Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Március 15-én megismétlődhetnek az őszi események

2007.02.23. 14:46
Élesen bírálta Gyurcsány Ferencet a Morvai-bizottság pénteki sajtótájékoztatóján. Az őszi zavargásokról készített jelentésük alapján megállapították, nincs garancia arra, hogy az őszi események ne ismétlődjenek meg. "Nem lehet Magyarország miniszterelnöke olyan ember, akinek vér tapad a kezéhez" – mondta Morvai Krisztina rendőri brutalitás kapcsán.

A Morvai-bizottság jelentése szerint Magyarországon tavaly ősszel a rendőrség brutálisan lépett fel, és önkényes letartóztatások történtek, az eseményekért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős. Erről Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság elnöke és Völgyesi Miklós, a testület társelnöke beszélt pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján.

A rendőrség brutális fellépéséről Gyurcsány Ferencnek minden bizonnyal tudomása volt, utasíthatta is a rendőrséget, ám erőszak alkalmazására nem adhatott volna engedélyt, mondta Morvai Krisztina büntetőjogász az őszi budapesti zavargásokról készített bizottsági jelentést ismertetve. Kiemelte, tavaly szeptemberben és október 23-án tömeges önkényes letartóztatások és rendőri brutalitás volt. "Nem lehet Magyarország miniszterelnöke olyan ember, akinek vér tapad a kezéhez" - tette hozzá ehhez kapcsolódva.

Törvénytelen tömegoszlatás

Völgyesi Miklós hangsúlyozta, a zavargásokkor a tömegoszlatás jogállamban megengedhetetlen eszközökkel történt, az események fő felelőse Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt. A bizottság társelnöke erről azt mondta, hogy a tömegoszlatáshoz politikai döntésre van szükség. Mint mondta, a tömegoszlatáskor a rendőrök által használt vipera és a meghosszabbított csövű, sorozatlövésre alkalmas fegyver a törvények szerint nem lett volna alkalmazható.

A bizottság tagjai kritizálták a Gönczöl-bizottság hasonló témában készült jelentését, és többen hangoztatták, semmi garancia nincs arra, hogy március 15-én ne ismétlődjenek meg a tavaly őszi események.

Politikailag elfogult

"Politikailag igen elfogult, vádaskodó anyagról van eddig szó, legalábbis ami (Morvai Krisztina) eddigi sajtónyilatkozataiból kiderül" - fogalmazott a kormányszóvivő pénteken. Emlékeztetett arra, a kormányfő tavaly novemberben kérte fel Gönczöl Katalint, hogy jelentést készítsen a tavaly őszi zavargások hátteréről, következményeiről. Az anyag alapján a kormány felkérte a szaktárcákat, hogy készítsenek intézkedési tervet, ezt a dokumentumot a tervek szerint a jövő héten tárgyalja a kormány, tette hozzá Danks Emese. Amennyiben a Morvai-jelentés értékelhető szakmai megállapítást tesz, azt a szakemberek megvizsgálják, fűzte hozzá.

A rendőrség egyelőre tanulmányozza a Morvai Krisztina vezette civil jogász bizottság jelentését, mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. A pénteken nyilvánosságra hozott anyagról a rendőrség csak később alakítja ki álláspontját, mondta Garamvölgyi László. Hozzátette, hogy erre legkorábban a jövő héten lehet számítani.