Saját öccsét tüntette ki Mikola

2001.10.05. 17:00
A gyógyszerészek országos kongresszusán Mikola István miniszter Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott Mikola Bálint nevű öccsének. A hivatalos indoklás szerint Mikola Bálint elévülhetetlen érdemeket szerzett a magángyógyszerészet feltételrendszerének kialakításában és megvalósításában. Az ügy pikantériája, hogy az egészségügyi miniszter a gyógyszerészkamara véleményének megkérdezése nélkül tüntette ki testvérét. A kongresszus sajtófőnöke szintén a Mikola családból került ki.
A gyógyszerészek pénteki, siófoki kongresszusán a szakma legmagasabb rangú díjában részesült Mikola Bálint, aki "elévülhetetlen érdemeket szerzett a gyógyszerellátási struktúra átalakításában, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének életre hívásában és működtetésében. Szakmai hitvallása és egyénisége pedig példaértékű a felnövekvő gyógyszerésznemzedéknek". A Magyar Gyógyszerész Kamara sajtófőnöke szerint az egészségügyi miniszter nem kérte ki a díjazásról a kamara véleményét, holott erre a kamarai törvény is kötelezte volna.

Mikola István

"Nagyon örülök ennek az elismerésnek. Amikor az egészségügyi ellátórendszer átalakítását megfogalmazták, és ebből egyedül a gyógyszerügynek sikerült mind szerkezetében, mind tulajdonosi struktúrájában átalakulni, - és ebben a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének oroszlánrésze volt - úgy gondolom, ezt a tevékenységet ismerték el, s ez rajtam keresztül a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége minden tagjának elismerése - nyilatkozta az MTI tudósítójának Mikola Bálint, a miniszter fivére. Sajtóértesülések szerint a gyógyszerészeti kongresszus sajtófőnöki feladatát Mikola Gergely, Mikola Bálint fia látja el.

A miniszter öccse a Hungaropharma új tulajdonosai között

Az ÁPV Rt. nemrégiben döntött a legnagyobb magyar gyógyszerforgalmazó cég, a Hungaropharma Rt. többségi részvénycsomagjának eladásáról. A vevő a Richter Rt., az Egis Rt., a Béres Rt. és a Magyar Gyógyszer Rt. alkotta konzorcium. Utóbbi cégnek, amely 10 százalékos részesedést tudhat magáénak a konzorciumban, egyik tulajdonosa a kitüntetett, Mikola Bálint.

A privatizációs döntéssel kapcsolatban többen összeférhetetlenséget emlegettek, ugyanis abban részt vett az egészségügyi tárca képviselője is. Mikola István a Hungaropharma eladásával kapcsolatosan a patikusok kongresszusán úgy nyilatkozott, az kedvezően hat majd a gyógyszerpiacra, elősegíti a gyógyszerek hozzáférhetőségét, és azok ára is elérhető lesz.

Kökény szerint Mikola alkalmatlanná vált a miniszteri tisztségre

A szocialista Kökény Mihály szerint Mikola István egészségügyi miniszter erkölcsi mélypontra jutott saját testvérének kitüntetésével. "Nem volt elegendő, hogy a miniszter a Hungaropharma Rt.-ben tulajdont juttatott testvérének, most kitüntetést is adományozott neki" - mutatott rá a tárca korábbi vezetője.

Az MSZP-s politikus szerint Mikola István fittyet hány a közszereplők iránti morális igényeknek. Amikor az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet nővérei megalázó anyagi gondjaikról írnak az egészségügyi miniszterhez küldött nyílt levélben, aközben a Mikola család tulajdont és díjat kap tőle - hangoztatta. Kökény szerint "Mikola István méltatlanná és alkalmatlanná vált a miniszteri tisztségre".