Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: Az MSZP a felelős az euró elmaradásáért

2007.06.10. 14:27
Orbán Viktor az MSZP-t tartja felelősnek azért, hogy az idén januárban Magyarország nem vezette be az eurót. A Fidesz elnöke erről a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjúban beszélt. Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője erre úgy reagált: "ha valaki együttműködésről szónokol, de amikor tenni is kell valamit a közös célok megvalósításáért, akkor inkább kivonul, vagy le sem ül a tárgyalóasztalhoz, azt képmutatónak hívják".

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "2002-ben a polgári kormány négyéves működését követően Magyarország Európában elfogadott, Magyarországon még a szocialisták által is vallott közös reális célként tűzte ki, hogy 2007 januárjában a szlovénokkal együtt az Európai Unió közös pénzéhez, az euróhoz csatlakozunk. Ha a polgári kormány elég ügyesen kampányolt volna ahhoz, hogy megtarthassa az emberek bizalmát 2002 után, akkor Magyarország a szlovénokkal együtt elsőként bent lenne az euroövezetben".


Máltának és ciprusnak már megvan

A Fidesz elnöke szerint "ezt a történelmi esélyt elszalasztottuk, és ebben a kizárólagos felelősség szerintem a Magyar Szocialista Pártot terheli".

Orbán: gyávaság a közös célok hiánya

A Magyar Rádió internetes oldalán olvasható összefoglaló szerint Orbán Viktor gyávaságnak tartja, hogy a mai politika nem mutat fel közös célokat az állampolgárok előtt.

A Fidesz elnöke nemzetegyesítő célnak nevezte a családok támogatását, a népegészségügyet, vagy azt, hogy mindenki meg tudjon élni a munkájából, ha dolgozni akar.

A politikus kijelentette: a politikai osztály hibája, hogy lehangoló az életminőség, csökken a népesség, sokan elszegényedtek.

Képmutatásról beszél a kormányszóvivői iroda vezetője

Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője Orbán Viktor szavaira úgy reagált: "ha valaki együttműködésről szónokol, de amikor tenni is kell valamit a közös célok megvalósításáért, akkor inkább kivonul, vagy le sem ül a tárgyalóasztalhoz, azt képmutatónak hívják".

Bátorság egyébként sem a közös célok megfogalmazásához, hanem a közös célokért való cselekvéshez kell - tette hozzá.

NEm önmagáért fontos az euró

Hangsúlyozta: az elmúlt egy évben a kormány azért dolgozott, vállalva az átmeneti népszerűségvesztést is, hogy Magyarország jobbá és erősebbé váljon, és stabil alapokat teremtsen ahhoz, hogy az életszínvonal közelítse a nyugat-európait.

Daróczi Dávid leszögezte: az euró bevezetése sem önmagáért fontos, hanem sokkal inkább azért, mert egy állomás ezen az úton.

"Ha tehát Orbán Viktor nemcsak beszélni, hanem tenni is akar valamit a közös célokért, akkor egyszerű a dolga: támogassa a konvergenciaprogram intézkedéseit és az arra épülő fejlesztési tervet, illetve a reformokat. Ezek együtt jelentik ugyanis a zálogát annak, hogy amiről Orbán Viktor szónokol, az valósággá váljon" - közölte.