Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Nyílt színi Medgyessy-Orbán

2004.03.01. 18:09
Medgyessy Péter meglepte hivatali elődjét: nem zárt ajtók mögött, hanem a sajtó előtt fogadta Orbán Viktort. A fideszes politikus tíz konkrét javaslattal érkezett a találkozóra, Medgyessy azonban inkább a januári meghívóban nem szereplő témakörről, saját közjogi felvetéseiről értekezett volna. Medgyessy az ex- és a jelenlegi kormányfőkből álló nemzeti lobbitanács megalakítását kezdeményezte és erről szóló javaslatát levélben megküldte Boross Péternek, Horn Gyulának és Orbán Viktornak is.
Az előzetes várakozásokkal ellentétben Medgyessy Péter miniszterelnök és Orbán Viktor hétfői találkozója nem zárt ajtók mögött, hanem a sajtó képviselői előtt zajlott. Ezt Medgyessy a helyszínen javasolta elődjének, amit Orbán Viktor meglepetten ugyan, de elfogadott. Mint ismeretes, a kormányfő eddig a nyilvánosság kizárásával folytatta az általa kezdeményezett megbeszéléseit hivatali elődjeivel. Medgyessy még január végén írt meghívójában a magyarság helyéről Európában, a határon túli magyarság sorskérdéseiről, a népességfogyásról, a modernizációról, a polgárok egészségi állapotának romlásáról valamint a közszolgálatokról folytatott tárgyalásra tett javaslatot a három korábbi miniszterelnöknek.

Nemzeti lobbitanács

A Fidesz-elnökével megkezdett beszélgetés elején azonban Medgyessy Péter az előzetes témajavaslatok helyett az évértékelő beszédében elhangzott közjogi javaslatairól kezdett beszélni. A miniszterelnök felvetette, hogy hozzanak létre egy nemzeti lobbitanácsot, amelyben a jelenlegi és a korábbi kormányfők kapnának helyet. Az indítvány szerint a volt miniszterelnökök és Medgyessy felváltva elnökölné a testületet. Az elképzelés szerint a tanács köztiszteletben álló személyeket is felkérhetne a munkában való részvételre.

Átadták a sajtónak

Orbán Viktor első megszólalásában jelezte: Medgyessy bevezetője nem a meghívóban szereplő témakörökről szólt, és kezdeményezte, hogy inkább konkrétumokról essék szó. A fideszes politikus kérte azt is, hogy a sajtó ismerhesse meg a miniszterelnök január 27-én elküldött levelét, amely Medgyessy Péter dolgozószobáját jelölte meg a találkozó színhelyeként. Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Index kérdésére azt mondta, hogy a miniszterelnöknek a konkrét irodáján kívül két terem is rendelkezésére áll, és a dolgozószobák közé tartozik az is, amelyben a diskurzust tartja.

Alkotmány kéznél

A volt miniszterelnök a közjogi javaslatokra reagálva végül átnyújtott Medgyessy Péternek egy példányt az Alkotmány nyomtatott változatából, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az abban szabályozott kérdésekben nem lehet népszavazást kiírni. Medgyessy erre úgy válaszolt, hogy miután Orbán nem támogatja a közös lista ügyét, arról nem kíván beszélgetni, sőt Orbán kérdésére azt állította: "fel sem vetettem a népszavazást a közös listáról". Hozzátette azonban, hogy a közjogi felvetéseivel kapcsolatban, ha ügydöntőt nem is, de véleménynyilvánító referendumot ki lehet írni. Orbán szerint a kisebb parlamentről nem a négy pártnak, hanem az alkotmányügyi bizottságnak kellene tárgyalnia, hiszen az elmúlt tíz évben többször is előkerült már a kérdés és mindegyik pártnak kidolgozott álláspontja van az ügyben.

Medgyessy Péter azt is javasolta, hogy a négy párt egyezzen meg közös stratégiában a 2007-től 2014-ig tartó fejlesztési pénzek felhasználásáról. Orbán Viktor szerint ebben a kérdésben ne négypárti megbeszélések legyenek, hanem a kormány mondjuk terjessze a parlament elé az egyébként kormány hatáskörbe tartozó NemzetI Fejlesztési Tervet.

Kettőt akceptáltak

Orbán Viktor "formabontónak és meglepőnek" minősítette újságíróknak nyilatkozva a találkozót, és úgy látja, Medgyessy Péter általánosságokról, a távoli jövőben jelentkező kérdésekről szeretett volna beszélgetni, ő viszont egy tárgyalásra érkezett tíz konkrét javaslattal, melyeket a Fidesz szakértői dolgoztak ki a meghívó alapján. Orbán értékelése szerint ezek közül kettőben jutottak "megegyezésre". Így bizonyos, hogy kifizetik a határon túli magyarok oktatás-nevelési támogatását, és az esetleges elmaradások is. Megegyeztek abban is: a Fidesz kidolgoz egy EU-konform tervezetet a gyógyszerek áfája ügyében, hogy legalább a nyugdíjasok mentesüljenek e plusz költségtől.

Elutasított javaslatok

Orbánnak az a javaslata nem nyerte meg a miniszterelnök tetszését, hogy a tőzsdei árfolyam nyereség adóját állítsák vissza, és a befolyó összeget fordítsák az otthonteremtési támogatás újboli kiterjesztésére. Ugyancsak elutasította a kormányfő azt a felvetést, hogy a magyar kormány támogassa az erdélyi magyarokat a székelyföldi autonómia kérdésében. A kormányfő nem tartotta relevánsnak azt a kérést sem, hogy ne csökkenjen az erdélyi magyar egyetem támogatása.