József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megint megváltoztatnák a Moszkva tér nevét

2006.08.02. 14:45
Nem Chuck Norris váratlan sikere, hanem az 1956-os forradalom közelgő évfordulója miatt melegítette fel újra a magát X-nek aposztrofáló Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a Moszkva tér átnevezésének ötletét. A szervezet internetes szavazást indít, ahol hat név közül lehet választani. Chuck Norris nem lesz köztük.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség csütörtökön saját honlapján indít szavazást arról, hogy az általuk kiválasztottak közül melyik a legnépszerűbb a Moszkva tér új elnevezéseként.

Antall-lal indítottak

Rétvári Bence, a magát X-nek nevező szervezet elnöke az Indexnek azt mondta, nem a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltő M0-s északi Duna-hídjának nevére kiírt online szavazás miatt javasolják újra a Moszkva tér nevének megváltoztatását. A szövetség utoljára 2002 májusában kezdett aláírásgyűjtést, hogy elérje az elnevezés lecserélését. Akkor azt indítványozták, hogy a teret kereszteljék a néhai miniszterelnök után, Antall József térre.

Moszkva szégyen

Az X elnöke szerint az átnevezésre azért van szükség, mert "szégyen, hogy az 1956-os forradalom félévszázados évfordulóján még mindig Moszkváról elnevezett tér" legyen főváros egyik központja. Rétvári hozzátette, hogy a kereszténydemokrata honlapon kezdődő szavazáson lehet voksolni a mostani elnevezés megtartására is, de mellette további öt név közül lehet majd választani.

Moszkva tér

Forradalmi nevek

Az X szavazásán ismét felajánlják, hogy az első szabadon választott miniszterelnök emlékére, legyen a hely Antall József tér. De lehet még választani a forradalmi emlékezés jegyében az Ötvenhatosok tere, az Ifjú mártírok tere, valamint "a bátran ellenálló bíboros tiszteletére" a Mindszenty József tér elnevezések közül is. A kereszténydemokraták szerint szóba jöhetne továbbá a régi Széll Kálmán név, vagy maradhatna Moszkva a Moszkva, csak "cirill betűkkel is" ki kellene írni az utcanévtáblára.