Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzbüntetés a Mein Kampf terjesztéséért

2004.07.08. 16:58
A Fővárosi Bíróság kimondta, hogy Mónus Áron és társai nem követtek el közösség elleni izgatást, amikor háromezer példányban megjelentették és terjeszteni kezdték a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyveit. Mónus most "Wallenberg leleplezésére" készül.
Többéves bírósági huzavona után nem jogerős ítélet született Mónus Áron és társai ügyében a Fővárosi Bíróságon. A csütörtöki tárgyaláson a bíróság kimondta, nem követtek el a vádlottak közösség elleni izgatást, amikor háromezer példányban megjelentették és terjeszteni kezdték a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei címet viselő, 20. század elején íródott antiszemita pamfletet. A bíróság most tárgyalta Mónus másik ügyét is: Adolf Hitler Mein Kampfjának 1996-os kiadásával kapcsolatban egy vádpontban bűnösnek találták a vitatott művek megjelentetésében járatos Mónust.

Uszítás pro és kontra

Mónus bíróság előtt
Fotó: Index
Vádbeszédében szakértői véleményeket idézve az ügyész amellett foglalt állást, hogy a mű olyan szinten antiszemita, hogy komoly veszélyt rejt magában, és kiadása, valamint terjesztése alkalmas gyűlöletre uszításra, így a közösség elleni izgatásra. Az üzleti érdek csapott itt össze az erkölcsi érzékkel, mutatott rá az ügyész a vádlottak eltérő motivációira, ugyanis míg B. Lajosné és Sz. Lajos vádlottak anyagi érdekből, vállalkozásuk fellendítésére vágtak bele a könyv kiadásába, addig Mónus egész életművébe, "történelmi érdeklődésébe" szervesen beleillik ez az ügy. Az ügyész felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte Mónusra és Sz. Lajosra, míg a könyvet lektoráló B. Lajosnének pénzbüntetést javasolt.

A védelem arra támaszkodva kérte a vádlottak felmentését, hogy már hetven éve tudni lehet, a kérdéses mű csupán kitaláció, semmi köze a cionizmus valódi céljaihoz, nem más mint a cári tikosszolgálat lejárató céllal íródott kreálmánya. Szintén szakértői véleményt idézve a védelem hangsúlyozta, hogy "ez az erősen antiszemita iromány a szükséges társadalmi környezet nélkül nem jelent gyilkos erőt", konkrét és közvetlen veszélyt nem váltott ki a könyv megjelentetése.

Nem uszító könyv
Fotó: Index
Mónus ügyvédje kitért arra is, hogy a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyveihez írt előszavában sem uszított Mónus, csupán információt közölt, amikor rámutatott, hogy a könyv tulajdonképpen a zsidó szabadkőművességet vádolja világméretű összeesküvéssel. Az utolsó szó jogán Mónus ezt megerősítette, mondván a mű nem tartalmaz zsidóellenes véleményeket, hisz a zsidóság felemelkedéséről szól.

Senkit nem izgattak

A Fővárosi Bíróság csütörtökön ismertetett ítéletében bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyveivel kapcsolatban a közösség elleni izgatás bűntette alól. A Mein Kampf ügyében indított, és később összekapcsolt eljárásban azonban Mónust bűnösnek találták sajtórendészeti vétség miatt, mivel jogerős bírósági tiltás ellenére is több száz példányban terjesztette a saját fordításában kiadott könyvet. Ezért harmincezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá.

Előszót is írt hozzá
Fotó: Index
A bíróság indoklásában kifejtette, hogy a Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei alkalmas gyűlölet keltésére, de nevetséges nyelvezete, abszurditásai miatt nem túl számottevő ez a hatás. A hatályos törvényi szabályozás konkrét veszélyhelyzet előidézésére alkalmas magatartásként írja le a közösség elleni izgatást, erre a könyv önmagában alkalmatlan, érvelt a bíró. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést nyújtott be, míg Mónus a sajtórendészeti vétség megállapítása ellen fellebbez. Az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Mónus kampf

Mónus Áron az Indexnek elmondta, hogy részben üdvözli a bíróság csütörtöki ítéletét, hiszen az általa szerkesztett huszonnégy jegyzőkönyvben szó sincs zsidóság elleni izgatásról, ehhez valamiféle aktív felszólítás - például lemészárlásra való felhívás - kellene. Mónus kifejtette, hogy a könyvet maguk a zsidók írták, és az nem más, mint a szabadkőművesség politikai programja a világuralom átvételére. A Mein Kampffal kapcsolatban Mónus sérelmezte, miképp lehet az, hogy neki megtiltják a kordokumentumként értékelhető mű forgalmazását, míg "száz méterre tőlem Soros György a saját boltjában árulhatja az angol nyelvű kiadást".

Mónus arra készül, hogy hamarosan lefordít és kiadat egy "Wallenberget leleplező" svéd könyvet, ami szorosan illeszkedik majd egy korábbi könyvéhez, a célja pedig lerántani a leplet a zsidók megmentőjeként emlegetett svéd diplomata mítoszáról.