Viola
-5 °C
-2 °C

Medgyessy Londonban: Blair jó kapcsolatra számít

2002.05.16. 19:13
Londonban csütörtökön Tony Blair brit kormányfő fogadta Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnököt. A találkozón Blair azt hangoztatta, hogy hatalmas lehetőségek vannak a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésében. Medgyessy segítséget kért a kis- és középvállalkozások fejlesztéséhez.
Tony Blair brit kormányfő teljes támogatásáról biztosította csütörtökön Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnököt ahhoz, hogy Magyarország 2004-ben az Európai Unió tagja lehessen.

A brit miniszterelnöki hivatalban megtartott tárgyalásokon Blair újólag melegen gratulált Medgyessy Péternek a Magyar Szocialista Párt választási győzelméhez.

Medgyessy segítséget kért

A találkozó utáni közös sajtóértekezleten a brit kormányfő hangsúlyozta, hogy hatalmas lehetőségek vannak a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésében, különösen az Európai Unió jövője terén, mivel a tárgyalásokon meggyőződött arról, hogy Medgyessy Péterrel hasonló elképzeléseket vallanak. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország Nagy-Britannia szoros partnere lehet az Európai Unióban.

Medgyessy Péter az Európai Unió bővítése kapcsán elmondta, véleménye szerint egyszerre kell erősíteni a nemzeti identitást és szélesíteni az Európai Unió együttműködését. Közölte, a tárgyalásokon segítséget kért a brit féltől a kis- és középvállalkozások fejlesztésének elmélyítésében és a Biztos Kezdet nevű gyermekprogram segítésében.

Kérdésekre válaszolva Medgyessy elmondta: a jobboldali pártok európai térnyerése kapcsán egyetértés mutatkozott a tekintetben, hogy az elmúlt hónapok választásainak eredménye nem jobb- vagy baloldal, hanem kormányzati kompetencia kérdése. - Az a kérdés, hogy tudnak-e a hatalmon lévő pártok valódi választ találni az embereket aggasztó valódi kérdésekre - hangoztatta a kijelölt miniszterelnök. Meggyőződésének adott hangot, hogy a jobboldali pártok előretörése nem veszélyezteti az Európai Unió keleti bővítését.

Blairt is aggasztja a szélsőjobb

Elmondta, hogy Tony Blairt is erősen aggasztja a szélsőjobboldal európai térnyerése, nem véletlenül került sor a brit miniszterelnök és Gerhard Schröder német kancellár eszmecseréjére. Utalva arra, hogy minapi berlini tárgyalásain Gerhard Schröder német kancellár közölte, szívesen látna egy erősödő szociáldemokrata mozgalmat Kelet-Közép-Európában, elmondta: Tony Blair jelezte, hogy szívesen segítené olyan párbeszéd kialakulását a nyugat-európai és az erősődő közép-európai szociáldemokrácia között, amelyben Magyarország is szerepet vállal.

A Medgyessy Péter kíséretében tartózkodó Juhász Ferenc, a honvédelmi tárca várományosa, Geoff Hoon brit védelmi miniszterrel folytatott eszmecseréjén a brit fél segítségét kérte Magyarország formálódó biztonsági startégiájának kialakításához.

Szájer egy brit EU-politikussal tárgyalt Budapesten

Az Európa jövőjével foglalkozó konvent előtt álló feladatokról, valamint Magyarországnak a tanácskozás munkájára való felkészüléséről volt szó azon a megbeszélésen, amelyet Szájer József (Fidesz) a konvent egyik magyar tagja és Gisela Stuart, a testület elnökségének tagja folytatott csütörtökön Budapesten.

Szájer József a megbeszélést követően újságíróknak elmondta: Magyarországon épp most van kibontakozóban egy intellektuális vita Európa jövőjéről.

A fideszes politikus szavai szerint a most hatalomra kerülő pártok miniszterelnök-jelöltje a napokban jelezte, hogy valamifajta "európai egyesült államokban" gondolkodik.

Medgyessy Péter kedden Berlinben azt hangoztatta: szerinte lassan el kell indulni egy európai "egyesült államok" létrehozása felé. Szerinte ugyanakkor csak olyan Európa képes betölteni a reá váró szerepet, amelyben alapvető érték a nemzeti és a kulturális identitás megőrzése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!