Géza
1 °C
16 °C

Japánok a Micukó azonnali letiltásáért

2003.05.20. 15:35
A Magyarországi Japánok Szervezete a tv2 Micukó - a világ ferde szemmel című műsora sugárzásának azonnali felfüggesztését kéri, ezért segítségért fordultak az ORTT-hez és az Interparlamentáris Unióhoz is. Az MJSZ elnöke szerint a műsor nem humoros, viszont még az alcíme is tartalmaz az ázsiai népek testi jellemzőjére utaló diszkriminatív kifejezést.
Ito Kazuya, a szervezet elnöke közleményében tudatja: véleményük szerint a műsor nemcsak a japán nők méltóságát sérti, hanem a magyar nézőkben a japánokkal szemben előítéleteket alakít ki, s ez a legsúlyosabb esetben faji megkülönböztetéshez is vezethet.

A műsor távol áll a humortól

Kazuya emlékeztetett arra: Magyarországon is előfordul japánok, illetve ázsiaiak ellen irányuló testi sértés, s az előítéleteket csak erősíti a Micukó sugárzása, veszélyeztetve az itt élő japánok mindennapi életét. Hozzátette: véleményük szerint a műsor az EU kisebbségvédelmi alapelvével is ellentétes bizonyos értelemben. A tv2 azon álláspontjára reagálva, hogy a műsor csupán a komikus műfaj egy darabja, s célja nem a japánok kigúnyolása, Ito Kazuya úgy fogalmaz: az igazi humorban van bölcsesség, valamiféle tanulság, ez a műsor azonban ettől igen csak távol áll.

A japánok talán nem ennyire értelmi fogyatékosak

A közlemény idézi a műsorban szereplő Máté Krisztinát, aki úgy emlékezett vissza a műsorvezetőre: "hosszú, túlnőtt Kleopátra-frizurája volt, előreálló fogai, fekete szemüvege és fehér selyemszoknyája, mint egy tipikus japán nőnek." Egy másik vendég pedig Ito Kazuya szerint a műsor végén úgy nyilatkozott: "gyanakodtam, hogy a japánok nem ennyire értelmi fogyatékosak." A szervezet közleménye szerint már a műsor alcíme is - "a világ ferde szemmel" - az ázsiai népek testi jellemzőjére utaló diszkriminatív kifejezés. Ito Kazuya utal arra: a műsor a magyar-japán kulturális, gazdasági és baráti kapcsolatokat is megronthatja.

A közlemény kapcsán a tv2 illetékeseit az MTI a kora délutáni órákig nem tudta elérni.