Judit
2 °C
7 °C

A gyermekek vizitdíján kapott össze az MSZP az SZDSZ-szel

2007.05.16. 13:45
MSZP-s képviselők bírálják azt a kormány által is elfogadott módosító javaslatot, amely megadná a lehetőséget arra, hogy a gyermekorvosi ügyeletet indokolatlanul felkeresőknak is vizitdíjat kellene fizetniük. A szocialista Vojnik Mária szerint nem várható el egy szülőtől, hogy megítélje, gyermeke sürgősségi ellátásra szorul-e vagy sem. Egy liberális politikus szerint viszont a szocialisták puhítani próbálják az SZDSZ-t.

Vita tört ki szocialista képviselők és a szabaddemokrata egészségügyi tárca között a vizitdíj módosításának egy pontjáról. A február 15-én bevezetett vizitdíj bizonyos szabályait az eddigi tapasztalatok szerint most készül módosítani az országgyűlés. A módosítások között szerepel, hogy az eddig teljesen ingyenes ellátást kapó, 18 év alatti betegnek (azaz szüleiknek) is kellene emelt összegű vizitdíjat fizetni, ha az orvosi ügyeletet indokolatlanulveszik igénybe.

A laikus szülő félelmei

A javaslat szerint ez csak akkor lépne életbe, ha a kormány úgy látja: valóban gyakorlattá vált az indokolatlan orvoshoz fordulások száma és ez feleslegesen terheli a gyermekorvosokat. A kormány ekkor ennek korlátozására meghatározhatná, mit tekint indokolatlan igénybevételnek, amely után emelt összegű vizitdíj terhelné a szülőt.

Egy laikus anyától, nagyszülőtől nem várhatjuk el, hogy megítélje: síró, lázas csecsemője, hasfájós gyermeke sürgősségi ellátásra szorul-e vagy sem, mondta az Index kérdésére Vojnik Mária szocialista képviselő. Nem érheti hátrány amiatt, ha elviszi gyermekét az ügyeletre, s ott azt mondják neki, nincs semmi baja , s ezután emelt összegű vizitdíjat kérnek tőle.

Az egészségügyi tárca viszont a gyermekorvosok visszajelzései alapján azzal érvel: igenis előfordul, hogy az orvost csak azért hívják ki, mert gyógyszert akarnak feliratni a gyermeknek. Gyakorlat az is, hogy ha túl sokan vannak valahol a délelőtti gyermekorvosi rendelésen, inkább az esti ügyeletet hívják ki nem sürgős esetekben is. A vizitdíj szerepe az is, hogy korlátozza az orvosok indokolatlan terhelését, közölték a tárcánál.

Lehet, hogy átmenetileg emelkedett a gyermekorvosi ügyelethez fordulók száma, de ez nem elégséges ok arra, hogy emiatt a 18 éven aluli gyermekek után is fizettessenek vizitdíjat, érvelt Vojnik Mária.

Kóstolgatás

A Népszabadság szerint az MSZP-frakcióban puccsként élték meg az egészségügyi tárca javaslatát. „A kormány vagy úgy ír alá egy koalíciós egyeztetésen átesett módosítást, hogy azt nem olvassa el, vagy a kormányban nem az MSZP vezérkara ül”, mondta ezzel kapcsolatban az Indexnek egy neve elhallgatását kérő SZDSZ-es politikus. A megegyezés része éppen az volt, mondta, hogy ez a módosítás nem lép azonnal életbe, csak akkor, ha a gyakorlat szükségessé teszi és a kormány ennek megfelelően dönt.

Ez a javaslat átesett az egyeztetésen, és a kormány is elfogadta, ezek után nem érthető, mit kifogásolnak a szocialisták, mondta a politikus, aki attól tart: a szocialisták közül néhányan szándékosan próbálják az SZDSZ-t agresszívnak, az egyeztetés ellenére saját javaslatait áterőltető pártnak feltüntetni. Ez valószínűleg része a koalíciós partner „megpuhításának” a több-biztosítós modellről szóló újabb egyeztetés előtt, mondta.

Vojnik Mária szerint nem kell ott feszültséget látni, ahol nincs. A szocialistáknak nem az SZDSZ-szel van vitája, csak garanciát szeretnének látni arra, hogy ne érje hátrány a 18 éven aluli gyermekeket és szüleiket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?