Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Medgyessy védtelen

2002.05.18. 11:55
Medgyessy Péter leendő miniszterelnököt jelen pillanatban nincs aki megvédje egy esetleges támadástól. A Köztársasági Őrezred csak miniszterelnöki esküje után vigyáz majd Medgyessy testi épségére. A kijelölt miniszterelnök így hivatalos védelem nélkül utazott Londonba Tony Blair meghívására.
Medgyessy Pétert az államfő szerdán bízta meg a kormányalakítással, ezt követően csütörtökön Londonba utazott, hogy eleget tegyen Tony Blair meghívásának. A Magyar Hírlap a Köztárasági Őrezredtől nem kapott választ arra a kérdésre, hogy a kijelölt miniszterelnököt elkísérték-e első külföldi útjára.

Nehéz dolguk lesz a kormányőröknek

Medgyessy nem költözik
A Medgyessy Pétert Londonba elkísérő helyettes kabinetfőnök ellenben úgy nyilatkozott, hogy az őrezredtől nem volt velük senki. Gál J. Zoltán leszögezte: egyelőre csak előzetes megbeszéléseket folytattak a Köztársasági Őrezred vezetőivel, de a testület a hivatalos védelmet csupán a május 27-ére tervezett miniszterelnöki eskü után látja el. A napilap úgy tudja, a miniszterelnök-jelölt mögött feltűnő, személyi biztonságáért felelős, testes fiatalembereket rendezvényszervezőként szerződtette az MSZP, így nem minősülnek testőröknek.

Medgyessy Péter nem költözik el otthonából a kormányfői rezidenciára, így már most főhet a hivatásos biztosítók feje, hogy hogyan védjék meg a leendő miniszterelnök testi épségét. Amíg nem születik végső döntés az ügyben Medgyessy lakásának környékére nagyobb erőket kell összpontosítani.

A házelnök már elfoglalta irodáját

A lap biztonsági okokra hivatkozva eddig nem kapott tájékoztatást arról, hogy az Országgyűlés elnökének szerdán megválasztott Szili Katalin védelmét már biztosítják-e. Csupán annyi biztos, hogy a parlamentben Szili Katalin beköltözött elődje, Áder János dolgozószobájába. A leköszönt házelnök a Lendvay utcában kapott irodát, miután ő lett a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Gémesi István dandártábornok szerint államtitoksértésnek számítana, ha elárulná, hogy a közjogi méltóságok beleszólhatnak-e testőreik kiválasztásába, illetve hogy kérheti-e a személyi védelemre kirendel testőr lecserélését a védett személy. A dandártábornok szerint az sem tartozik a nyilvánosságra, mikor jár le az előző ciklus államférfiainak védelme, a mandátum megszűnésétől vagy a rezidenciából való kiköltözéstől.