Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Kizárták a MIÉP-ből a reformereket

2003.01.29. 12:54
A Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) országos becsületbírósága kizárta a pártból Bognár Lászlót, Rozgonyi Ernőt, Deák Pétert és Bíber József Tibort. A MIÉP Reform Tömörülése (MIÉRT) a most kizárt Bognár Lászlót indítja Csurka Istvánnal szemben a párt közelgő elnökválasztásán. A reform tömörülés elnökségi tagja szerint a Fidesztől olyan jelzéseket kaptak, hogy a megújult MIÉP-et szívesen látnák a formálódó kereszténydemokrata unióban.
Évek óta lappangó, nehezen tetten érhető, bomlasztó, majd egyre inkább alapszabály-ellenesen hatalomátvételre törekvő, kívülről irányított csoport lepleződött le az utolsó hónapokban, és ennek a folyamatnak a végére tett pontot a becsületbíróság szerda este - fogalmazott Csurka István.

Grespik perel
Grespik László becsületsértés miatt eljárást indít Papolczy Gizella, Csurka István élettársa és Győri Béla, a MIÉP szóvivője ellen. Grespik szerint személyével kapcsolatban "az emberi méltóságát sértő és egyúttal a Btk.-t megszegő, ízléstelen és durva sértések" hangzottak el.
Elégtétel Giziért

Hozzátette: a bomlasztók első sorát zárták ki a pártból, amire az egyes szervezetek vádjai alapján és az országos választmány határozata értelmében került sor. Az érintettek a kizárásról szóló határozat kézhezvétele után fellebbezhetnek az országos gyűléshez. Csurka István szavai szerint a magát hol érettségizőnek, hol reformernek nevező csoport illegálisan működött a MIÉP-en kívül. Kísérletet sem tettek arra, hogy a párton belül legalizálják tömörülésüket, az elnököt és élettársát durván, minősíthetetlen aljassággal lejáratták - jelentette ki Csurka István. A pártelnök szerint az időzítés az európai uniós csatlakozásról szóló közelgő népszavazással függ össze, "a MIÉP-et most kellett volna megbénítani, cselekvőképtelenné tenni, hogy "nem szavazatát ne tudja közölni a társadalommal".

"A behatolás legsötétebb tényezője"

A sajtótájékoztatón Csurka István külön kiemelte Rozgonyi Ernő személyét, aki szerinte "a behatolás legsötétebb tényezője". A pártelnök emlékeztetett arra, hogy Rozgonyi Ernő a KDNP-ből érkezett a MIÉP-be, és - mint mondta - a múltjával nem számolt el, mert ha feltárja, hogy "K-telefonos káder volt", akkor nem lehetett volna tagja a MIÉP-nek. Csurka István megnevezte "a gócokat": a XVI. kerületet, Szolnokot, Pécset, a szegedi szervezetet, valamint a Demokrata szerkesztőségét. Arra az újságírói kérdésre, hogy a reformerek nyilvános vitára hívták ki, az válaszolta: "ezekkel én szóba sem állok, céljaik lelepleződtek".

Sötétben bujkáló reformek

Bognár Lászlót indítja elnökjelöltként Csurka Istvánnal szemben a MIÉP Reform Tömörülése (MIÉRT) - jelentette be Metes György, a MIÉRT elnökségi tagja szerdán Budapesten. A politikus közölte azt is, hogy Bognár László nyilvános vitára hívja ki Csurka Istvánt. Metes György kitért arra: a Fidesztől kaptak olyan jelzést, hogy egy megújult MIÉP-et szívesen látnának a formálódó kereszténydemokrata unióban. A sajtó képviselői előtt a politikusok cáfolták, hogy a tömörülés gyengítené a MIÉP-nek az európai uniós csatlakozást ellenző álláspontját.

Grespik László, a MIÉRT szóvivője cáfolta azokat a híreket, hogy a tömörülés létrehozása a MIÉP szakadását jelentené. Hangsúlyozta, hogy a MIÉRT része a pártnak. Közölte: egyre többen jelzik csatlakozási szándékukat a reformtömörüléshez. Hozzátette, hogy arra kérik szimpatizánsaikat, a megtorlások elkerülése érdekében egyelőre ne fedjék fel csatlakozási szándékukat. Grespik László kijelentette: a reformerek tiszta nemzeti, keresztény párttá szeretnék tenni a MIÉP-et, amely 2006-ban képes akár kormányzati tényezővé is válni.