Valér
-2 °C
0 °C

Grespik leváltaná Csurkát

2002.12.30. 10:27
A párt egy szárnya és a szimpatizánsok csoportja kezdeményezéseket sürget a MIÉP megújítására. A Népszabadság információi szerint az akció egyik kulcsfigurája a párton kívüli Grespik László, de csatlakozott hozzá a MIÉP elnökségének két tagja is. Csurka szerint a "tökmagjankók" támadása nem személye, hanem párja ellen szól. A reformszárny főként a párt kampányfőnökét, Papolczy Gizellát támadja, aki szerint nem érdemes Grespikkel foglalkozni, mert "közhülye".
A magukat csak "éretteknek" nevező reformerek modernizálást és személyi változásokat sürgetnek, és szóba került Csurka István esetleges leváltása is.

A főszerepben Papolczy Gizella

A Népszabadság úgy tudja, hogy karácsony előtt a MIÉP több vezetője, és a párttal szimpatizáló függetlenek a budapesti Palace Szálló egyik különtermében két értekezletet tartottak. Az "érettségi találkozónak" nevezett összejöveteleken a résztvevők a MIÉP választási kudarcának okait, valamint a jövőbeli politizálás lehetőségeit vitatták meg. A Népszabadság értesülése szerint a megbeszélésen részt vett a MIÉP két elnökségi tagja, Bognár László és Rozgonyi Ernő is.

A december 19-én indított "Grespik László lesz a MIÉP új elnöke?" című Index topik azzal indít, hogy "a MIÉP elnökség nagyobb része és egyes budapesti MIÉP szervezetek elnökei megelégelték a Papolczy Gizella által vezetett MIÉP szélsőséges, kirekesztő és provokatív politikáját és követelik Csurka eltávolítását az elnökségből. Papolczy ostoba, állandó ellenségképet kereső és üldöző otromba viselkedése miatt az elmúlt évek alatt a legjobb embereit vesztette el a MIÉP. Csurka már nem alkalmas a MIÉP vezetésére! "

A találkozón is szóba került Csurka élettársának és a párt kampányfőnökének, Papolczy Gizellának a tevékenysége. A tagok ma már "Gizi-pártnak" nevezik a MIÉP-et - állítja Grespik László. Szerinte a választási kudarcért elsősorban Papolczy tehető felelőssé. Ő rendelkezik a párt pénzei felett, személyi kérdésekben is sokszor az ő véleménye számít mérvadónak.

"Nincs túlzottan meghatározó szerepem a pártban - reagált az Indexnek az ellene hozott vádakra Papolczy Gizella, aki - mint mondta - nem foglalkozik Grespik kezdeményezésével, ugyanis nem érdeklik a "közhülyék".

"Csak azért indítottuk a választásokon Grespiket, mert a Heti hetes mártírt csinált belőle, és mi ezzel akartunk egy fricskát adni. Bár már akkor is tudtuk, hogy hülye, de azért érte nyúltunk" - mondta a kampányfőnök az Index kérdésére.

Mennie kell!

A politikát, akárcsak a focit, eredményre játsszák. Az eredménytelenséget pedig számon kérik - nyilatkozta a Népszabadságnak Grespik László, az "érettek" szóvivője, akit a legutóbbi választásokon országos listájának huszadik helyén indított a MIÉP. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori vezetője, bár nem tagja a MIÉP-nek, mégis szükségét érzi, hogy - mint mondja - jobbító lépéseket tegyen egy nemzeti párt megmentése érdekében.

Grespik - aki a Fidesszel való politizálást is más alapokra helyezné - kijelentette, ha Csurka továbbra is ragaszkodik a pártpolitizálásban Papolczy személyéhez, akkor élettársával együtt távoznia kell.

Tökmagjankók

A MIÉP elnöke a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy nem személye, hanem pártja kiiktatása a cél. Csurka szerint a "tökmagjankók" az ő személyét akarják lejáratni. A párt vezetője úgy ítéli meg, hogy ugyanaz a folyamat zajlik le, mint 1993-ban, amikor kizárták az MDF-ből.

Győri Béla, a MIÉP szóvivője súlytalannak nevezte a megmozdulást. Mint mondta: civilek kiabálnak be a pálya széléről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!