Judit
2 °C
7 °C

Március 15-én megismétlődhetnek az őszi események

2007.02.23. 14:46
Élesen bírálta Gyurcsány Ferencet a Morvai-bizottság pénteki sajtótájékoztatóján. Az őszi zavargásokról készített jelentésük alapján megállapították, nincs garancia arra, hogy az őszi események ne ismétlődjenek meg. "Nem lehet Magyarország miniszterelnöke olyan ember, akinek vér tapad a kezéhez" – mondta Morvai Krisztina rendőri brutalitás kapcsán.

A Morvai-bizottság jelentése szerint Magyarországon tavaly ősszel a rendőrség brutálisan lépett fel, és önkényes letartóztatások történtek, az eseményekért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős. Erről Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság elnöke és Völgyesi Miklós, a testület társelnöke beszélt pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján.

A rendőrség brutális fellépéséről Gyurcsány Ferencnek minden bizonnyal tudomása volt, utasíthatta is a rendőrséget, ám erőszak alkalmazására nem adhatott volna engedélyt, mondta Morvai Krisztina büntetőjogász az őszi budapesti zavargásokról készített bizottsági jelentést ismertetve. Kiemelte, tavaly szeptemberben és október 23-án tömeges önkényes letartóztatások és rendőri brutalitás volt. "Nem lehet Magyarország miniszterelnöke olyan ember, akinek vér tapad a kezéhez" - tette hozzá ehhez kapcsolódva.

Törvénytelen tömegoszlatás

Völgyesi Miklós hangsúlyozta, a zavargásokkor a tömegoszlatás jogállamban megengedhetetlen eszközökkel történt, az események fő felelőse Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt. A bizottság társelnöke erről azt mondta, hogy a tömegoszlatáshoz politikai döntésre van szükség. Mint mondta, a tömegoszlatáskor a rendőrök által használt vipera és a meghosszabbított csövű, sorozatlövésre alkalmas fegyver a törvények szerint nem lett volna alkalmazható.

A bizottság tagjai kritizálták a Gönczöl-bizottság hasonló témában készült jelentését, és többen hangoztatták, semmi garancia nincs arra, hogy március 15-én ne ismétlődjenek meg a tavaly őszi események.

Politikailag elfogult

"Politikailag igen elfogult, vádaskodó anyagról van eddig szó, legalábbis ami (Morvai Krisztina) eddigi sajtónyilatkozataiból kiderül" - fogalmazott a kormányszóvivő pénteken. Emlékeztetett arra, a kormányfő tavaly novemberben kérte fel Gönczöl Katalint, hogy jelentést készítsen a tavaly őszi zavargások hátteréről, következményeiről. Az anyag alapján a kormány felkérte a szaktárcákat, hogy készítsenek intézkedési tervet, ezt a dokumentumot a tervek szerint a jövő héten tárgyalja a kormány, tette hozzá Danks Emese. Amennyiben a Morvai-jelentés értékelhető szakmai megállapítást tesz, azt a szakemberek megvizsgálják, fűzte hozzá.

A rendőrség egyelőre tanulmányozza a Morvai Krisztina vezette civil jogász bizottság jelentését, mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. A pénteken nyilvánosságra hozott anyagról a rendőrség csak később alakítja ki álláspontját, mondta Garamvölgyi László. Hozzátette, hogy erre legkorábban a jövő héten lehet számítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?