Jusztina
3 °C
16 °C

A gyermekek vizitdíján kapott össze az MSZP az SZDSZ-szel

2007.05.16. 13:45
MSZP-s képviselők bírálják azt a kormány által is elfogadott módosító javaslatot, amely megadná a lehetőséget arra, hogy a gyermekorvosi ügyeletet indokolatlanul felkeresőknak is vizitdíjat kellene fizetniük. A szocialista Vojnik Mária szerint nem várható el egy szülőtől, hogy megítélje, gyermeke sürgősségi ellátásra szorul-e vagy sem. Egy liberális politikus szerint viszont a szocialisták puhítani próbálják az SZDSZ-t.

Vita tört ki szocialista képviselők és a szabaddemokrata egészségügyi tárca között a vizitdíj módosításának egy pontjáról. A február 15-én bevezetett vizitdíj bizonyos szabályait az eddigi tapasztalatok szerint most készül módosítani az országgyűlés. A módosítások között szerepel, hogy az eddig teljesen ingyenes ellátást kapó, 18 év alatti betegnek (azaz szüleiknek) is kellene emelt összegű vizitdíjat fizetni, ha az orvosi ügyeletet indokolatlanulveszik igénybe.

A laikus szülő félelmei

A javaslat szerint ez csak akkor lépne életbe, ha a kormány úgy látja: valóban gyakorlattá vált az indokolatlan orvoshoz fordulások száma és ez feleslegesen terheli a gyermekorvosokat. A kormány ekkor ennek korlátozására meghatározhatná, mit tekint indokolatlan igénybevételnek, amely után emelt összegű vizitdíj terhelné a szülőt.

Egy laikus anyától, nagyszülőtől nem várhatjuk el, hogy megítélje: síró, lázas csecsemője, hasfájós gyermeke sürgősségi ellátásra szorul-e vagy sem, mondta az Index kérdésére Vojnik Mária szocialista képviselő. Nem érheti hátrány amiatt, ha elviszi gyermekét az ügyeletre, s ott azt mondják neki, nincs semmi baja , s ezután emelt összegű vizitdíjat kérnek tőle.

Az egészségügyi tárca viszont a gyermekorvosok visszajelzései alapján azzal érvel: igenis előfordul, hogy az orvost csak azért hívják ki, mert gyógyszert akarnak feliratni a gyermeknek. Gyakorlat az is, hogy ha túl sokan vannak valahol a délelőtti gyermekorvosi rendelésen, inkább az esti ügyeletet hívják ki nem sürgős esetekben is. A vizitdíj szerepe az is, hogy korlátozza az orvosok indokolatlan terhelését, közölték a tárcánál.

Lehet, hogy átmenetileg emelkedett a gyermekorvosi ügyelethez fordulók száma, de ez nem elégséges ok arra, hogy emiatt a 18 éven aluli gyermekek után is fizettessenek vizitdíjat, érvelt Vojnik Mária.

Kóstolgatás

A Népszabadság szerint az MSZP-frakcióban puccsként élték meg az egészségügyi tárca javaslatát. „A kormány vagy úgy ír alá egy koalíciós egyeztetésen átesett módosítást, hogy azt nem olvassa el, vagy a kormányban nem az MSZP vezérkara ül”, mondta ezzel kapcsolatban az Indexnek egy neve elhallgatását kérő SZDSZ-es politikus. A megegyezés része éppen az volt, mondta, hogy ez a módosítás nem lép azonnal életbe, csak akkor, ha a gyakorlat szükségessé teszi és a kormány ennek megfelelően dönt.

Ez a javaslat átesett az egyeztetésen, és a kormány is elfogadta, ezek után nem érthető, mit kifogásolnak a szocialisták, mondta a politikus, aki attól tart: a szocialisták közül néhányan szándékosan próbálják az SZDSZ-t agresszívnak, az egyeztetés ellenére saját javaslatait áterőltető pártnak feltüntetni. Ez valószínűleg része a koalíciós partner „megpuhításának” a több-biztosítós modellről szóló újabb egyeztetés előtt, mondta.

Vojnik Mária szerint nem kell ott feszültséget látni, ahol nincs. A szocialistáknak nem az SZDSZ-szel van vitája, csak garanciát szeretnének látni arra, hogy ne érje hátrány a 18 éven aluli gyermekeket és szüleiket.