Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Százmillióba kerül Medgyessy biztonsága

2002.05.27. 18:46
Százmilliós költséggel alakítják védhetővé Medgyessy Péter miniszterelnök budai családi házát. A parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a Köztársasági őrezred közbeszerzési eljárás mellőzésével végezze el a beruházást. A budai Orbán hegyen lévő háromszintes ház egy forgalmas úton található és korábbi hírek szerint azért ilyen költséges a beruházás, mert az építménynek egy esetleges robbantást is ki kell bírnia. Az új kormányszóvivője szerint ez a legolcsóbb megoldás.
Kattintson a nagyításhoz! Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hétfői zárt ülésén 6:5 arányban megadta a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentességet annak a beruházásnak, amely ahhoz szükséges, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök házát a Köztársasági Őrezred felszerelhesse a védelemhez szükséges biztonsági berendezésekkel. Korábbi hírek szerint azért ilyen költséges a beruházás, mert a forgalmas úton lévő háznak egy esetleges robbanást is ki kell bírnia, ehhez pedig meg kell erősíteni a házat és környékét, illetve kamerákat kell felszerelni.

Medgyessy az első nem költöző kormányfő

A ház átalakítását az teszi szükségessé, hogy a kormányfő már korábban bejelentette: nem költözik be a miniszterelnöki rezidenciába. A rendszerváltás óta ő lesz az első miniszterelnök, aki nem költözik be az állam által biztosított kormányfői villába.

Kormánypárti igen a beruházásra

Kövér László, a testület fideszes elnöke - az MTI jelentése szerint - az ülést követően újságíróknak elmondta: az előterjesztés szerint mintegy 100 millió forintba kerül a beruházás, amelyhez a testület kormánypárti tagjai hozzájárulásukat adták, az ellenzéki képviselők azonban nemmel szavaztak. Hozzátette, hogy mindezt olyan, egyáltalán nem szükséges luxusberuházásnak tartja, amely elfogadhatatlan.

Megértem, hogy Medgyessy Péter egy dúsgazdag ember, aki jobb körülményekhez szokott, mint amit az állami tulajdonban álló Béla király úti szállás tud biztosítani számára, de talán az úszómedence hiánya nem olyan rettentően nagy sérelem, hogy ezért az adófizetők pénzéből egy ekkora nagyságú összeget kelljen elvonni - mondta a testület elnöke. Úgy vélekedett, hogy a Béla király úti miniszterelnöki rezidencia - ahová Medgyessy Péter nem akart beköltözni - a legolcsóbb megoldás lett volna, hiszen az minden feltételt garantálni tud, a legbiztonságosabb és nem lett volna átalakításokra sem szükség.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

Medgyessy Péter családi háza - ahol feleségével és nevelt lányával él - egy forgalmas kétsávos út mellett az Orbán hegyen található. A politikus a társasház alsó szintjén található lakást nemrég vásárolta meg, melyet Medgyessy építész feleségének tervei alapján alakítják át. Az Index helyszínen járt munkatársai a múlt héten azt a tájékoztatást kapták az átalakítást végzőktől, hogy jelenleg a nyílászárók cseréjét végzik. Akkor cáfolták azt az értesülést, hogy az alsószintet a biztonsági személyzet elhelyezése céljából alakítanák át.

A kormányszóvivő szerint ez a legolcsóbb megoldás
Gál J. Zoltán, az új kabinet szóvivője szerint minden eddiginél olcsóbb megoldás a miniszterelnök lakásának őrzése miatt tervezett beruházás, amely - mint mondta - nem Medgyessy Péter kormányfő, hanem a Köztársasági Őrezred igénye volt. A szóvivő utalt arra, hogy négy évvel ezelőtt a közjogi méltóságok rezidenciáján található lakásokra több száz millió forintot költöttek a kormányváltás után.

Gál J. Zoltán emlékeztetett: Medgyessy Péter már korábban bejelentette, hogy nem kíván beköltözni a Béla király úti rezidenciára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a leköszönő kormány az utolsó időszakban eladta ezt az épületegyüttest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten