Judit
2 °C
7 °C

Medgyessy védtelen

2002.05.18. 11:55
Medgyessy Péter leendő miniszterelnököt jelen pillanatban nincs aki megvédje egy esetleges támadástól. A Köztársasági Őrezred csak miniszterelnöki esküje után vigyáz majd Medgyessy testi épségére. A kijelölt miniszterelnök így hivatalos védelem nélkül utazott Londonba Tony Blair meghívására.
Medgyessy Pétert az államfő szerdán bízta meg a kormányalakítással, ezt követően csütörtökön Londonba utazott, hogy eleget tegyen Tony Blair meghívásának. A Magyar Hírlap a Köztárasági Őrezredtől nem kapott választ arra a kérdésre, hogy a kijelölt miniszterelnököt elkísérték-e első külföldi útjára.

Nehéz dolguk lesz a kormányőröknek

Medgyessy nem költözik
A Medgyessy Pétert Londonba elkísérő helyettes kabinetfőnök ellenben úgy nyilatkozott, hogy az őrezredtől nem volt velük senki. Gál J. Zoltán leszögezte: egyelőre csak előzetes megbeszéléseket folytattak a Köztársasági Őrezred vezetőivel, de a testület a hivatalos védelmet csupán a május 27-ére tervezett miniszterelnöki eskü után látja el. A napilap úgy tudja, a miniszterelnök-jelölt mögött feltűnő, személyi biztonságáért felelős, testes fiatalembereket rendezvényszervezőként szerződtette az MSZP, így nem minősülnek testőröknek.

Medgyessy Péter nem költözik el otthonából a kormányfői rezidenciára, így már most főhet a hivatásos biztosítók feje, hogy hogyan védjék meg a leendő miniszterelnök testi épségét. Amíg nem születik végső döntés az ügyben Medgyessy lakásának környékére nagyobb erőket kell összpontosítani.

A házelnök már elfoglalta irodáját

A lap biztonsági okokra hivatkozva eddig nem kapott tájékoztatást arról, hogy az Országgyűlés elnökének szerdán megválasztott Szili Katalin védelmét már biztosítják-e. Csupán annyi biztos, hogy a parlamentben Szili Katalin beköltözött elődje, Áder János dolgozószobájába. A leköszönt házelnök a Lendvay utcában kapott irodát, miután ő lett a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Gémesi István dandártábornok szerint államtitoksértésnek számítana, ha elárulná, hogy a közjogi méltóságok beleszólhatnak-e testőreik kiválasztásába, illetve hogy kérheti-e a személyi védelemre kirendel testőr lecserélését a védett személy. A dandártábornok szerint az sem tartozik a nyilvánosságra, mikor jár le az előző ciklus államférfiainak védelme, a mandátum megszűnésétől vagy a rezidenciából való kiköltözéstől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?