Ágnes
-1 °C
2 °C

Négyes metró: Baross kontra Bosnyák

2003.05.13. 14:29
Négy változat került a kormány elé a négyes metró ügyében - értesült a Világgazdaság. Ebből kettő a nyomvonalra, kettő a finanszírozásra vonatkozik. Abban megegyeznek az előterjesztések, hogy a budai végállomás a Kelenföldi Pályaudvaron legyen, ám a rövidebb változat a Baross térig, a hosszabb a Bosnyák térig építtetné az alagutat.
"Remélem, hogy a négyes metró ettől a héttől kezdve megszűnik politikai szimbólum lenni" - hangzott el a szabad demokrata Bőhm András szabad demokrata képviselő keddi napirend előtti parlamenti felszólalásában. A fővárosi honatya ezzel utalt arra, hogy szerdán dönt a kormány arról: melyik konstrukciót támogassa.

Baross kontra Bosnyák

A Világgazdaság szerint a négyes metró megvalósításáról szóló javaslat négy változatban kerül a kormány elé, ebből kettő a nyomvonalra, kettő a finanszírozásra vonatkozik. Abban két előterjesztés is megegyezik, hogy a Kelenföldi Pályaudvaron lenne a budai végállomás, azonban az egyik csak a Baross térig, a másik pedig a Thököly úton egészen a Bosnyák térig közlekedtetné a szerelvényeket.

Kölcsön nélkül nem megy

A finanszírozási javaslat nem függ a nyomvonaltól. Az egyik változat szerint a beruházás költségeinek hatvan százalékát az állam, negyven százalékát a főváros állná, míg a másik - ugyancsak a költségvetés javára - nyolcvankét-tizennyolc százalékos arányról tesz említést. A négy előterjesztés abban megegyezik, hogy a költségek 75 százalékát kitevő, az Európai Beruházási Banktól származó kölcsönre számít. A rövidebb változat - 2002-es árakon számolva - 194,8 milliárd, míg a hosszabb 264,4 milliárd forintba kerülne.

Hosszabb változat?

Veres János pénzügyi államtitkár kedden a parlamentben úgy nyilatkozott, hogy a kormány "a főváros igényét figyelembe véve elszánt abban, hogy az Európai Beruházási Bank által 875 millió euró összegben jóváhagyott hitel felvételét állami garanciavállalással támasztja majd alá".

A hitel a fővárosé, a beruházása a BKV-é

Demszky Gábor főpolgármester a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a gazdasági kabinet egyik nyomvonal mellett sem kötelezte el magát, míg rendkívül kedvezőnek tartja a pénzügyi és az igazságügyi tárcával az elmúlt hónapokban folytatott egyeztetést a metró ügyében. A főpolgármester hangsúlyozta: abban, hogy a kormány elé kerülhet a javaslat a jövő héten, jelentős szerepe van László Csaba pénzügyminiszternek is.

A négyes metró tervezetének rövidebb útvonala: az esélyes variáció

A hitelt a fővárosi önkormányzat veszi majd fel állami garancia mellett. A beruházó a BKV Rt. lesz, hogy az áfát vissza tudják igényelni. A beruházás megvalósítását tehát nem veszi át a kormány, az ellenőrzésben azonban tevékeny részt vállal az állam. A tervek szerint létrehoznak egy szervezetet, amelynek révén az állam folyamatosan ellenőrzi majd a közpénzek felhasználását.

Kuncze elengedhetetlennek tartja

Az SZDSZ elengedhetetlennek tartja, hogy megszülessen a pozitív döntés a 4-es metró megépítése ügyében - nyilatkozta Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerdán az MTI-nek. A politikus szerint a beruházás megvalósításával egyrészt enyhíteni lehetne a főváros közlekedési gondjain, másrészt - mint mondta - azért elengedhetetlen a döntés, mert politikailag nem lenne elfogadható, ha ebben a ciklusban sem indulna meg a metróépítés.

Amennyiben az építkezés még ebben az évben megkezdődne, úgy 2008 végére adhatnák át a Kelenföldi és a Keleti Pályaudvar közötti szakaszt. A nyomvonal mindkét irányban hosszabbítható Budaörs, illetve a XV. Kerület felé.