kórházfejlesztési koncepciót terjeszt a Közgyűlés elé. A városépítési koncepcióhoz beadott rendelet-tervezet alapján Budapest nem lesz a felhőkarcolók városa.
Újra kell tárgyalni a négyes metró finanszírozását az Európai Beruházási Bankkal és a kormányzattal - mondta el Demszky Gábor főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján a városházán. A főpolgármester két lehetőséget lát a metrófinanszírozás megoldására, az új kormány vagy visszapótolja az elmúlt négy évben elvont forrásokat, vagy változtatnak a beruházásban vállalt arányokon.

Más feladatokra kell a pénz

Demszky Gábor
A finanszírozási megállapodás módosítására nem azért van szükség, mert Budapest elköltötte a négyes metróra szánt keretet, hanem mert egyéb feladatokra kell a pénz - derült ki a sajtótájékoztatón. A négyes metróra szánt pénzt a főváros zárolta. A Bartók Béla út felújítása már a metróberuházás részét képezi, azt úgy végzik el, hogy a metró majdani építésekor ne kelljen újra felbontani az utat - mondta el Demszky. Maga a metróvonal építése az új megállapodás megkötése után öt évvel fejeződhet be.

Az Erzsébet téri közparkkal kapcsolatban Demszky elmondta: közel a megállapodás. Az ütemtervet elfogadtuk, most a kulturális tárcának levélben el kell ismernie, hogy nem készült el időben a beruházás - mondta el a főpolgármester. Amennyiben az megtörténik, befejeződhetnek a munkálatok - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Nyolcvanmilliárd kórházfejlesztésre

A fővárosi Közgyűlés elé szerdán beterjesztik a főváros egészségügyi cselekvési programját. A tizennégy határozati javaslatot tartalmazó, százharminc oldalas koncepció nyolcvanmilliárd forintos modernizációs programot tartalmaz. Nem adóságokat szeretnénk kezelni, hanem intenzív fejlesztésekkel elérni, hogy a kórházak önfenntartóak legyenek - összegezte az egészségügyi koncepciót Szolnoki Andrea. Ennek érdekében azonban változtatni kell a mostani finanszírozási rendszert is, mert az mostani formájában csődökhöz vezet - tette hozzá.

Elutasított "Manhattan-terv"

A koncepció szerint tíz éven át évi másfélmilliárd forintot fordítana a főváros diagnosztikai centrumok kialakítására, évi 1,7 milliárdot forintot egészségügyi intézmények felújítására. Elkészült Budapest városépítési koncepciója keretében a magasházakról szóló rendelet tervezete is. Ennek értelmében Budán a központi hegykoszorú övezte területen és Pesten a Nagykörút vonalán belül nem lehet harminc méternél magasabb épületeket építeni. Pesti oldalon a "rozsdaövezetben" - a Hungária körgyűrű vonalán kívűl megengednék az ötvenöt méter magas épületek építését.

Nem támogatja azonban a főváros az angyalföldi "Manhattan-tervet", ez ügyben Demszky szerint vita várható a közgyűlésben, hiszen az angyalföldi főépítész ötvenöt méternél magasabb épületekkel építene be területeket. A koncepció egyetlen helyen, a Csepel-sziget északi csücskében tartja elképzelhetőnek a toronyházak építését, azonban inkább egy másik tervet támogat a térségben. A támogatott koncepció szerint Csepel északi részén egyfajta Vízivárost, lagúnákkal övezett lakóparkot képzelnek el.

A Fidesz sem akar toronyházakat
A fővárosi Közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ frakciója nem támogatja a magasházak építését - jelentette be közleményében Tirts Tamás frakcióvezető. Tirts szerint Budapest népességfogyásának egyik oka lehet a zöldterületek nagyságának folyamatos csökkenése, ezért az ellenzéki frakció tervei között a Csepel-sziget északi részén egy színvonalas közpark kialakítása szerepel.
Tirts Tamás a csütörtöki közgyűlés témáival kapcsolatban elmondta: várhatóan nagy vitát fog kavarni a környezetvédelmi program és az egészségügyi cselekvési program megtárgyalása. A frakcióvezető szerint ellentétek várhatók a villamos-vásárlási tervek megbeszélésekor is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!