Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Gyanúsított lehet Molnár Csaba

2004.01.06. 07:47
Hivatali visszaélés gyanúja miatt hamarosan eljárás indulhat Molnár Csaba alezredes ellen. A K&H-s nyomozó "meg nem engedett kapcsolatot tartott fenn" törvénytelen pénzváltással gyanúsított szír vállalkozókkal, és állítólag ajándékot is elfogadott tőlük - írja keddi számában a Népszabadság. A fővárosi főügyész ugyanakkor "nem tud róla", hogy Molnárt gyanúsítottként hallgatnák ki.
Rendőri körökben azzal hitegetik a szabadságon lévő gazdasági főnyomozót, hogy az ügyészség megszünteti az eljárást. De nem. A napilap úgy tudja, hogy még január közepe előtt hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgatja ki a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal Molnár Csaba alezredest, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága pénzmosás elleni osztályának vezetőjét.

Lebegtetik, hogy gyanúsított-e Molnár

A Népszabadság úgy tudja, várható gyanúsításáról hivatalos értesítést Molnár még nem kapott, sőt rendőrségi körökben sokan azzal hitegetik, hogy az ügyészség megszünteti a jelenleg ismeretlen tettes ellen folyó eljárást, anélkül, hogy őt kihallgatnák. Hivatalos ügyészségi források egyik értesülést sem kívánták kommentálni, de sejteni engedték, hogy az eddig begyűjtött bizonyítékok alapján az alezredes rövid időn belül gyanúsított lehet - írja a lap.

A fővárosi főügyész ugyanakkor nem tud arról, hogy Molnár Csabát, az ORFK pénzmosás elleni osztályának vezetőjét hamarosan hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgatná ki az ügyészség. "Én ilyenről nem tudok, egyébként is folyik a nyomozás, nem lehet ezzel kapcsolatban semmit sem mondani. Egyelőre még nem is gyanúsított a Molnár Csaba, ki tudja, hogy egyáltalán gyanúsított lesz-e?" - mondta Sódor István fővárosi főügyész. A főügyész közlése szerint a december 8-án indított nyomozásnak nincs gyanúsítottja.

Meg nem engedett kapcsolat

A Fővárosi Főügyészség a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése nyomán rendelt el nyomozást pénzmosás, jogosulatlan kiegészítő pénzügyi tevékenység és hivatali visszaélés gyanújával. Formailag az ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés miatt rendelték el az eljárást, az NBH feljelentésében megnevezett "potenciális gyanúsítottak" közül azonban Molnár az egyetlen olyan személy, akivel szemben kizárólag az ügyészségi nyomozóhivatal járhat el. Így az ilyen esetekben megszokott hatósági titkolódzás dacára nyilvánvaló, hogy csak ő lehet az ügy gyanúsítottja - írja a Népszabadság.

Az NBH olyan Magyarországon élő arab vállalkozók titkos megfigyelése közben figyelt fel Molnárnak két szír pénzváltóval fenntartott "meg nem engedett kapcsolatára", akik a hivatal feljelentése szerint egy év alatt csaknem hatvanmilliárd forintnak megfelelő összeget váltottak át feketén. Molnár Csaba néhány alkalommal kis értékű ajándékokat fogadott el a szírektől, illetve egy vacsora alkalmával ő is megajándékozta őket márkás itallal - írja a lap. Rendőrségi források szerint az alezredes minden esetben jelentést írt a szírektől kapott ajándékokról.

Velük szemben a BRFK folytatja az eljárást. Eddig tizenegy személyt hallgattak ki gyanúsítottként; némelyekkel szemben jogosulatlan kiegészítő tevékenység, másokkal szemben pénzmosás gyanúja miatt nyomoznak.