Szilárda
0 °C
6 °C

Már hét gyanúsított a több tízmilliárdos pénzmosási ügyben

2003.12.17. 14:17
Újabb gyanúsítottjai vannak annak a több tízmilliárdos nagyságrendű pénzmosási ügynek, amelyben a nyomozás eddigi adatai szerint egy magyar és szír tagokból álló csoport banki alkalmazottak segítségével egy év alatt 60 milliárd forintot mosott tisztára. A Molnár Csaba érintettségét vizsgáló ügyészségi eljárásnak még nincs gyanúsítottja.
Már hét gyanúsítottja van minden idők legnagyobb hazai pénzmosási ügyének - tudta meg a Népszabadság.

A hét végén ugyanis feladta magát a rendőrségen P. Mihály (22) és Sz. Zsolt (34). Őket a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy strómanként részt vettek az egyelőre 50-60 milliárd forintra becsült pénzmosásban. A rendőrség a két férfit - akik hallgattak a kihallgatás során - szabadon engedte, mivel önként adták fel magukat.

A szírek legalizáltak

Az pénzmosási ügyről a lehallgatási jegyzőkönyvek alapján annyit tudni, hogy egy szír és magyar tagokból álló csoport kereskedelmi banki alkalmazottakkal összejátszva tavaly ősztől ez év novemberéig közel 60 milliárd forintot váltott át feketén.

Az ebből származó nyereséget a szír gyanúsítottak legális pénzváltó vállalkozásain keresztül legalizálták.

Az illegális pénzváltókkal szemben - akik a Népszabadság információi szerint elsősorban dollárt és eurót váltottak forintra és vissza - a BRFK nyomoz.

Még a múlt hét közepén őrizetbe vettek két szír és egy magyar férfit, majd pénteken újabb magyarral szemben indult eljárás.

Molnár ügyében még nincs gyanúsított

Az ügyben felmerült Molnár Csaba alezredes, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóság pénzmosás elleni osztályának vezetőjének neve is, mint aki az arab pénzváltókkal az "elfogadhatónál és a normálisnál mélyebb kapcsolatokat" ápolt.

Molnár ellen hivatali visszaélés gyanújával a Fővárosi Ügyészség indított eljárást a Nemzetbiztonsági Hivatala feljelentése nyomán.

Gyanúsítottként még senkit sem hallgattak ki az eljárásban, de azt tudni lehet, hogy a nyomozás azt hivatott tisztázni: fenntartott-e meg nem engedett kapcsolatot Molnár Csaba alezredes azokkal a szírekkel, akiket a BRFK a több tízmilliárdos illegális pénzváltási és pénzmosási ügyben a hét közepén őrizetbe vett.

A banki dolgozók lehetnek az újabb gyanúsítottak

A Népszabadság rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, nem zárható ki, hogy az ügynek újabb gyanúsítottjai lesznek, s a BRFK - az ügyészség áldásával - esetleg már a közeli jövőben eljárást indít azokkal a pénzintézeti dolgozókkal szemben, akik különböző módon segítették a szír-magyar pénzmosó társaságot.

A lap úgy tudja, az ügyben legalább két pénzintézet érintett, de egyes források szerint a rendőrség három bank alkalmazottaival szemben vizsgálódik.