Alfréd
-2 °C
2 °C

A Moszad dobta fel a palesztin fogorvost?

2004.04.18. 11:57
Nem a magyar rendőrség, hanem a Moszad húzta csőbe a palesztin származású Saleh Tayseert - állítja a Blikk. Egy névtelenséget kérő informátor szerint az izraeli titkosszolgálat két héttel Móse Kacav államelnök érkezése előtt kész dossziét nyújtott át a magyar félnek, amely tartalmazta a gyanúsított kétes pénzmozgásairól szóló adatokat. Dr. Petőfi Attila alezredes, a nyomozás vezetője tagadta az értesülést.
Az eddigi hírekkel ellentétben nem a Nemzetbiztonsági Hivatal, hanem az izraeli Moszad áll a merénylettel gyanúsított palesztin fogorvos keddi őrizetbe vétele mögött - értesült a Blikk.

A nyomozó cáfol

Izraelből régóta figyelemmel kísérték a szélsőséges nézeteket valló férfi ténykedését, aki Móse Kacav közelgő látogatása kapcsán került a figyelem középpontjába. A Moszad - a lehetséges merényletet megelőzendő - profi módon összeállított dossziét adott át a magyar hatóságoknak.

A lap informátora szerint ennek köszönhető, hogy a rendőrség ilyen gyorsan lecsaphatott Saleh Tayseerre és, hogy rövid idő alatt elegendő bizonyíték gyűlt össze a férfi előzetes letartóztatásához. Az izraeli titkosszolgálat jól ismeri azokat a szervezeteket, amelyek pénzzel támogatják a merényletek szervezőit, feltehetőleg így jutottak el a budapesti fogorvoshoz.

Dr. Petőfi Attila alezredes, a nyomozás vezetője cáfolta értesülésünket. "Előfordul, hogy együttműködünk a külföldi partnerszolgálatokkal, de ebben az ügyben nem vett részt más ország ügynöksége" - nyilatkozta a lapnak a rendőrtiszt.