Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demszky újratárgyalná a 4-es metró finanszírozását

2002.04.24. 13:34
A négyes metró finanszírozási szerződésének újratárgyalását kezdeményezi Demszky Gábor. A főpolgármester véleménye szerint az új megállapodástól számítva öt év múlva már átadhatják a metróvonalat. A főváros nyolcvanmilliárd forintos kórházfejlesztési koncepciót terjeszt a Közgyűlés elé. A városépítési koncepcióhoz beadott rendelet-tervezet alapján Budapest nem lesz a felhőkarcolók városa.
Újra kell tárgyalni a négyes metró finanszírozását az Európai Beruházási Bankkal és a kormányzattal - mondta el Demszky Gábor főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján a városházán. A főpolgármester két lehetőséget lát a metrófinanszírozás megoldására, az új kormány vagy visszapótolja az elmúlt négy évben elvont forrásokat, vagy változtatnak a beruházásban vállalt arányokon.

Más feladatokra kell a pénz

Demszky Gábor
A finanszírozási megállapodás módosítására nem azért van szükség, mert Budapest elköltötte a négyes metróra szánt keretet, hanem mert egyéb feladatokra kell a pénz - derült ki a sajtótájékoztatón. A négyes metróra szánt pénzt a főváros zárolta. A Bartók Béla út felújítása már a metróberuházás részét képezi, azt úgy végzik el, hogy a metró majdani építésekor ne kelljen újra felbontani az utat - mondta el Demszky. Maga a metróvonal építése az új megállapodás megkötése után öt évvel fejeződhet be.

Az Erzsébet téri közparkkal kapcsolatban Demszky elmondta: közel a megállapodás. Az ütemtervet elfogadtuk, most a kulturális tárcának levélben el kell ismernie, hogy nem készült el időben a beruházás - mondta el a főpolgármester. Amennyiben az megtörténik, befejeződhetnek a munkálatok - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Nyolcvanmilliárd kórházfejlesztésre

A fővárosi Közgyűlés elé szerdán beterjesztik a főváros egészségügyi cselekvési programját. A tizennégy határozati javaslatot tartalmazó, százharminc oldalas koncepció nyolcvanmilliárd forintos modernizációs programot tartalmaz. Nem adóságokat szeretnénk kezelni, hanem intenzív fejlesztésekkel elérni, hogy a kórházak önfenntartóak legyenek - összegezte az egészségügyi koncepciót Szolnoki Andrea. Ennek érdekében azonban változtatni kell a mostani finanszírozási rendszert is, mert az mostani formájában csődökhöz vezet - tette hozzá.

Elutasított "Manhattan-terv"

A koncepció szerint tíz éven át évi másfélmilliárd forintot fordítana a főváros diagnosztikai centrumok kialakítására, évi 1,7 milliárdot forintot egészségügyi intézmények felújítására. Elkészült Budapest városépítési koncepciója keretében a magasházakról szóló rendelet tervezete is. Ennek értelmében Budán a központi hegykoszorú övezte területen és Pesten a Nagykörút vonalán belül nem lehet harminc méternél magasabb épületeket építeni. Pesti oldalon a "rozsdaövezetben" - a Hungária körgyűrű vonalán kívűl megengednék az ötvenöt méter magas épületek építését.

Nem támogatja azonban a főváros az angyalföldi "Manhattan-tervet", ez ügyben Demszky szerint vita várható a közgyűlésben, hiszen az angyalföldi főépítész ötvenöt méternél magasabb épületekkel építene be területeket. A koncepció egyetlen helyen, a Csepel-sziget északi csücskében tartja elképzelhetőnek a toronyházak építését, azonban inkább egy másik tervet támogat a térségben. A támogatott koncepció szerint Csepel északi részén egyfajta Vízivárost, lagúnákkal övezett lakóparkot képzelnek el.

A Fidesz sem akar toronyházakat
A fővárosi Közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ frakciója nem támogatja a magasházak építését - jelentette be közleményében Tirts Tamás frakcióvezető. Tirts szerint Budapest népességfogyásának egyik oka lehet a zöldterületek nagyságának folyamatos csökkenése, ezért az ellenzéki frakció tervei között a Csepel-sziget északi részén egy színvonalas közpark kialakítása szerepel.
Tirts Tamás a csütörtöki közgyűlés témáival kapcsolatban elmondta: várhatóan nagy vitát fog kavarni a környezetvédelmi program és az egészségügyi cselekvési program megtárgyalása. A frakcióvezető szerint ellentétek várhatók a villamos-vásárlási tervek megbeszélésekor is.